A terhesség trombózishajlammal orvosi felügyeletet kíván

Amikor egy nő megtudja, hogy gyermeket vár, akkor jellemzően elönti a boldogság. De az örömbe némi üröm is vegyülhet, ha a kismama történetesen hajlamos a trombózisra. Megijedni nem kell, de az nagyon is fontos, hogy orvossal konzultáljon a terhesség elején, és alatta is végig tartsa a kapcsolatot a szakemberrel – többek között erre hívja fel a figyelmet professzor dr. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője.

„A terhesség minden esetben megsokszorozza a rizikóját egy esetleges trombózisnak abban az esetben, ha a kismamánál eleve megvan a hajlam. Ennek többek között oka a magzat medencei vénákra gyakorolt nyomása, illetve a lelassult keringés is. Ebben az időszakban megemelkedik egy anyag, az úgynevezett fibrinogén szintje is, mely az alvadék, vagyis a vérrögök egyik alapanyaga.”

Mit tehet az orvos?

Természetesen a trombózis hajlammal rendelkező kismamáknak fel kell keresniük egy orvost, hiszen a babavárás náluk nagyobb veszélyekkel jár, mint egy átlagos terhességnél.

fecskendő„Az orvos teendője, ha a kismama örökletes trombózishajlamban szenved az, hogy a terhesség észlelésétől profilaxist alkalmaz: ez azt jelenti, hogy napi egyszer, testsúly szabályozott, alacsony molekulasúlyú heparint ad. Ezen kívül a kismama terhességét lehetőleg terhespatológiában (szövődményes terhességben) jártas szülész gondozza és kísérje végig.” – mondja professzor dr. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője.

Otthoni teendők

Természetesen az orvoson kívül a kismamának is vannak feladatai, amiket be kell tartania ahhoz, hogy mind a baba, mind pedig az anyuka boldogan álljanak a várva várt pillanat, vagyis a születés elé.

„Azok a kismamák, akik tisztában vannak a trombózishajlamukkal, miután megpillantották a pozitív terhességi tesztet – és persze az első örömmámoron is túl vannak – fel kell, hogy keressenek egy terhespatológust, vagyis egy olyan szülészt, aki otthonosan mozog a szövődményekkel járó terhességek területén. Ezen kívül mindenképpen le kell mondani az olyan szokásokról, melyek egyébként is növeli a trombózis valószínűségét: tehát a kismamának nem szabad dohányoznia, illetve tartózkodnia kell az alkohol, és az esetleges drogfogyasztástól is.”

 Forrás: Trombózisközpont

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHavonta húsz csecsemő tűnik el Szerbiában?
Következő cikkA hüvelyi folyás okai és kezelése

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..