Méhnyakrák várandósan

funniest_crazy_cool_pictures_of_during_a_gynecology_exam_20090909_1128656424-300x180.jpg

Emelkedik a szülő nők életkora, és ezzel egyenes arányban nő azok száma, akiknél termékeny korukban vagy akár terhesen diagnosztizálnak méhnyakrákot. Így előtérbe kerültek azok a műtétek, amelyek megkímélik a termékenységért felelős női szerveket és a magzatot – mondja Dr. Ungár László, a Telki Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, aki a világon először végzett termékenységmegtartó operációt méhnyakrákos betegnél.

A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Magyarországon évente 1000–1200 új esetet diagnosztizálnak , ebből 500 eset végződik halállal. A betegek életkora többnyire 40–50 év, ám a szűrővizsgálatok egyre gyakrabban diagnosztizálnak 20–30 éves betegeket. „A rákmegelőző elváltozások és a korai stádiumok általában tünetmentesek, a velük járó panaszok nem jellegzetesek, ezért 20 éves kortól mindenkinek javasolt az éves nőgyógyászati rákszűrő vizsgálat – hívja fel a figyelmet Dr. Ungár László. – A kóros elváltozás előtti állapot diagnosztizálása és ezzel a betegség megelőzése olyan sikertörténetnek számít, ami kizárólag erre a betegségtípusra jellemző, és ami a jól szervezett szűréssel rendelkező országokban igazoltan és drasztikusan csökkenti a méhnyakrák előfordulását” – mondja Ungár doktor.

A méhnyakrák egyre korábbi életkorban való megjelenése, a sugárkezelésnek a petefészkekre kifejtett hatása, illetve a sugárkezelés után a hüvely állapotának végleges megváltozása miatt is indokolt a méh megtartása és a petefészkek hormontermelésének megőrzése. Így a betegek szexuális aktivitása változatlan maradhat, illetve a korai menopauza és csontritkulás kialakulása is elkerülhető. „A terhesség alatt előforduló méhnyakrák az anyára és a magzatra is veszélyes lehet, márpedig a szülési kor kitolódása miatt ez egyre gyakoribb jelenség” – mondja Dr. Ungár László.

A szülész-nőgyógyász szakorvos nevéhez fűződő, ma már világszerte elterjedt műtéti eljárás révén a fiatalkori méhnyakrákos nőknél úgy távolítható el a daganat, hogy közben nincs szükség sugárkezelésre, megmaradhat a méh, sőt a magzat is. Ezzel a beavatkozással elkerülhető a méheltávolítás, és megelőzhetők az éppen a sugárkezelés által okozott rosszindulatú megbetegedések.

A laparoszkópos és robotsebészeti technikák révén az új beavatkozás biztonságos, kevés vérveszteséggel és szövődménnyel jár, így csökken a rehabilitáció ideje is.

A betegségről részletesen olvashatsz korábbi cikkünkben.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkUnokanevelési szabadság bevezetését javasolja a német családügyi minisztérium
Következő cikkTavasznyitó kerékpártúra