Átalakul a családi napközi 2.rész

2 éves kisfiú a bölcsiben

A következő év elejétől a családi napközi szolgáltatás megváltozik. Más néven, megújult formában vehetik igénybe a szülők, a hazánkban már 20 éve elterjedt és kedvelt szolgáltatást. Cikkünk azon szülők számára ad információkat, akik családi napközibe viszik naponta a gyermeküket.

Januártól az eddig családi napközi néven ismert ellátás átalakul. Gyermeküket vagy napközbeni gyermekfelügyeletbe vagy családi bölcsődébe vagy munkahelyi bölcsődébe vagy mini bölcsődébe adhatják.

A fenti négy ellátás közül választhat az a működtető, aki jelenleg családi napközi szolgáltatást nyújt. A szolgáltatónak erről már nyilatkoznia kellett a hatóság felé 2016. augusztus végéig.

A szülők szemszögéből tekintve, akik jelenleg családi napközibe járatják gyermeküket, javasoljuk, hogy kérdezzenek rá a működtetőnél arra, hogy 2017. január elsejétől a csana milyen formában működik tovább a fent említett négy forma közül, és gyermeküknek van-elehetősége az eddigi közösségbe járni.

Ez azért lényeges, mert az óvodás korú gyermekeket 3 éves korban be kell íratni az óvodába, így megszűnik annak a lehetősége, hogy 3-6 éves kor között családi napközibe járjon gyermekük.

A szolgáltatások közül a napközbeni gyermekfelügyelet fogadhat továbbra is 20 hetestől 14 éves korú gyermekeket, délelőtt a kicsiket, délután – megfelelő tárgyi és személyi feltételeket biztosítva – megoldhatják az iskolások napközbeni felügyeletét.

Azoknak a gyermekeknek, akiket felmentettek az óvodába járás alól, azok maradhatnak a napközbeni gyermekfelügyeletben, illetve ugyanitt gondoskodhatnak az ovisokról a kötelező óvodai időszak után vagy az óvodai nyitvatartási időn kívül is, de napközben erre csak az óvodában van lehetőség.

A családi napközik 2016. év végéig 20 hetes kortól fogadhatnak gyermekeket, amelybe a bölcsődés korúak is beletartoznak. A jelenlegi szabályzat a tízezer lakosú településen tette kötelezővé a bölcsődei ellátás biztosítását, azonban ez következő év elejétől megváltozik. Amennyiben a kisebb településeken öt gyermek jelzi az önkormányzat felé, hogy igénybe venne bölcsődei szolgáltatást (amennyiben az adott településen a bölcsődés korúak száma eléri a 40 főt), úgy az önkormányzatnak biztosítania kell a gyermekek elhelyezését valamilyen formában, mint például a családi bölcsőde, vagy a mini bölcsőde.  Ezt az igényt minél hamarabb kell jelezni az adott település Önkormányzata felé, hogy január elsejétől a szolgáltatást biztosítani tudják a gyermekek részére.

Ezzel a változással a kisebb településeken is elérhetővé válik a bölcsődei szolgáltatás, és az édesanyák nyugodt szívvel térhetnek vissza a munkába.

Cikksorozatunk következő részében a bölcsődékről szólunk bővebben.

Átalakul a napközbeni gyermekellátás 3. rész – Családi bölcsőde szerepe

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

2001. évtől foglalkozom családi napközi szolgáltatással, munkám során, a Fehér Kereszt Közhasznú Egyesületnél ügyvezetőként a családi napközi és helyettes szülői hálózatban a családi napközi gondozók és helyettes szülők tevékenységét segítő szakmai tanácsadás. Családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet témákban szívesen válaszolok kérdéseitekre.
Előző cikkMikor kell szemészhez vinni a gyermeket?
Következő cikkIngyenesen látogatható Múzeumok október 23-án!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..