Ha a dinoszaurusz kar nélküli volt, hogyan létezhetett?

Ha a dinoszaurusz kar nélküli volt, hogyan létezhetett?
Ha a dinoszaurusz kar nélküli volt, hogyan létezhetett?

Dinoszaurusz kar nélkül? Igen! Eddig ismeretlen, „kar nélküli” dinoszauruszfajt fedeztek fel Argentínában.

A koponyarész kövületének felfedezése újabb bizonyítéka a késő kréta időszak egyedülálló élővilágának – írta a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban megjelent tanulmány.

Az újonnan felfedezett faj a húsevő abeliszauridák (Ábel gyíkjai) nevű családba tartozott. Az abeliszauridák a mai Afrika, Dél-Amerika és India területén vadásztak. A nagyjából 70 millió éve élt Guemesia ochoai a család őse lehetett.

Babakonyha-játékkonyha kiegészítők a Pepita.hu oldalon

„Ez az új dinoszaurusz elég szokatlan a maga nemén belül. Számos fontos jellemzője utal arra, hogy új fajról beszélhetünk, és fontos új információkat nyújt a világnak egy olyan területéről, amelyikről nem tudunk sokat” – mondta Anjali Goswami, a brit Természettudományi Múzeum kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője.

„Azt mutatja, hogy ebben a régióban a dinoszauruszok eléggé különböztek az Argentína más részén élőktől, ami arra utal, hogy sok még a felfedezni való ezeken a területeken, melyek kevesebb figyelmet kapnak, mint más híres fosszília-lelőhelyek” – tette hozzá.

Dinoszaurusz

Ingyenes stockfotó állat, barna, boke témában, dinoszaurusz
pexels

A százmillió évekkel ezelőtti Gondwana szuperkontinensen élő csoportok egyike volt az abeliszauruszok, melyek csúcsragadozóknak számíthattak, és nagy testű dinoszauruszokkal táplálkoztak. Képesek voltak óriás zsákmányukat a mellső végtagok használata nélkül leteríteni.

Playmobil Dino Rise termékek a Pepita.hu oldalon

Az abeliszauruszok sok fajának még a híres tirannoszaurusz rexnél is rövidebb, valójában használhatatlan mellső végtagjai voltak, így arra kényszerültek, hogy erős fejükkel és állkapcsukkal ragadják meg a zsákmányt.

Ezeknek a húsevőknek a fosszíliái Afrika, Dél-Amerika, India és Európa egyes helyein találhatók sziklákba kövülve a késő kréta időszakából, mielőtt 66 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok eltűntek volna a Földről.

Argentínában már 35 abeliszauruszt találtak, ám szinte mindet Patagóniában, az ország déli részén, viszonylag keveset északnyugaton. Az új fajtól származó koponyadarabot a Los Blanquitos formációban, Amblayo közelében, Argentína északi részén találták meg, ahol a sziklák kora 75-65 millió év. Ez azt jelenti, hogy az állat röviddel a tömeges kipusztulási esemény előtt élt.

Mik azok a fejtetvek? Hogyan kerülnek az emberi hajba és mit tehetünk ellenük? Cikkünkben erről a témáról írunk most nektek. Bár reméljük, sosem szembesültök ezzel. A fejtetvek apró, szárnyatlan rovarok. Emberi szőrszálak között élnek, és a fejbőrből származó vérrel táplálkoznak. A fejtetű gyakori probléma, különösen a kisgyermekeknél. De a tinik is megkaphatják őket. Könnyen terjednek emberről emberre, és néha nehéz megszabadulni tőlük. Harapásuk viszketést és irritációt okozhat a fejbőrben, a vakarás pedig fertőzéshez vezethet.” (Cikkünket IDE KATTINTVA olvashatjátok el)

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkÖrüljünk, hogy legalább cápák nem támadnak meg minket
Következő cikkSzingli anyaként randizz okosan és legyél igazi nő – randitippek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .