Így használd panaszmentesen a légkondit!

Jobb az általános közérzetünk, koncentráló képességünk a munkában, ha nyáron, nagy melegben hűtött helyiségben tartózkodunk. Ilyen módon kellemesebb az otthon eltöltött idő, és pihentetőbb lehet az alvás is. Az autóban a légkondicionált utastér a nagy nyári melegekben biztonságosabbá teszi a vezetést, élvezhetőbbé az utazást. Előnyei mellett azonban a nem megfelelően karbantartott klíma az autókban és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában.

Milyen problémákat okozhat a légkondi?

A klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe és különböző megbetegedéseket (allergia, asztma) okozhatnak.

ID-100170137A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, mely szintén légzőszervi pana-szokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünk kiszá-radását okozhatja.

Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, megfázásos tünetek jelentkezhetnek, ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedés-ben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek.

Tanácsok a lakásokban működtetett klímaberendezésekhez

  • A klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer ajánlott.
  • Mérsékelt hűtést alkalmazzunk, ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt/alatt.
  • A száraz levegő ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek használatával védekezzünk.

Az autó klímáját is karban kell tartani

  • Javasolt a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal hidegebbre állítani a klímát az autóban, hogy az autóból kiszállva a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára;
  • A meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra;
  • Idényen kívül is javasolt 1-2 hetente bekapcsolni a berendezést néhány percre.
  • A pollenszűrőt 1015 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni;
  • A klíma tisztítását, fertőtlenítését évente egyszer végeztessük el (többféle fertőtlenítési módszer közül lehet választani, például: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab vagy klímatisztító spray alkalmazása);
  • Nyári használat előtt ellenőrizzük a hűtőgáz mennyiségét.


ÁNTSZ , Fotó: freedigitalphotos.net

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..