Elhagyhatja a kórházat a szívátültetett csecsemő

A három hónapos Farkas Richárd ül édesanyja karjában. MTI Fotó: Kovács Tamás
A három hónapos Farkas Richárd ül édesanyja karjában. MTI Fotó: Kovács Tamás

Hamarosan elhagyhatja a kórházat az a három hónapos csecsemő, akin három és fél héttel ezelőtt hajtottak végre sikeres szívátültetést a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Szatmári András szakmai igazgató elmondta, a kisfiú esetében a szerencse is közrejátszott.

A gyermek ugyanis már annyira rossz állapotban volt, hogy „karnyújtásnyira” voltak attól, hogy kis súlya – 5 kilogramm – ellenére műszívet ültessenek be. Ekkor érkezett a hír, hogy sikerült számára megfelelő donort találni. A három hónapos kisfiú állapota kielégítő, jelenleg ő a legfiatalabb szívtranszplantált beteg Magyarországon.

A három hónapos Farkas Richárd ül édesanyja karjában. MTI Fotó: Kovács Tamás
A három hónapos Farkas Richárd ül édesanyja karjában. MTI Fotó: Kovács Tamás

Pradán Zsolt, a szívsebészeti osztály és a műtétet végző sebészi csapat vezetője közölte: a kiemeltnek számító műtét „eseménytelenül”, vagyis komplikáció nélkül zajlott le. Véleménye szerint az operáció alapját a „kiváló, összehangolt munka és jól bejáratott csapat adta”. Ennek köszönhetően a műtét számukra rutinfeladatnak számított – hangsúlyozta.

Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos elmondta: 2003-2004 óta egyre elfogadottabb a gyermekkori szívtranszplantáció, ennek köszönhetően a donorok száma is emelkedett. Mint mondta: Magyarországon a gyermekek esetében a szívre való várakozása hossza változó, általában 150-200 napos műszívkezeléssel kalkulálnak. Enélkül a gyermekek mintegy fele meghalna várakozás közben – tette hozzá.

Szatmári András kiemelte: a szívtranszplantáció magyarországi történetében az első szívátültetés, az első műszív beültetése, majd az első műszív kivétele és valódi szervvel való helyettesítése, majd az Eurotransplanthoz való csatlakozás, most pedig a legfiatalabb beteg operációja mind kiemelt eseménynek számít. A folyamatot azonban folytatni kívánják, igyekeznek az átültetések során mind testsúlyban, mind életkorban feszegetni a határokat, hogy további áttöréseket érjenek el mind az újszülöttkori, mind a felnőttkori szívtranszplantációk során.

A magyarországi szívátültetés huszadik évfordulójáról január elején a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján emlékeztek meg. Merkely Béla, a klinika elnöke akkor elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban. Hozzátette: Magyarországon szívátültetésre nagyjából három hónapot kell várni, ez az európai átlagnál valamivel jobb helyzetet jelent. Annak köszönhetően pedig, hogy ez év elejével Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, a kritikus állapotban lévő betegek még hamarabb juthatnak szervhez.

MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..