Minden, amit a Zika-vírusról érdemes tudni

Sokszor hallhatjuk mostanában a Zika-vírust a különböző híradásokban, közösségi oldalakon. Összegyűjtöttük, hogy mit lehet tudni eddig a betegségről és a járvány terjedéséről, és hogy vajon Magyarországon mennyire kell tartanunk tőle.

A vírus eredetileg Közép-Afrikából származik, az Ugandai Zika erdőben élő majmokon fedezték fel, innen kapta a nevét. A megbetegedéseket a vírust hordozó, a világ szinte minden táján, főleg a trópusi éghajlaton élő szúnyogfajták (egyiptomi csípőszúnyog, ázsiai tigrisszúnyog) terjeszti. Az elmúlt évtizedekben Afrikában és Ázsiában is okozott ugyan megbetegedéseket, de ezek enyhe lefolyásúak voltak, nem jártak maradandó mellékhatásokkal vagy halálesetekkel. A vírus az influenzához hasonló tüneteket – fejfájás, láz, izomfájdalmak – okoz, sokan pedig tünetmentesen átvészelik.

A Zika tavaly került a figyelem középpontjába, amikor Dél-Amerikában is terjedni kezdett és a megfertőződött várandós nők magzataiban komoly fejlődési rendellenességeket okozott. Az anya megbetegedése következtében ugyanis a magzat is megfertőződhet, és a vírus agyfejlődésre gyakorolt negatív hatásainak következtében vetélés, halva születés, idegrendszeri rendellenességek, és kisfejűség (mikrokefália) alakulhat ki. A rendellenesen kicsi fejjel született babák életkilátásai nagyon rosszak.

mosquito-719613_640

Mekkora járványt okozhat a vírus?

Bár a legtöbb mikrokefáliával született csecsemőt – csak tavaly október óta négyezer babát – Brazíliában regisztrálták, már egész Latin-Amerika, illetve a Karib térség is érintett, az elmúlt hetekben pedig az USA-ban és Spanyolországban is kimutatták egy-egy várandós nőben a vírust. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Zika szexuális úton is terjedhet, bár ezt eddig kevés betegen sikerült kimutatni.

Sajnos a megbetegedés ellen jelenleg nem létezik vakcina, az oltóanyag kifejlesztésére valószínűleg éveket kell várni. Bár a hírek szerint Barack Obama, amerikai elnök csaknem kétmilliárd dollárt szeretne fordítani a Zika-vírus elleni küzdelemre és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is kifejlesztett egy ún. steril rovar technológiát a terjedés visszaszorítására, az Egészségügyi Világszervezet 3-4 millió megbetegedést jósol az elkövetkezendő évekre.

Védőoltás híján jelenleg az egyetlen megelőzési lehetőség az érintett országokba való beutazás és a szúnyogcsípés elkerülése – ez kifejezetten érvényes a várandós nőkre. Az amerikai járványügyi szakemberek továbbá az óvszer használatát vagy a szexuális önmegtartóztatást javasolják azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak.

Mennyire kell tartani a vírustól hazánkban?

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa szerint, ahol megvannak a vírust terjesztő szúnyogok szaporodásának a feltételei, ott gyakorlatilag lehetetlen ellene védekezni, ugyanakkor itthon nem kell tartani ilyen járvány kialakulásától, mivel a tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon. Hasonlóan vélekedett Dánielis Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője is az M1 aktuális csatornán, aki úgy véli, hazánkban nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű Zika-járvány legyen.

Babafalva/MTI

Szólj hozzá Te is!