Hogyan ápolják külsejüket a magyar nők?

magyar nők

A nők átlagosan 1-2 ezer forintot költenek havonta arckrémekre, kétharmaduk egyáltalán nem használ ránctalanító termékeket és az alapfokú végzettségűeknél több a hajprobléma. 2011 őszén a Farmec kozmetikai vállalat készített egy kutatást, melyben 18 és 49 év közötti magyar nők válaszoltak online felmérés során hajápolással, kozmetikumokkal, és arcápolással kapcsolatos kérdésekre.

Hajápolás

Hazánk felnőttjeire általánosan jellemző a sampon teljes körű használata. Különböző hajproblémák, mint például a korpásodás, a hajhullás, a haj zsírossága és a hajszálak töredezettsége nem jellemző a megkérdezett korosztályra. A kutatásokból kiderült, hogy a lakosság körében még nem igazán terjedt el a hajerősítő készítmények, hajpakolások, hajkapszulák igénybe vétele, ezt bizonyítja, hogy az ötös skálán csak 1,7-es értéket kapott ezeknek a használata.

Természetesen a nők sokkal nagyobb gondot fordítanak hajuk ápolására, mint a férfiak, hajbalzsamokkal és egyéb kiegészítőkkel próbálják karban tartani hajszálaikat. Ugyanez elmondható a fiatalabb korosztályról is, ők sokkal érzékenyebben kezelik ezt a témát, mint az idősebbek.  A hajápolási szokások a megkérdezettek végzettségétől is függnek: a már említett hajproblémák az alapfokú végzettségűeknek jelentenek a nagyobb gondot.

Kozmetikumok

A nők körében a legnépszerűbb kozmetikum a kézkrém, ezt a lakosság 60%-a minden nap legalább egyszer használja. A kézkrém után a testápoló és a hidratáló arckrém következik a rangsorban. Az arctisztító tejet és tonikot csak a megkérdezettek ötöde használja napi rendszerességgel.

A problémás bőrre való krém használata a 18-29 éves nők körében a legelterjedtebb. Ők havonta átlagosan hatszor, míg a 40-49 évesek háromszor használják. Fordított a helyzet a ránctalanító krémek esetében, ezeket az idősebb generáció általában heti kétszer veszi igénybe.

Meglepő eredmény, hogy a nők kétharmada egyáltalán nem használ ránctalanító termékeket, arckrémet, feszesítő testápolót, szemránckrémet, és narancsbőr elleni krémet.

A felsőfokú végzettségűek átlagosan kétszer olyan gyakran kenik be arcukat hidratálókrémmel, mint az alapfokú végzettségűek. A hölgyek fontosnak tartják párjuk ,,igényességét” is, tehát nagyobb figyelmet szentelnének arra, hogy a férfiak gondosabban ápolják arcbőrüket, jobban öltözködjenek, a manikűrt és a túlzott hajápolást azonban nagy részük túlzásnak tartja.

Arcápolás

A felmérésben résztvevő nők háromnegyede használ arckrémet rendszeresen vagy alkalmanként. Korcsoportok között nincs, végzettség és lakóhely között azonban megfigyelhetőek eltérések. A fővárosiak rendszeresebben használnak krémet, mint a falun élők.

A nők csupán 5%-a érzékeny bőrű, kétharmaduk nem tud beszámolni allergiás tünetekről, melyeket a krémek okozhatnak. Ahogy azonban öregszik a bőr, az érzékenység annál jobban megfigyelhető. Az arckrémek vásárlásakor fontos szempont, hogy a termék természetes összetevőkből álljon, azonban az általános iskolai végzettségűek ezeket a bio krémeket túlságosan drágának tartják.

A nők átlagosan 1-2 ezer forintot költenek havonta arckrémekre. 10%-os azoknak az aránya, akik 5000 forintot is rászánnak ezekre a termékekre, azonban az alapfokú végzettségű fogyasztók negyede nem költ az arckrémre.

Szólj hozzá Te is!