Hogyan fotózzunk gyertyafényben?

candle2-190x107.jpg

Mindjárt itt az ünnep, amikor együtt a család, jókat eszünk, beszélgetünk, csillog a szemünk és égnek a gyertyák. Csodaszép képek születhetnek ezekben a pillanatokban: a gyertyafényes képeket nézegetve sokáig emlékezhetünk a jó pillanatokra. Íme, a MosolyMűhely néhány tippje gyertyafényes fényképek készítéséhez!

Ne használjunk vakut!

A vaku túl sok fényt koncentrál ki hatókörön belül, amitől a vaku közelében lévő tárgyak, személyek túl világosak lesznek. Nem beszélve arról, hogy a vaku kékes fénye pont elrontja azt a finom sárgás hangulatot, amit épp megőrizni szeretnénk.

Filmérzékenység beállítása

A digitális fényképezőkön immár egy gombnyomással állítani lehet a „film” érzékenységét, azaz az ISO értékét. Ez alap beállításként 100-as értéket szokott felvenni, de ha nagyon sötét van, akkor egészen 800-ig is fel lehet tekerni. Ezen művelet révén a fényt jobban érzékeli a fényképezőgép. Ugyanakkor az ISO érték állításával csínján bánjunk: 800-as érték felett már előfordulhat, hogy kissé szemcsés lesz a kép.

Hosszú expozíciós idő

Ha már megvan a magasabb fényérzékenységünk, akkor nyugodtan beállíthatjuk az expozíciós idő hosszát. Minél tovább van nyitva a blende, annál több fény jut be a gépbe és annál nagyobb az esélyünk arra, hogy szép gyertyás képeket készítsünk. Persze ennek is vannak határai: az emberek általában 1/30-ig (a másodperc harmincad része) tudják stabilan a kezükben kitartani az expozíciót.

Használjunk állványt!

Ha úgy érezzük, hogy nem bízzuk a véletlenre és a remegő kezünkre, akkor használjunk állványt! Ha nincs állvány, de szeretnénk valahogy stabilizálni a kezünket, gépünket, akkor egy asztallapon kitámasztott fényképezőgép is jó lehet végső esetben.

Gyertyák a térben

Igyekezzünk úgy berendezni a képet (s ehhez nem kell átrendezni a lakást!), hogy a gyertyák ne csoportosuljanak a kép egyik sarkában, hanem ide is, oda is jusson belőle. Ez azt jelenti, hogy meg kell keresnünk a legideálisabb beállítást. 

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNe tegyünk élő állatot a fenyőfa alá!
Következő cikkKormos Anett: Csodálatos élmény…

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..