Havonta húsz csecsemő tűnik el Szerbiában?

flower-in-small-hand.jpg
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda
 

Az utóbbi negyven évben mintegy tízezer csecsemőt nyilvánítottak halottnak Szerbiában, valójában azonban eladták őket, és ebben az ügyben még senkit nem vontak felelősségre – állította szerdán Belgrádban az eltűnt csecsemők szüleit tömörítő szerbiai szervezet vezetője.

A belgrádi tömegtájékoztatás beszámolói szerint Vladimir Cicarevic azt kérte az egészségügyi minisztertől, hogy 48 órán belül hozzon határozatot, amely megtiltja, hogy a kórházból elszállítsák a halottnak nyilvánított újszülötteket mindaddig, amíg a szüleik nem azonosították őket, illetve nem végeztek rajtuk és szüleiken DNS-vizsgálatot.

Infinety hirdetés

A szervezet törvényi szabályozást kért, amely alapján büntethetők lennének az elkövetők, és megakadályozhatók lennének a további hasonló esetek. Ennek érdekében aláírásgyűjtést is indított a szervezet. A szerbiai jogszabályok szerint 30 ezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy egy ilyen törvényi szabályozás tervezete a parlament elé kerüljön.

fotó: sxc.hu
fotó: sxc.hu

Cicarevic emlékeztetett arra, hogy a gyermekkereskedelem nem csak Szerbiában jelent problémát, hanem az egész világon, de sehol nem szabályozza törvény a csecsemőrablást, így Szerbia példamutató lehetne ebben. „Az a legnagyobb probléma, hogy az eltűnt újszülöttekről csak a családok beszélnek. A törvény lehetőséget biztosítana arra, hogy hozzáférjünk minden dokumentumhoz, valamint a kórházi adatlapokhoz, és eljuthatnák addig a személyig, aki elrabolta az adott csecsemőt” – mondta a szervezet vezetője.

Slavica Djukic Dejanovic egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy máris megerősítették a szülészeti osztályok felügyeletét a lehetséges csecsemőrablások elkerülése érdekében. A politikus emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a törvényhozás az ilyen eseteket el nem évülőnek minősítette. „Nincs pardon azokban az esetekben, amelyek az egészség vagy az élet elleni támadásnak minősülnek” – tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.