Hetedhét Játékmúzeum nyílt Székesfehérváron

Hetedhét Játékmúzeum nyílt Székesfehérváron

Különleges porcelánfejű babákkal benépesített, a 19. század, ill. a 20. század első fele polgári otthonainak világát idéző, az eredetiekhez megszólalásig hasonló miniatűr bútorokkal berendezett szobabelsők, aprócska boltok és Réber László grafikái várják a látogatókat Székesfehérvár legújabb múzeumában, a pénteken megnyitott Hetedhét Játékmúzeumban.

Moskovszky Éva művészettörténész (1924-2010) négy-ötezer darabból álló, eddig szűkösebb helyen bemutatott egyedülálló játékgyűjteménye a Hiemer-Font-Caraffa műemlék épületegyüttes tavaly felújított szárnyában kapott méltó helyet, és kiegészült Réber László grafikus (1920-2001), Janikovszky Éva, Lázár Ervin és Gerard Durrell könyveinek illusztrátora 1300 darabos, humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével.

A Hetedhét Játékmúzeum termeiben 74 enteriőr ad képet a 18-19. század polgári otthonainak világáról. Az aprócska szobákban és a miniatűr edényekkel felszerelt konyhákban az eredetihez megszólalásig hasonló, míves bútorokban, használati és dísztárgyakban, parányi porcelánokban, szobrokban, miniatűr könyvekben gyönyörködhetnek a látogatók.

A bútorok többsége annak idején céhremeknek, asztalos műhelyek apró mintadarabjainak, más részük eredetileg is játéknak készült. A babaházak „lakói”, a számtalan karaktert megtestesítő, a 18-19. századi divatnak megfelelő viseletbe öltöztetett babák, köztük a babakészítés „őskorából” származó viaszfejű babácska „mindennapi életet élnek”: teáznak, társalognak, főznek, beteget ápolnak, bevásárolnak.

A fiúknak, kamaszoknak és az „örök gyerek” felnőtteknek jelent élményt az óriási terepasztal, amelyen a várvédők és az ostromló seregek vívnak csatát.

Moskovszky Éva az édesanyjával, Auer Erzsébettel hét évtized alatt összegyűjtött játékkollekciót 1996-ban helyezte el Székesfehérváron, a babaszobák és lakók 1998-ban „költöztek be” korábbi otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20-25 ezer látogatót vonzott.

MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTakarékos tippek: csökkentsd a vízszámlád!
Következő cikkEgy ismerős arc a tévéből- megérkeztek a Caillou könyvek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..