Húsvét – Ferenc pápa rabok lábát mosta meg nagycsütörtökön

Húsvét - Ferenc pápa rabok lábát mosta meg nagycsütörtökön
Húsvét - Ferenc pápa rabok lábát mosta meg nagycsütörtökön

 Húsvét – Tizenkét rabnak mosta meg a lábát az utolsó vacsorára emlékező misén Ferenc pápa, aki Civitavecchia börtönében tett látogatást nagycsütörtökön.

A Vatikán magánjellegűnek minősítette a büntetésvégrehajtási intézetben tett, mintegy kétórás látogatást, amely nem volt sajtónyilvános.

A pápa fehér színű Fiat500L típusú autóval tette meg az utat Rómából a hetven kilométerre északra található Civitavecchiáig.

Hintágyak – Akciós játékok, ajándékok húsvétra | Pepita.hu

A kikötőváros börtönében ötszázan töltik büntetésüket: az intézet kápolnájában az egyházfő a rabok egy része előtt mutatta be az utolsó vacsorára emlékező misét. Melynek során 12 rabnak mosta meg a lábát. A szentszéki szóvivő közlése szerint különböző korú férfiak és nők. Valamint olaszok és külföldiek is voltak a lábmosás szertartásán résztvevő rabok között.

A nyolcvanöt éves Ferenc pápa, aki az utóbbi napokban kiújult térdfájása miatt nehezen mozog, minden rab elé letérdelt, megmosta a lábát, majd megcsókolta azt.

Rögtönzött beszédében a Szentatya kijelentette, hogy Jézus az őt eláruló Judás lábát is megmosta. “Azt tanította meg nekünk, hogy egymást érdek nélkül kell szolgálni. Milyen jó is lenne, ha ezt minden nap mindenki meg tudná tenni!”- mondta a pápa.

A pápa a mise után több rabbal, börtönőrökkel és a börtön más dolgozóival is találkozott. Ajándékba a börtönkert terményeit kapta, valamint a rabok készítette tárgyakat.

Baba fogápolás 1 helyen | Pepita.hu

Ingyenes stockfotó ág, csendélet, hagyományos témában, húsvét
pexels

Jelen volt Marta Cartabia olasz igazságügyi miniszter.

Ferenc pápa 2013-ban a római Casal del Marmo fiatalkorúaknak fenntartott börtönében végezte el a lábmosást. 2015-ben a római Rebibbia börtönben, 2017-ben Paliano börtönében, majd 2018-ban a Vatikánhoz közeli Regina Coeli börtönben, 2019-ben pedig Velletri város börtönében végezte a szertartást.

Nagycsütörtökre megérkezett Kijevbe a pápa közeli munkatársaként ismert Konrad Krajevski, lengyel bíboros, aki az ukrán főváros szívkórházának átadott egy, az egyházfő adományozta mentőautót. Krajevski péntek este Kijev háborús helyszínein vezeti a keresztutat egy időben Ferenc pápával. Aki ugyanakkor a római Colosseumnál teszi ugyanezt.

A Vatikán döntése szerint az idén a tizenharmadik stáción egy Rómában élő ukrán és egy orosz család tagjai együtt viszik a keresztet.  A választást Ukrajna szentszéki nagykövete, valamint az olaszországi ukrán keresztények szövetsége is fenntartással fogadta. És “alkalmatlannak” nevezve, hogy a megtámadott és az agresszor ország képviselői együtt vigyék a keresztet, “mintha mi sem történt volna”. A szervezet szerint a vatikáni döntés “újabb kereszt” az ukrajnaiak számára.

Húsvét

Dionisio Lachovicz, az olaszországi bizánci rítusú ukrán katolikusok püspöke szintén úgy vélte: “nem időszerű, mivel jelenleg Ukrajna és nem Oroszország keresztútja zajlik: van egy nép, melyet megszálltak és szenved, a másik pedig megszálló és öl, tömegmészárlás folyik”.

Ma van magyar költészet napja -emlékezzünk költőinkről | Babafalva.hu

Az Il Messaggero című római napilap értesülése szerint a kijevi egyház részéről is lépés történt annak érdekében, hogy a Colosseumnál az orosz családot lengyellel helyettesítsék. de a Vatikán nem módosította az eredeti elképzelését.  

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkEzektől félnek a gyerekek – mumusok a nagyvilágban
Következő cikkA falászavar és ami mögötte áll

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .