A császármetszés növeli a gyermekkori elhízás kockázatát

császármetszés és elhízás

Kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak azok a gyerekek, akik nem a szülőcsatornán keresztül, hanem császármetszéssel jönnek a világra. A Massachusetts állambeli Bostoni Gyermekkórház kutatói szerint a császármetszés útján történő születés jelentős hatással lehet a babák bélbaktériumaira, amelyek befolyásolják az ételek emésztésének módját.

Az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban közölt tanulmány 1255 anya és gyermeke bevonásával készült 1999 és 2002 között. A kismamák a terhesség 22. hete előtt csatlakoztak a vizsgálathoz. A szakemberek a babák születésekor, majd három évvel később is megmérték a gyerekek testhosszát, valamint súlyát. Az eredmények szerint a császármetszéssel világra jött gyerekek kétszer nagyobb valószínűséggel küzdöttek elhízással, mire elérték a három éves kort – olvasható a tanulmányt ismertető BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

császármetszés és elhízásA vizsgálatban részt vevő kismamák közül nagyjából minden negyedik császármetszéssel hozta világra a gyermekét, míg a többi baba hüvelyi úton született. A kutatók összefüggést találtak a testtömeg, a bőrvastagság és a babák születési módja között. A szakemberek azt is kimutatták, hogy a gyermekeiket császármetszéssel világra hozó anyák nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magasabb testtömeggel, mint a hagyományos módon szülő társaik. Ez egy olyan tényező, amelyről már korábban megállapították, hogy hatással van a gyermekkori elhízásra.

A szakemberek szerint a gyermekkori elhízás másik lehetséges magyarázata, hogy a császármetszéssel, illetve a hüvelyi úton világra jövő babák eltérő összetételű bélbaktériumokra „tesznek szert” a születés során. A kutatók ezért azt tanácsolják a császármetszést fontolgató kismamák számára, hogy vegyék számításba a gyermekek későbbi elhízásának kockázatát.

Nagy-Britanniában a kismamák több mint 23 százaléka császármetszéssel hozza világra a gyermekét.

„Ez egy rendkívül érdekes, ám kis méretű tanulmány” – mutatott rá Patrick O’Brien, a brit Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) szóvivője. – Ezért mindenképpen meg kell ismételni egy átfogóbb formában”.

MTI

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Egyet kell értenem Az előttem szólóval.

  Anyukám engem természetes módon szült, mégis van rajtam 20 kg felesleg, ami szülésből marad rajtam, én pedig császárral szültem. Anyukám nem és mégis ő is 20 kg felesleggel küzd majdnem. Mindkét gyermekem császáros volt, és egyik sem elhízott, sőt, inkább a kortársaikhoz, vagy más babákhoz képest “soványak”. Ennyit a tanulmányról. Ja és már 4,5 és 5,5 évesek 🙂

 2. Ez mekkora állatság, így ebben a formában.

  A belemagyarázás tipikus példája.

  Semmit nem tudunk az egyéb tulajdonságaikról, táplálkozási szokásaikról stb. Nem előzte meg olyan vizsgálat, hogy az elhízott nők hány százaléka szül császárral és ezek mivel etetik a gyerekeiket. Leht, hogy inkáb ezzel függ össze, vagy bármi mással, mivel én nem vizsgáltam, nem tudom.

  Az iskolai ünnepélyeken gyakran elájulnak a kamaszok.
  Az iskolai ünnepélyekre fehér ing viselése kötelező.

  Ebből az következik, hogy a fehér ing gyakran ájulást okoz:)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..