Hogyan készítsük fel a gyerekeket a kórházi kezelésre?

Beszélgetéssel, ráhangolással és személyes tárgyakkal segíthetjük gyermekünket, hogy minél nagyobb biztonságban érezze magát a kórházban. Kedvenc párna, könyv, játék – ezeket mindenképpen csomagoljuk be – javasolja a betegek világnapjához kapcsolódóan Aranyosi Gáborné, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika vezető főnővére, aki szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek pontosan tudják, hogy mi vár rájuk. Hangsúlyozza: ma már vannak olyan könyvek és egyéb kiadványok, amelyek mesefigurák segítségével mutatják be, hogy milyen például egy vérvétel vagy egy ultrahangvizsgálat.

Az első kórházi élmény nagyon meghatározó, ezért is fontos, hogy a gyerekek számára ne rossz emlékként maradjon meg. Ennek egyik feltétele, hogy a kicsi biztonságban érezze magát. A kedvenc játék, párna, könyv vagy bögre is segíthet abban, hogy otthonosabb legyen a légkör. Tisztálkodási szereket, papucsot, pizsamát, kényelmes szabadidőruhát, törölközőt is csomagoljunk be, és ha a gyerek ragaszkodik a saját kanalához, tányérjához, akkor azokat se hagyjuk otthon- javasolja Aranyosi Gáborné.

A félelmek leküzdésében segítségünkre lehetnek azok a mesék, amelyekben a szereplők maguk is kórházba készülődnek, és történeteiken keresztül megismerhetik a kicsik, hogy hova is mennek pontosan, mire számíthatnak, milyen vizsgálatok várnak rájuk. Aranyosi Gáborné szerint egy vérvétel például félelmetesnek tűnhet, ám ha játékosan hangoljuk rá a gyerekeket, esetleg apró ajándékot, matricát is kapnak, vagy közben elterelik a figyelmüket, akkor nagyon gyorsan túljuthatnak rajta a gyerekek.

teddy-562960_640

Érdemes nekik mesélni a különböző vizsgálóberendezésekről, vagy képeket nézegetni közösen, hogy minél felkészültebben érkezzünk a kórházba. Ételeket ne pakoljuk, ám ha a kicsi ragaszkodik kedvenc ételeihez, akkor a dietetikussal egyeztetve azokból nyugodtan vihetünk be neki.

Mit vigyünk mindenképpen a kórházba?

Felnőttként is át kell gondolnunk, hogy mit vigyünk magunkkal. Vannak, akik túl kevés, míg mások túl sok mindent pakolnak be. A TAJ kártyát, a lakcímkártyát, a személyi igazolványt, a beutalót, a leleteket és a korábbi zárójelentéseket semmiképp se hagyjuk otthon – javasolja Kis Irén, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának intézetvezető főnővére.

Emellett kényelmes ruházatra, tisztálkodási szerekre, törölközőre, papucsra, köntösre is szükségünk lesz. Poharat, evőeszközt, szalvétát is vigyünk magunkkal, illetve, hogy ne unatkozzunk, könyvet vagy újságokat is csomagoljunk.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsok: megjelent az új kedvezményről szóló rendelet
Következő cikkMinden, amit a Zika-vírusról érdemes tudni

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..