Játék a zenével – zeneterápiával bővült a sérült gyermekek kezelése

A Gézengúz Alapítvány új zeneterápiás foglalkozásokat vezetett be a sérült kisgyermekek korai fejlesztésével foglalkozó budakalászi központjában, a Cseppek Házában. Az alapítvány a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító program egyik nyertese volt 2007-ben, és a támogatás segítségével elektromos zongorát és hangszereket tudott beszerezni, így elindulhattak a zenés foglalkozások.

Közel két évtizede a sérült gyermekek szolgálatában

A Gézengúz Alapítvány 1990-ben kezdte működését Dr. Schultheisz Judit orvos kezdeményezésére, és krónikusan beteg, idegrendszeri sérült, mozgásszervi zavarokkal küzdő csecsemők és kisgyermekek kezelését biztosítja orvosi, terápiás és gyógypedagógiai fejlesztő rendszerben.

A gyermekek és családjaik komplex segítséget kaphatnak az alapítvány munkatársaitól a gyerekek mozgásának, értelmi és szociális készségeinek valamint kommunikációjuk, érzelemkifejezésük és a kreativitásuk fejlesztésében.
Az alapítvány az országban három helyen; Budapesten, Budakalászon és Győrben működteti központjait.

Zeneterápia bevezetése a Gyermekgyógyító program segítségével

A Gézengúz Alapítvány egyik nyertese volt a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító program 2007. évi pályázatának. A program közel 40 millió forinttal támogatta a krónikusan beteg és fogyatékos gyermekek számára művészet- és élményterápiás programokat szervező nonprofit szervezeteket.

A Gézengúz Alapítvány azért nyújtotta be pályázatát, mert zeneterápiás programmal kívánta bővíteni komplex terápiás kínálatát. A támogatás segítségével elektromos zongorát és fejlesztő feladatokra használható hangszereket szereztek be, valamint nemzetközi képzettséggel és tapasztalatokkal is rendelkező zeneterapeutát tudnak alkalmazni a foglalkozások során.

A zeneterápia a korai fejlesztésben az egyénre szabott programok fontos része, szükségességét, eredményességét kutatások és tanulmányok bizonyítják. Az új módszer a többi terápiától eltérő új elemek használatával lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző fejlesztési célok a gyerekek számára motiváló és érdekes tevékenységen keresztül valósuljanak meg.

A terápiás programban a születési károsodott 2-8 éves gyermekek és családjaik vesznek részt, mintegy nyolcvanan. Az alapítvány szellemiségének megfelelően a szülők bevonására is lehetőség nyílik az egyéni és a csoportos ülések során.

A közös zenélés terápiás célja a kommunikációs készség fejlesztése, az önbizalom növelése, valamint a sérülés következményeként kialakuló érzelmi sérülések kezelése.  A zeneterápia során külön hangsúly kerül a zenére, a hangadásra és hangkeltésre, amelyek nemcsak alapjai az érzelmek kifejezésének és a kommunikációnak, de gazdag inger- és örömforrást is jelentek.

A különböző feladatokat a szakemberek a gyerekek egyéni fejlesztési programjainak megfelelően állítják össze. A zeneterapeuta teamben dolgozik, munkáját pszichológus, gyógypedagógus, pszichopedagógus-művészetterapeuta segítik.

A zeneterápiára egyéni és csoportos ülések formájában is lehetőség nyílik. A csoportos terápiás foglalkozásokon a sérült gyerekek segítőikkel vagy szüleikkel együtt vesznek részt. Az alapítvány lehetőséget biztosít arra is, hogy a sérült gyerekek egészséges testvérei külön foglalkozásokon vegyenek részt.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..