Hogyan védekezzünk az új influenza ellen?

Hogyan védekezzünk az új influenza ellen?

Az előrejelzések szerint az újinfluenza (H1N1) vírus a “normál” influenza-szezonnal egy időben érkezik majd meg Magyarországra. A higiénés rendszabályok betartásával és immunrendszerünk erősítésével  sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk magunkat és a családtagjainkat a fertőzéstől.

A jelenlegi járványt okozó új influenza vírus sertés-, madár- és emberi influenza-géneket is tartalmaz. Korábban nem észleltek olyan vírust, amely ebben a kombinációban tartalmazta volna a géneket, ezért nem is alakulhatott ki ellene védettség a lakosságban. A vírus ráadásul a korábbinál hatékonyabban képes emberről emberre terjedni, és az általa okozott megbetegedések egy része igen súlyos. Elsősorban a legyengült, más betegségben is szenvedőknél várható a súlyosabb lefolyás.

Hogyan védekezzünk az influenza ellen?

Az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírusok beszéd, tüsszentés, köhögés után a levegőben szétporladó nyálcseppekhez tapadva terjednek. Egy erős légáramlat a fertőző nyálcseppeket többméternyi távolságra is elsodorhatja. A kórokozók órákig lebeghetnek a levegőben, és a fertőző személy jelenléte nélkül is megbetegedést okozhatnak. Éppen ezért nagyon fontos a higiénés szabályok betartása, azaz:

 • Gyakran mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, különösen mielőtt ételhez nyúlnánk, vagy megérintenénk a gyerekeket.
 • Ne érintsük a szemünket, orrunkat vagy szánkat a kezünkkel.
 • Orrfúvás után mindig mossunk kezet.
 • Köhögés, tüsszentés esetén tartsunk zsebkendőt a szánk és orrunk elé. Utána dobjuk ki a zsebkendőt a szemétgyűjtőbe.
 • Kerüljük az olyan emberek társaságát, akik nincsenek jól, lázasak és köhögnek.
 • Kerüljük a tömeget. Járvány esetén a gyerekeket ne vigyük közösségbe.
 • Ne tervezzük a bölcsődei, óvodai beszoktatást késő őszre vagy télre, inkább várjunk vele pár hónapot még. Járvány esetén semmiképpen se kezdjük el a beszoktatást.
 • Ha várandósak vagyunk, járvány esetén maradjunk otthon betegállományban.
 • Újszülött babánkhoz ne hívjunk, ill. ne engedjünk látogatókat.

Erősítsük immunrendszerünket!

Mivel az influenza a legyengült szervezetet könnyebben megtámadja, egészséges életmóddal, és az immunrendszer erősítésével megelőzhetjük a betegséget, de legalábbis enyhíthetjük a lefolyását.

 • Egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű alvás, ill. pihenés és fizikai aktivitás segítségével őrizzük meg egészségünket.
 • Tartsunk vitaminkúrát: egészségi állapotunktól és táplálkozásunktól függően 1-3 hónapig szedjünk multivitamin készítményeket. Gyerekeknél 1 hónap elegendő, inkább később ismételjük meg a kúrát. A kúrát elsősorban tavasszal és ősszel tartsuk.
 • Szedjünk C-vitamint.
 • Erősítik az immunrendszert a kasvirág (Echinacea) kivonatok (mivel ezek alkoholt tartalmaznak, 14 éves kor alatt nem adhatók), a méhészeti termékek, mint a méhpempő, propolisz, virágpor, és az antioxidánsok.
 • Ha babát tervezünk, még a teherbeesés előtt tartsunk egy kéthetes immunerősítő kúrát pl. Echinacea cseppekkel.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos többször is felhívta arra a figyelmet, hogy a patikákban is kapható vírusellenes szerek a betegség megelőzésére nem alkalmasak. “Mindenkit óvok attól, hogy idő előtt bármiféle gyógyszert kezdjen el szedni, esetleg hetekig-hónapokig szedjen, mert a gyógyszer éppen akkor nem lesz hatékony, amikor tényleg szükség lenne rá” – fogalmazott a szakember. A vírusellenes szerek receptkötelesek, így interneten keresztül, vény nélkül semmiképpen se vásároljunk ilyet. Az e-mail címre érkező reklámlevelekben kínált készítmények többsége hamisítvány, és rendkívül veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak!

Mik a betegség tünetei?

A betegség tünetei megegyeznek a szokványos influenza tüneteivel: magas láz, légúti tünetek (pl. köhögés, nátha), torokfájás, végtagfájdalmak, fejfájás, hidegrázás. Ha ilyet észlelünk magunkon, maradjunk otthon, kerüljük a kapcsolatot az emberekkel, és forduljunk orvoshoz.

Mit tegyünk, ha beteg van a családban?

Ha valamelyik családtagunk megbetegszik, különítsük el a többiektől, legalább egy méter távolságba – a legjobb persze külön szobába. Ha gyerekek van a családban, nehéz betartatni velük az elkülönítést, ezért ha meg tudjuk oldani, az egészséges gyereke(ke)t vigyük át néhány napra a nagyszülőkhöz.

Takarjuk el a szánkat és az orrunkat, amíg a beteget gondozzuk. Akár a megvásárolható, akár az otthon készített anyag megfelel, amennyiben azt használat után eldobjuk, vagy megfelelően kitisztítjuk, kifertőtlenítjük (pl. 90 fokon mosással). A beteggel történő minden érintkezés után alaposan, szappannal és vízzel mossunk kezet.

Tartsuk tisztán a környezetet – a szokásos háztartási fertőtlenítő szerek erre megfelelnek. Szellőztessünk ki gyakran a beteg szobájában.

Folyamatosan tájékozódhatunk az influenza-helyzetről a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon, és ingyenesen hívható járványügyi zöld számon is lehet tájékoztatást kérni április 28.-a óta: 06 80 204 217.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal szakgyógyszerész | Bemutatkozás>> | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkFogkrém, WC-papír, szappan – ki fizeti?
Következő cikkA magatartászavarok megelőzése csecsemőkorban kezdődik

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Manguszta,

  központi idegrendszeri betegség esetén az alkoholtartalma miatt nem lehet alkalmazni. Bár migrén esetén azért ki lehet próbálni, én évtizedek óta migrénes vagyok, de az Echinacea-tól pont nem lett rosszabb. Ill. van homeopátiás változata, azt is meg lehet próbálni.

  Egyébként 3×20 csepp az adagja.:)

  Hajni

 2. Sziasztok!
  Én régebben tartottam echinacea-kúrákat. Csak éppen észrevettem, hogy egyre gyakrabban kapok migrénes rohamokat a kúra alatt, így abbahagytam. Érdemes tudni erről a lehetséges mellékhatásról (napi egyszer szedtem a cseppeket, az előírt megnnyiségben…)

Comments are closed.