Hasfájást, kiütést sőt, hiperaktivitást okozó ételek?

ételintolerancia

Vigyázat! Az egészséges ételek is árthatnak, ezért az anyáknak érdemes képben lenniük a tüneteket és azok okait tekintve. Hogyan okozhatnak sorozatos hasfájást, gyomorpanaszokat, esetleg kiütéseket, tanulási nehézséget vagy hiperaktivitást az egészségesnek tűnő ételek? (hirdetés)
Gyakran előfordul, hogy a gyerek hasfájásra panaszkodik, de orvosai nem találnak semmilyen kóros elváltozást, vagy okot, ami ezért felelős lehet. Az aggódó anya már-már úgy érzi, nincs több vizsgálati mód, ahogyan a végére járhatna az okoknak. A kicsi pedig nem szimulál, hiszen ahhoz 3-8 éves gyerekünk még kicsi.

ételintoleranciaA fájdalmai, megmagyarázhatatlan kényelmetlenség érzete hátterében ilyenkor állhat az, hogy szervezete nem képes bizonyos ételek maradéktalan megemésztésére.

„Az ételekkel kapcsolatos betegségeket 2 nagy csoportba szokás sorolni: az ételallergiákra és a nem allergiás étel túlérzékenységre, vagy más szóval: ételintoleranciára. A legnagyobb része a problémáknak lehet az enzimhiány, mint pl: a jól ismert laktóz intolerancia, amikor a tejcukor bontása nem tud végbemenni az enzim hiánya miatt.

Ma már könnyen megtalálható az ilyen rosszul létekért felelős étel laboratóriumi vizsgálattal, egyszerűen vércseppből. Az ételekben található különféle fehérjék ellen termelődött immunglobulinokat lehet ugyanis kimutatni így, akár 226 féle étel-komponensre vonatkozóan.”  – mondta el Dr. Krkos Károly orvosi laboratóriumi és nukleáris medicina szakorvos.

Az ételintolerancia alattomosabb, mint az allergia, ugyanis nem jelentkezik azonnal, csak általában napok, hetek múltán mutat tüneteket, melyeket így beazonosítani már a vizsgálatok nélkül nagyon nehéz.

Egy ajándék mesekönyv az ételintoleranciáról – Ön is letöltheti

A Medical Partner Kft. készített egy kis verses mesekönyvet a témában a szülők és kisgyerekeik számára éppen azért, hogy a szülők, és elsősorban az anyukák könnyebben azonosíthassák a panaszokat, és gondoljanak az ételintoleranciára, mint okozóra. A mesekönyvet a Foodtest weboldalán letölthetik ingyenesen.

Az étel okozta túlérzékenységgel kapcsolatba hozható leggyakoribb tünetek a következők: hasfájás, haspuffadás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, fáradékonyság, tanulási nehézségek, hiperaktivitás és lehangoltság.

Ha ezt tapasztalja gyermekénél, végeztessen ételintolerancia tesztet!

A tesztről, mely a FOODTEST nevet viseli, további információkat a www.foodtest.hu weboldalon talál. Érdemes elvégeztetni, mert, ha kiderül, melyek a felelős ételek, akkor kihagyhatja a szülő azt a gyermeke étrendjéből. A tünetek így 4-6 hét alatt fokozatos elmaradnak, és a kicsi újra panaszmentes, teljes életet élhet.

További információk és egy tünetazonosító, 1 perc alatt kitölthető gyorsteszt: www.foodtest.hu

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .