Herman Judit: „Ne munkát keress, hanem önmagad!”

h1-211x300.jpg

A legtöbb munkakereséssel foglakozó honlap és könyv arról szól, hogy miképpen kell önmagunkat pozicionálnunk a munkaerőpiacon – hogyan váljunk a piac részévé. A magadútján.hu ennek ellenkezőjében segít: miként tudunk az átlagos álláshirdetésektől eltávolodva értelmes munkát teremteni önmagunk számára. A munkakeresés rejtelmeiről, a honlapról és A magad útján című könyvről Herman Judittal beszélgettünk.

MiNők: Miben más ez a könyv a munkakereső vagy önismereti könyvekhez képest?

Herman Judit: Az önsegítő könyvek a munkakeresést támogató készségekkel foglalkoznak: hogyan írjunk önéletrajzot, hogyan viselkedjünk az interjún, hogyan keltsünk jó benyomást. Én messzebbről indultam el: szerintem a munkakeresés nem az álláshirdetéseknél, hanem az önismeretnél kezdődik. Aki munkát keres, mindig életmódot is keres. Ezt nem lehet egyszerű készségekre leszűkíteni – ennél mélyebb témáról van szó.

Miért most jelent meg a könyv?

Sok ismerősömön és ügyfelemen láttam, hogy a munkakeresésben szerencsétlenek és frusztráltak, és hogy a problémáik oka a reaktív hozzáállás: csak azt nézik, hogy lehet, mit szabad, mik a lehetőségek. Az eszükbe sem jut, hogy ők mit akarnak, nekik mihez van tehetségük. A legtöbb munkakereső nem gondolkozik, hanem ugyanazokat a rutincselekedeteket ismételgeti: nézegeti a közhelyes álláshirdetéseket, összevissza küldözgeti az anyagait, és csak vár. Aztán csalódott, ha nem sikerül Álmai Állását kifognia.

Mennyiben tekinthető ez a társadalmi problémának?

Elsősorban a kultúra az oka, hogy tömegével látni ilyen önmagukat elveszített embereket. Az elmúlt fél évszázad gondoskodó állama a hamis biztonság illúzióját adta. Elhitette velük, hogy minimális befektetéssel halálunkig biztonságban leszünk. Ez a hozzáállás kevés energiát igénylő munkakeresésre ösztönzi az embereket.

Az interjú folytatását a MiNők.hu portálon olvashatod>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNyáron súlyosbodhat az asztma
Következő cikkBízzunk az ösztöneinkben – interjú Erős Antóniával

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..