Hogyan segíts a csemetédnek a türelmessé válni? – Miért nehéz a várakozás gyermeki fejjel?

Hogyan segíts a csemetédnek a türelmessé válni? - Miért nehéz a várakozás gyermeki fejjel?

A szülők egyik legnagyobb álma, hogy gyermekük türelmessé váljon. Bizonyára mindannyiótoknak ismerős, ha van gyermeketek: a tipikus jelenet a boltban, amikor a sorban álltok. A kicsi zsorvál: anyaaaa, mikor megyünk már? Vagy amikor éppen telefonálnál és hallod a hátad mögül csemetéd be nem álló száját, mert éppen most akar valami nagyon fontosan elmondani és képtelen megvárni, hogy letedd a kagylót. Hiába mondod neki, hogy várjon türelemmel, mindjárt tudsz rá figyelni, süket fülekre találsz. Végeérhetetlen, gyermeki türelmetlenséggel nézel szembe.

A várakozási képesség mértéke az önkontrolltól és a késleltetett vágy beteljesülésétől függ, attól, hogy mennyire szórakoztat minket a másik személyisége. Olyan mindig lesz, hogy valaki untat minket. Olyan mindig elő fog fordulni, hogy képtelenek vagyunk fókuszálni valamire vagy valakire, mert az adott személy, tevékenység végtelenül unalmasnak hat majd számunkra. Függ még a várakozásunk képessége attól, hogy mennyire vagyunk képesek ragaszkodni a másikhoz. Ugyanis azzal, ha valakihez szoros kötelék fűz, égetőbben vágyunk figyelmére. A kutatások például azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akikből türelmes felnőttek válnak, sokkal kisebb eséllyel betegszenek meg mentálisan a későbbiekben. Tehát lényeges, hogy elsajátítsák a kicsik is ezt a csodás tulajdonságot.

BABAKOCSIK SZÉLES VÁLASZTÉKA

Olyan egyszerűnek hat a kérés: várj egy picit, Szívem. – mondjuk a gyermeknek, de valójában koránt sem egyszerű. Figyelembe kell vegyük, hogy egy kisgyermek agya még mindig fejlődik. Nekik az a fő mozgatúrugó az életükben és a legstabilabb gondolat, hogy a szüleik ott vannak számukra. Ezért amikor arra kéritek őket, hogy várjanak, érthető, hogy türelmetlenek lesznek, mivel ők azt akarják, hogy minden pillanatban ott legyetek nekik.

Mitől alakul ki a türelem és a türelmetlenség?

Pamela Cole, a Penn Állami Egyetem pszichológia professzora azt kutatta, hogy a gyerekek mennyire türelmesek (vagy sem) a különböző életkoroban.

  • 18 és 24 hónapos fiataloknak nyolc percet kellett várniuk az ajándék kinyitására. Dühös reakciókat lehetett náluk megfigyelni, nem igazán tudták levenni a szemüket a dobozról, mert nem tudhatták meg mi van benne. Ez emelt a kíváncsiságuk szintjén és növekedett a csalódottságuk is.
  • 3 éves korukra a gyerekek egy bizonyos ideig képesek voltak más dologra figyelni, tehát kevésbé voltak dühösek és csalódottak, de hamar alkudozni kezdtek, hogy hátha hamarabb megnézhetik. Tehát ebben a korban a gyermekek bizonyos mértékben képesek várni. Cristina Atance az otttawai egyetem pszichológia professzora, kutatásait három-öt éves korosztályra összpontosította. Azokban a tanulmányokban, amelyekben közreműködött, arra a megállapításra jutott, hogy a gyerekek, akik tovább tudtak várakozni, olyan módszerekkel foglalták le magukat, mint a magukban éneklés, körbejárkálás vagy valami más tárggyal való babrálás.

Az Atance szerint a hároméves gyerekek már meg tudják érteni, hogy nem minden történik azonnal, de még mindig nem képesek ezt órákra vagy percekre bontani. Sokat számít a környezet is, laboratóriumi kísélet során, amikor a gyermekkel jelen volt egy kutató vagy egy tanár, a gyermek nagyobb mértékű türelmet tudott tanusítani, mivel a végén jutalmat kaptak, ha várakoztak csendben. Ezzel szemben, amikor egyedül hagyták őket, a figyelem hiányában nem voltak olyan türelmesek. Azt is megfigyelték, hogy a fáradtság vagy az éhség nagy szintű befolyással volt arra, hogy meddig képes várakozni az adott gyermek.

Na de akkor miért is olyan nehéz várni egy gyermeknek?

Erre a kérdésre van néhány alapvető válasz. Az egyik a korábban említett ragaszkodás. Ha telefonálás, egy könyv olvasása vagy hasonló tevékenységed közben vagy és nem fókuszálsz teljesen a gyermekre, ő azt nyugtalanító tényezőként tapasztalja meg. Hiszen hirtelen “nem vagy ott” 100%-ig.

Az emberek többségének vannak olyan személyeségüket irányító tulajdonságaik, mint a memória, önkontroll és a kognitív rugalmasság, melyek segítik, hogy megfelelően tudjanak problémákat megoldani és kellően alátámasztják, hogy figyelmüket mennyire tudják szabályozni. – mondja Philip Zelazo, a Minnesota Egyetem gyermekfejlesztési professzora. Körülbelül 6 hónapos korunkban kezdenek el fejlődni ezen készségeink és 25 éves korunkig fokozatosan jobbá válnak.

JÁTÉKOK AZ UNALOM ELLEN

Egy gyermek nagyjából 5 éves kora környékén kezdi igazán felfogni azt, hogy mindenkinek más a hozzáállása adott dolgokhoz, tevékenységekhez. Akkor kezdik el megérteni az “ízlések és pofonok” világát. Mindaddig az jelenti számukra a legnagyobb támogatást, ha te is szereted, amit ők szeretnek és te is utálod, amit ők utálnak. Pontosan azért, mert szükségük van a folyamatos megerősítésekre. Nyilván ezzel nem azt mondjuk, hogy mindenben alkalmazkodni kell hozzájuk, pusztán azt, hogy könnyebben kiegyeznek 5 éves korukig olyan szituációkkal, ahol a anyukáik vagy apukáik (akire nagyon felnéznek) egyetértésben vannak önnön nézeteikkel. Egy kisgyermek eleinte nagyon önközpontú, ami teljesen normális viselkedésforma az első években.

Ez az időszak 5. életévükre fog változni, amikor elkezdik az óvodát. Majd 8 éves koruk körül kezd kialakulni az önnön kritikájuk és már nem látják majd énközpontúan a környezetüket. A legfontosabb szempont, hogy innentől figyelembe fognak venni más embereket is. Oda fognak figyelni a felnőtt emberek kéréseire és igenis be fogják fejezni pl. az órai beszélgetést, ha a tanár azt kéri.

a gondolkodó
pixabay.com

Türelemfokozó módszerek

Egy négyévesnek már segíthetsz megérteni, hogy milyen is az, amikor türelemre kéred. Olyan esetben valamilyen tevékenységre vagy eszközre lesz szükséged, amivel elvonatkoztathatod gyermekedet a várakozás kellemetlenségeitől. Ha például azt mondod nekik, hogy öt perc és rájuk figyelsz, csak befejezed a telefonálást, állíts be egy időzítőt. Olyat, aminek a kicsi is ismeri már a hangját és tudja mikor jár le az adott intervallum. Kérd meg a csemetédet, hogy várjon 5 percet, addig építsen egy tornyot a játék kockáiból, aztán ha letelik az idő, már tudsz is rá figyelni. Amikor csipog az időzítő, fontos, hogy addigra valóban legyen alkalmad fókuszálni a mondandójára.

Másik szuper ötlet lehet, hogy megkéred a gyermeket, a várakozási időben bújjon kedvenc mesehőse (legyen az szuperhős, hercenő, bárki) bőrébe, akire felnéz. Ha azt gondolja magáról, hogy szuper erőkkel van felruházva, sokkal könnyedebb lesz a várakozás is. Rugalmasabb gondolkodásra képesek azáltal, ha felvesznek egy idegen, de erős karaktert, amikor épp számukra nehéz feladatot végeznek.

GYEREKÜLÉS A BIZTONSÁGOS UTAZÁSÉRT

Amennyiben bármilyen szituációban képesek a gyermekek türelmesen várakozni, nagyon fontos, hogy a dicséret vagy jutalom ne maradjon el. Érezniük kell, hogy mennyire ügyesek voltak, amíg türelemmel fordultak felénk, környezetük felé. A dicséretben el kellene hangozzon egyfajta megerősítés, például: “Tudom mennyire nehéz volt a várakozás, de nagyon értékelem, hogy ilyen ügyes voltál.” – a fő, hogy érezzék, mi tisztában vagyunk vele, mekkora erőfeszítésükbe került csendben megvárni, amíg befejezzük dolgunkat.

Ti mivel tudjátok rávenni a csemetéket arra, hogy türelmesek legyenek?

(VIA)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!