Sokat sír a baba? – Itt a megoldás!

Sokat sír a baba? - Itt a megoldás!

Egy csecsemő még nem tudja elmondani nekünk, hogy mi jár a fejében. Ezt legkönnyebben azzal próbálja kiküszöbölni, hogy sír, nevet, grimaszol. Utóbbi példákat tekintve, elég egyszerű felismerni, hogy mi állhat a cselekvések hátterében. Ha nevet akkor boldog. Ha grimaszol evés közben, nem ízlik az étel és így tovább. De mi a helyzet, hogyha sír a szemünk fénye? Felnőtt embereknél is természetes emberi reakció az érzelmeink sírás formájában történő kimutatása. Ha csak arra gondolunk, hogy mennyi minden miatt sírhat egy ember, minimális gondolkodás után rájövünk, hogy nagyon széles a repertoár és két kezünkön sem tudnánk megszámolni. De mi miatt sírhat egy kisbaba? Leggyakoribb esetben azért sír, mert szüksége van valamire. Derítsük ki együtt mik lehetnek ezek az okok!

Azért sír, mert éhes – szopizni szeretne

Kismama szoptatja a gyermekét.
pixabay.com

Ok: A szoptatás nagyon fontos egy baba életében, mivel másként nem tudja tudatunkra adni, ha még nem tud beszélni, hogy enne valamit, esetleg anyatejre vágyik, jó eséllyel pityeredik el a dolgon, másként mégis hogyan mondhatná el nekünk, hogy korog a pocak? 🙂 Hacsak nem feltűnően korogna.

Teendő: Szoptassuk meg, kínáljuk bébiétellel vagy valamivel, amit szívesen fogyaszt és tápláló is egyben. Ugyanis teli pocakkal mindjárt boldogabb lesz az élet!

Azért sír, mert felfújódott – büfizni szeretne

Ok: Szoptatás közben a kisgyermek hajlamos rá, hogy levegőt nyeljen le a tápanyagban gazdag tej elfogyasztása közben, ez a levegő büfögési ingert válthat ki. Nem minden csecsemőt zavarja, ha levegő is van a pocakjában, de akik érzékenyek erre azok valószínűleg sírással igyekeznek tudatunkra adni: valami nem stimmel.

Teendő: Etetés után vegyük ölbe a kicsit magunkkal szemben tartva, sétáljunk vele, közben tartsuk meg a fejét. Séta közben változtassunk a pozícióján, hogyha el lenne akadva a pocakjában a levegő meg tudjon mozdulni.

Azért sír, mert tele a pelenka

Rajzolt kép, baba dolgokról, pelenka, cumi, kiságy vég, ruha, játék.
pixaby.com

Ok: Szerintem ezt a része nem igényel komolyabb magyarázatot, tele pelenkával senki sem szeretne létezni, mert akár pelenkakiütés is lehet a következménye.

Teendő: Nézzük meg, hogy tele van-e a pelus, amennyiben igen, cseréljük tisztára. Erről a folyamatról IDE KATTINTVA olvashattok többet.

Azért sír, mert nagyon fáradt

Ok: Nektek is volt már olyan, hogy irtó fáradtak voltatok mégsem sikerült elaludni? Tipikusan, amikor az ember átesik a ló másik oldalára. Kisbabáknál is előfordulhat az álmatlanság, akkor is, ha közben nagyon fáradtak.

Teendő: Próbáljuk meg lefektetni aludni, maradjunk mellettük közben, hogy érezzék a biztonságot, esetleg tegyünk be valami nyugtató/altató dallamot. Ha elalszik, akkor valószínűleg ez volt a baj.

Azért sír, mert hiányol minket – ölelésre vágyik

Anyuka öleli és puszilja a kislányát.
pixabay.com

Ok: Az ember társas lény, főleg egy kisgyermek. Nagyon igénylik az emberi közelséget, ugyanis ettől érzik magukat biztonságban.

Teendő: Ha tehetjük, feküdjünk le velük kicsit, tegyük őket a mellkasunkra, mert a szívdobogás nyugtatóan képes hatni. Gondoljunk csak bele, meddig hallották szívünk ritmusát, amikor még a pocakunkban voltak. Nekik az volt a reggeli „ébresztő” és az éjszakai „altató” is.

Azért sír, mert fázik vagy melege van

Ok: A hőmérsékletváltozás mindenkire hatással van, mi magunk sem szeretjük azt érezni, ha fázunk vagy azt, ha elönt minket a hőség.

Teendő: Ellenőrizzük a szoba hőmérsékletét, vagy ha kültéren vagyunk tudakoljuk meg hány fok lehet. Amennyiben túl meleg, vagy túl hideg van, járjunk el aszerint. Előbbi esetén keressünk hűvösebb helyet, utóbbi esetén adjunk a gyermekre több ruhát, vagy tekerjük fel a fűtést.

Azért sír, mert fáj valamelyik testrésze

Ok: Rengeteg olyan apróság történhet a picivel, amit szemmel elsőre nem biztos, hogy észreveszünk. A fogzástól egészen a már-már láthatatlan dolgokig.

Teendő: Vizsgáljuk meg a testét, nincs-e rátekeredett hajszál a kis lábujjain vagy a kezén, amely elzárja a vérkeringést. Nincs-e benőve valamelyik körme, vagy nem nő-e a foga.

Azért sír, mert valami nagyon zavarja

Ok: Talán túl hangos a tv, túl sok a fény a szobában, miközben pihenne, vagy túl hangosan beszélgetünk körülötte.

Teendő: Ha csak egy kis nyugtot szeretne, akkor teremtsünk körülötte nyugodt körülményeket, húzzuk be a függönyt, vagy engedjük le a redőnyt. Amennyiben szól a tv, tegyünk be halk, lágy zenét, vagy csendesítsük el a szobát.

Azért sír, mert több aktivitásra vágyik

Png kirándulós dolgokról kép, autó, kemping, hátizsák, bicikli, tábortűz.
pixabay.com

Ok: Lehet, hogy mindössze annyi a probléma, hogy elunta magát. Érdeklődne a világ felől, szeretne körbenézni az adott helyen vagy szeretne játszani valamit.

Teendő: Próbáljuk meg lefoglalni valamivel, mutassunk neki valami újdonságot, meséljünk neki egy új könyvből valamit, szervezzünk gyakrabban kirándulást, hogy minél több új inger érje.

Azért sír, mert hiányzik a cumija

Ok: Kiskoromban én is hajlamos voltam elsírni magam, ha nem találtam a kedvenc cumimat. Ha az ujját szopja, vagy a kezét gyakran emeli a szájához, lehet, hogy ő is azt szeretné megkapni.

Teendő: Próbáljuk meg a szájába adni a cumit, amennyiben elhallgat és nem köpi ki, akkor valószínűleg ez volt a probléma.

Azért sír, mert szomorú

Szomorkás kislány az utcán naplementében egy kölyök tigrissel.
pixabay.com

Ok: Egy bébi esetén talán ez az egyik legkevésbé valószínű, hogy azért hullatja könnyeit, mert rossz hangulata van. De ez is elképzelhető, mint akárki esetén, hogy nemes egyszerűséggel „bal lábbal kelt fel”.

Teendő: Az emberi közelség itt is a megnyugtatás kulcsfontosságú része. Olykor felnőtt emberként mi is szinte vigasztalhatatlanul rosszul érezzük magunkat. Ezért, ha szomorúságból sír a kicsi, nem biztos, hogy tudunk tenni ellene. Próbáljuk valahogy felvidítani, grimaszoljunk, adjunk ki vicces hangokat, keressünk valami izgalmas játékot. Énekeljünk neki, vagy tegyünk vele egy nagyobb sétát a természetben.

Még mindig sír?

Amennyiben a fenti dolgokat mind megvizsgáltuk és egyik megoldásra sem hagyta abba a sírást, néhány órán belül sem, esetleg több napon át fennáll ez a probléma, akkor talán érdemes megkeresni a gyerekorvost, nem-e valami hasi fertőzés/hasfájás/szervi elváltozás áll a dolog hátterében.

Mindezeken felül, kedves Olvasó, Szülő!
Hallgass az ösztöneidre, azok mindig megpróbálják megsúgni, hogy mi lehet a gond forrása. Idővel már egészen könnyen fog menni, hogyan ismerd fel a csemetéd reakcióit és miként reagálj rájuk.

"Nem tudtam, hogyan férkőzzem hozzá, hogyan találjak közösséget vele... Olyan titokzatos világ a könnyek országa." - Antoine de Saint-Exupéry

forrás használata: a babycentre.co.uk oldalról történt

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkHogyan kell – megtanítani a babát beszélni?
Következő cikkMi kell a nőnek? – Ha nincs önbizalma

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .