Hogyan sportoljunk nyáron?

volleyball.jpg
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

A nyári szabadság az aktív pihenés időszaka. De kell a testedzés a nyári kánikula idejére eső maradék munkanapokon is! Július, augusztus hónapokban is sportoljunk, élvezzük a testedzéses szórakozást, akár az úszást kint a természetben vagy a strandon, akár a kirándulást a hegyekben, árnyékos utakon, vagy esténként a táncolást.

Lehet az egész évben már megszokott sportolást – futás, Nordic Walking, aerobik, kerékpározás, valamelyik labdajáték stb. – is folytatni a kánikulai hőségben kora reggel, esetleg késő este. Kezdhetünk a nyaralás helyszínén gyaloglással reggeli előtt, a legjobb városnéző körutak lesznek a gyalogos félórákból!

Pár tanács a kánikulai napok testedzésben gazdagabb életmódjához, akár nyaraláskor vagy munkavégzéskor:

1. A legjobb kora reggel, reggeli előtt sportolni. Esetleg késő este, bár ekkor érdemesebb a kiegészítő szabadidős sportokat – tánc, séta a kedvenc társsal stb. – választani.

Infinety hirdetés

2. Olyan sportot válasszunk, amelyet szívesen űzünk, mert sikeresek vagyunk benne. Ez lehet valamely labdajáték, ám ehhez társ vagy csapat szükséges. Lehet bármelyik vizes sport. Lehet állóképességi, ciklikus sport, mint például a gyaloglás, a futás, a Nordic Walking, a kerékpározás, a kirándulás, az úszás, az evezés, ahol egyéni felkészültségnek megfelelő tempóban sportolhatunk. Ha szerencsénk van, még a szél is segít.

3. A legfontosabb a folyadékpótlás, legalább napi 1,5, 2 liter folyadékot fogyasszunk. Ha sportolunk, még a 3 liternél is több elfogyhat a kánikulában! Ez is egyéni, mint sok minden. A munkaasztalra érdemes kitenni a literes frissítőt reggel és délután újratölteni. Az egy óránál hosszabb sportedzés alatt is szükséges frissíteni. Az elvesztett folyadék pótlására, a szomjúság oltására az egyik jó lehetőség a csapból folyó ivóvíz. A legjobb, ha a napi több liter ital változatos összetételű: jó minőségű ivóvíz; ásványvíz; gyümölcstea; világosra főzött, citromos zöld és fekete tea; frissen préselt gyümölcslé; kereskedelemben vásárolt 100 százalékos rostos gyümölcslevek. A sportolás után közvetlenül fogyasztott frissítő legyen langyos, testhőmérsékletű, azaz 36 fokos. Ha így teszünk, hamar jelez a szervezetünk, hogy a folyadék-központunkba megérkezett az ital! Így nem vedelünk több liter hideg üdítőt vagy sört például egy-egy sportverseny után. Alkoholos „frissítőt” mértékkel, és csak este igyunk. Ez az „akarókánk” erőpróbája.

4. A sportöltözet legyen szellős, kényelmes és modern alapanyagú. Ne legyen testre feszülős, sehol ne szorítson (melltartó, szuszpenzor, deréköv stb.). Jó lenne persze olyan trikó, amely félóránként „dezodort” szórna a hónaljunkba…

5. Nyáron – az izzadás miatt – minden sportolás után legalább öblítsük ki, akár csak hideg vízben is a sportruhát, és szárítsuk a szabadban. Zoknit, alsófehérneműt nem viselünk egymásután több edzésen mosatlanul.

6. Mezítláb csak ott sportoljunk, ahol biztosan nem lépünk üvegszilánkba vagy valami más vágó- és szúróeszközbe. A gondozott labdarúgópálya füves területe megfelelő lehet. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen a fűben darázs vagy méhecske….. Ha mezítláb sportolunk, több kis segédizom is dolgozik, mint a jó sportcipőben.

7. Kánikulai, fülledt hőségben kis segítség a csuklóra kötött vizes kendő, a bevizezett vászonsapka a fejen, a pucér felsőtest (sajnos csak férfiaknak), a tarkó folyamatos nedvesítése, a „gyakran, de kevesebbet” folyadékpótlás negyedóránként.

8. Próbáljunk meg heti 3 x 1 órát sportosan mozogni, játékosan szórakozni. Ehhez talál segítséget a Médiaunió honlapján: www.sportolnijo.hu, s őszre már fizikailag és szellemileg is jobb lesz a teljesítménye, alkalmazkodó képesebb lesz, jobb lesz az önértékelése és nagyobb az önbizalma, küzdőképesebb is lesz többek között.

Általános tanácsok sportolni kezdőknek nyáron:

•Sosem késő elkezdeni!

•Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű!

•Az egyéni célkitűzés hasznos, könnyíti a teljesítést.

•Társaságban kellemesebb sportolni és izzadni is!

•Sportolás után a folyadék pótlása elhagyhatatlan, mint a zuhanyozás.

•A legtöbb sportág legfontosabb kelléke a jó sportcipő.

•Minden sportedzés bemelegítéssel kezdődik és levezetéssel ér véget.

•A fokozatos kezdésnél a kis izomláz jó jel, a kimerültség nem!

•Az edzést főétkezés után minimum két órával szabad elkezdeni. Nyáron ezt ne tegyük 11.00-15.00 óra között, a tűző napon!

•Kánikulában öltözködjön szellősen és lazán.

•A harminc éven felüliek kezdjék a sportos életmódot orvosi vizsgálattal, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat!

•Lázasan, betegen tilos a sportolás!

•Nincs ügyetlen, kétballábas személy, legfeljebb akaratgyenge.

•Nem szenvedni, hanem sportolni érdemes!

ÁNTSZ

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.