Hogy ne legyünk tolvajok, rablók áldozatai…

Hogy ne legyünk tolvajok, rablók áldozatai...

A nyár jó esetben a kikapcsolódást és a szórakozást jelenti, fontos, hogy ne keserítse meg semmi jól megérdemelt pihenésünket. Nyaraláskor azonban hajlamos az ember felelőtlenebbül viselkedni, így könnyebben válhat baleset, lopás vagy betörés áldozatává. Ezért szedett össze a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya néhány tanácsot, amellyel megelőzhetjük, hogy áldozattá váljunk.

Gyakran látjuk a strandon, hogy több százezer forintnyi érték (kamera, fényképezőgép, mobiltelefon, bankkártya, iratok, lakás-, autókulcs, pénz) hever őrizetlenül, mindössze egy törölközővel letakarva. Az elveszett, vagy ellopott értékek pótlása sokszor nem egyszerű, sok pénzbe, utánjárásba és nem utolsó sorban idegeskedésbe kerül. Éppen ezért sportoláshoz, különböző szabadtéri, vagy zárt rendezvényekre, vízpartra, strandra csak azt vigyük magunkkal, amire valóban szükségünk van.

Amiről nem tudunk lemondani, azt ne hagyjuk őrizetlenül, tegyük értékmegőrzőbe, zárható szekrénybe, vagy társaságunk tagjai vigyázzanak rá felváltva. A strandoláshoz nincs szükség feltűnő, értékes vagyontárgyakra, különösen ékszerekre. Beszerezhető már többféle vízálló, nyakba akasztható tok is, amelyben a strandon szükséges pénzt magunkkal tudjuk vinni akár a vízbe is. Bankkártyát soha ne tároljuk együtt a PIN kódjával. A kocsiban ne tároljuk értékeinket, iratainkat, a csomagtartó nem trezor, a bűnelkövetők kifigyelhetik, hová tesszük értékeinket! Figyeljünk, hogy minden oldalablak fel legyen húzva teljesen, a tetőablak is zárva legyen, ugyanis a legkisebb rés is megkönnyíti a tolvajoknak a gépkocsi feltörését.

Beszéljünk gyermekeinkkel a biztonsági szabályokról, mondjuk el nekik, miért fontos, hogy mindig a szemünk előtt legyenek. A kisebbek biztonságát szolgálhatja a névvel, telefonszámmal ellátott karszalag, érdemes használni.

Ki ne szeretne utazni, világot látni? Fokozott figyelmet és körültekintést igényel azonban az utazásunk megszervezése. Leinformálható, ismert utazási irodát válasszunk, ha szervezett úton szeretnénk részt venni. Ne kísérletezzünk illegális valutaváltókkal, nem érdemes kockáztatni. A legjobban akkor járunk el egy európai utazás alkalmával, ha az egészségkártyát is kiváltjuk, és az utasbiztosítást is párhuzamosan alkalmazzuk.

Hosszabb időre magára hagyott ház, vagy lakás nagy csáberő egy betörőnek, ezért érdemes ügyelni a biztonságára. Figyeljünk arra, hogy az udvaron ne legyen elől hagyott szerszám, a melléképületek be legyenek zárva. Elinduláskor a nyílászárókat (ajtót, ablakot) zárjuk be, alkalmazzunk időzített kapcsolókat, kapcsoljuk ki a csengőt, mondjuk le az újságot, értékes ékszereinket, nagyobb összegű értékpapírjainkat, készpénzünket helyezzük biztonságos helyre. Készítsünk értékleltárt, fotókat. Kérjünk meg megbízható szomszédot, vagy rokont, hogy nézzen rá házára, lakására távolléte alatt, ők szükség esetén tudják az elérhetőségünket. Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk, ne jelezzük ezt közösségi oldalakon, blogokon. Amennyiben lehetőségünk engedi, alkalmazzunk jelző-riasztó rendszereket.

Vagyonunk, értékeink védelme mellett gondoljunk saját magunk és gyermekeink testi épségének, életének megóvására is a közlekedés és a nyári fürdőzés szabályainak a betartásával.

Remélhetően nem kerül rá sor, de ha mégis bűncselekmény áldozatává válnánk, a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon érhetjük el.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMunka és magánélet: nem mindenki tudja szétválasztani
Következő cikkAz igaz szeretet hatodik titka: szabadnak hagyni

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..