Unokanevelési szabadság bevezetését javasolja a német családügyi minisztérium

grandfather_with_grandson-300x197.jpg

Az általános unokanevelési szabadság intézményének bevezetését javasolja a német családügyi minisztérium egy most bemutatott jelentésben. A minisztérium helyzetértékelése szerint a német családok egyik legnagyobb problémája az, hogy nem jut elég idő a gyerekekre. Egyre többen vannak, akik éppen azért haboznak gyereket vállalni, mert nem biztosak abban, hogy belefér-e egyáltalán az életükbe a gyereknevelés.

A tárca reprezentatív felmérése szerint a családok több mint 40 százalékának okoz problémát az idő szűkössége. Az apák 63 százaléka, az anyák 37 százaléka érzi úgy, hogy nincs elég ideje a családra.

Kristina Schröder családügyi miniszter korábban is hangoztatta nyilatkozataiban, hogy a modern családpolitikában az idő legalább annyira fontos elem, mint a pénz, a kormány elé terjesztett úgynevezett családügyi jelentésben pedig ennek alapján az unokanevelési szabadság intézményének kiterjesztését javasolta.

Schröder szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a szabadidő egyenlőtlenül oszlik el a nemzedékek között, a fiatalok jellemzően elfoglaltabbak, míg az idősebb generációhoz tartozók jobban ráérnek. Ezért nem csupán több bölcsődére, óvodára, egész napos iskolára és a munkaidő rugalmasabb szabályozására van szükség, de a fizetés nélküli szabadság jogintézményéhez hasonló megoldás általánossá tételére is.

A jelenlegi szabályozás szerint munkaviszonyban álló nagyszülők akkor igényelhetnek unokanevelési szabadságot a munkaadótól, ha a szülők – az unoka szülei – még nem felnőtt korúak, vagy pedig tanulnak. A javasolt változtatás szerint a lehetőséggel korlátozás nélkül élhetnének a nagyszülők, így a szülők könnyebben összeegyeztethetik a családi életet és a karriert.

A kormány az unokanevelési szabadságot a gyermeknevelési szabadság mintájára kívánja szabályozni, így azt is mérlegeli, miként lehetne besorolni az új, általános érvényű jogintézményt a fizetett szabadság egyes válfajai közé. Az egyik lehetséges megoldás az lehet, hogy a szülők lemondanak az alanyi jogon járó fizetett szabadságról a nagyszülők javára – fejtette ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy a törvényi feltételeket még a 2013-ban esedékes választások előtt megteremtik.

MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHogyan ápolják külsejüket a magyar nők?
Következő cikkMéhnyakrák várandósan

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..