Hetente öt gyermek hal meg balesetben

Dr.-Páll-Gabriella-gyermekorvos-OGYEI.jpg

Hazánkban első ízben tartottak konferenciát a gyermekbiztonságról. A United Way a világ egyik legnagyobb nonprofit szervezete. Azon kevés alapítvány közé tartozik, amely többek közt baleset megelőzéssel foglalkozik. A konferencia célja volt, hogy Magyarország megtegye az első lépéseket a biztonság útján.

Minden héten öt gyermek hal meg Magyarországon elkerülhető balesetek következtében. Több mint 460 gyerek kerül kórházba egy hét alatt. A gyermekhalálozás elsődleges okai az elkerülhető balesetek.  Ezek az adatok bizony elkeserítőek. Ezért tűzte ki céljaként a United Way a balesetek számának csökkentését, többek közt a baleset-megelőzési oktatási program kifejlesztésével. A program fókusza az otthonok biztonsága, a gyermekintézmények biztonsága, valamint a hátrányos helyzetű régiók biztonságosabbá tétele.

Dr. Páll Gabriella gyermekorvos

A rendezvényen több szervezet tartott prezentációt a témában. A WHO statisztikájából kiderül, hogy az öt vezető baleset típus a közlekedési baleset, a fulladás, az égés, az esések és a mérgezések. Szoros kapcsolat van a baleset és a gyermek életkora, fejlettségi szintje, valamint a szociális helyzete és tevékenységei között.  Az adatokban akár országokon, régiókon belül többszörös eltérés tapasztalható. Az egyenlőtlenségek csökkentésére számos lehetőség kínálkozik. A WHO kiemelte, hogy a biztonság elérése össztársadalmi felelősség. Elengedhetetlen a biztonságos környezet kialakítása, valamint a megelőző programok kifejlesztése és terjesztése. Ezekkel a lépésekkel felzárkózhatunk a többi olyan európai országhoz, melyek világviszonylatban a legbiztonságosabbak. A megelőző programok multiszektoriális összefogás keretében valósíthatók meg, pillérei lehetnének a törvényhozás, szabályozás és végrehajtás folyamataiban véghezvitt újítások, a környezetvédelem módosítása, a termékek módosítása, az oktatás és készségfejlesztés, a korszerű szakemberképzés és a megfelelő sürgősségi orvosi ellátás.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet képviseletében Dr. Páll Gabriella gyermekorvos is egyet értett többek között a törvények erejében: Magyarországon például a zéró tolerancia bevezetése óta pozitív változás észlelhető a baleseti statisztikákban. Az OGYEI célja, hogy 10 éven belül 30%-os csökkenést valósítsanak meg a halálozásban.

Gaál Péter, a magyarországi kalandparklétesítés feltételrendszerének szakértője gyakorlati tippeket is adott, hogy ha valaki kalandparkba látogatna a gyermekével, mik azok a biztonsági feltételek, amiket akár magunk is ellenőrizhetünk. Először is, mielőtt egy ilyen létesítménybe indulnánk szórakozni, érdemes olyanoktól érdeklődni, akik már jártak ott. Fontos, hogy jól válasszuk meg az időpontot, ne a csúcsidőben menjünk, hiszen a túl nagy létszám is egy rizikófaktor lehet. Feltétlenül ellenőrizzük, hogy van-e sisak mindenki számára, van-e gyakorlópálya és hogy a karabinerek nem túl kopottak-e. Persze baleset nem csak a kalandparkban érheti a csemetéket, ezért fél szem, fél fül mindig legyen a legkisebbeké.

Sárdi Barbara