Takarékos tippek: csökkentsd a vízszámlád!

Takarékos tippek: csökkentsd a vízszámlád!

A vízdíjak egyre nőnek, miközben a vízkészletünk egyre fogy. Lássunk, mit tehetünk mi, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel a mindennapokban? Energia szakértőnk tippjei következnek.1. Mérd meg, mennyi vizet engedsz ki!
Tudtad, hogy több átfolyó vizet használsz el, mint amire szükséged lenne? Hogyan tudod ezt ellenőrizni?

  1. Menj ki a konyhába és tegyél a csap alá egy kb.: 10 literes vödröt!
  2. Pontosan  egy percig nyisd meg teljesen a csapot! Nézd meg, hogy mennyi víz jött ki!
  3. Ha több mint a fele (azaz 5 liternél is több), akkor az azt jelenti, hogy  kidobod a pénzt az ablakon. Tudtodon kívül, már évek óta rengeteg vizet és pénzt engedtél be a lefolyóba, feleslegesen! Erre szinte alig figyel valaki, de mivel a víz is ilyen drága lett érdemes foglalkozni vele.

2. Gyűjtsd a kézmosó vizet!
Talán e legolcsóbb egy kis vödör nápolyit venni, és ha az kiürült, akkor minden kézmosáskor a mosdóba tenni. Ennyi víz elegendő a WC gyors leöblítésére. De lehet egy nagyobb vödörben is gyűjteni a kézmosó vizet és azzal már lehet nagyon alapos nagy öblítést is végezni!

3. Használj aerátos csapvégeket!
Jó megoldás lehet ez a csapra szerelt kis alkatrész, ami kevesebb vizet enged át mint a hagyományos csapvég, mert levegővel dúsítja fel. Olcsók és valóban hasznos kis alkatrészek, mi is használunk otthon ilyet és valóban csökkent a vízfogyasztásunk.

4. Gyűjtsd az esővizet!
Aki családi házban él, annak megoldható az esővíz gyűjtése. Ez is használható kert locsolásra, de még WC öblítésre is!

5. Terveztess elválasztott szennyvízelvezetést!
A tervezéskor meg lehet oldani, hogy a ház szennyvíz elvezetése elválasztott legyen. A WC és mosogató vizének kivételével a többi vizet rá lehet vezetni  pl. olyan fák gyökereire, aminek termését nem esszük meg.

Boros András, épületgépész mérnök, energiatanácsadó, www.navigreen.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Kép: zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkOmbudsman: nehéz a kismamáknak munkát vállalni
Következő cikkHetedhét Játékmúzeum nyílt Székesfehérváron

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..