Jó oktató – Mitől lesz egy tanár nagyszerű?

Kibeszélő - mitől lesz egy tanár jó oktató?
Kibeszélő - mitől lesz egy tanár jó oktató? - pixabay

Mindannyiunknak voltak jó, kevésbé jó, de akár rossz tanárai is az iskolai évei során. De mitől lesz egy tanár jó oktató? A KidsHealth több, mint 9000 gyereket és tinédzsert kérdezett meg a témában.

Mitől lesz egy tanár nagyszerű oktató?

Erre az egyszerű kérdésre keresték a választ kutatásuk során, ahol több, mint 9 ezer diák vett részt. Íme a három TOP válasz, amit a gyerekek fontosnak véltek. Egy oktató jó tanár, ha:

 • jól elmagyarázza a dolgokat és érdekessé teszi a tárgyat (33%)
 • vicces és sokszínű egyéniség (25%)
 • érdekli a diákok mondanivalója (9%)

Más válaszokat is értékeltek magasan diákok, életkoruktól függően. Körülbelül 3000 tizenéves vett részt közvélemény-kutatásban, és 13% azt mondta, hogy értékeli azokat a tanárokat, akik túllépnek az osztálytermi feladatokon és segítenek az osztályon kívüli dolgokban, például a karriertervezésben is. Egy 6000 fős közvélemény kutatásban részt vevő diákok 25%-a azt mondta, hogy szereti a türelmes, megértő és a kérdések felé érdeklődő oktatókat.

Bicikli – Kerékpár nagy választékban, árakkal | Pepita.hu

A közvélemény-kutatás a tanároknak is szót adott. Feléjük olyan kérdések voltak, mint: „Mitől lesz egy diák nagyszerű?” Körülbelül 3600 tanár mondta, hogy szerinte ezek a legjobb tulajdonságok a gyerekekben és a tizenéveseknél:

 • a tanuló hajlandó megtenni minden nap, amire kérik őt (26%)
 • a diák képes és hajlandó kérdezni, ha valamit nem ért (14%)
 • udvariasság és tiszteletteljesség jellemzi a diákot az oktatóval szemben (14%)

Te, amennyiben diák vagy, mindennap csinálod ezeket a dolgokat? Ha nem, akkor talán el kellene kezdened!

Írás, Toll, Férfi, Szabadkézi Elemek, Papír, Ceruzák, jó oktató
pixabay

A tanári vélemények – jó oktató

A tanárok dicsérték azokat a diákokat is, akik pozitívak, szervezettek és kedvesek a többi diák felé is. Lehet, hogy a gyerekek kedvelik a vicces tanárokat, de vajon szeretik-e a tanárok a (túlzott) humorérzékkel rendelkező diákokat? Csak 7% válaszolt igennel, és az igen-ek többsége kikötést is tartalmazott. Azt mondták, szeretik a vicces, de az óra menetét meg nem zavaró hallgatókat.

MESÉLŐ HANGJEGYEK RAJZPÁLYÁZAT GYEREKEKNEK

Szeretnél jó kapcsolatot kialakítani a tanároddal?

Próbáld ki ezeket a tippeket:

 • végezd el az oktató által kért házi feladatokat
 • vegyél részt az osztályban lévő feladatokban
 • tegyél fel kérdéseket, ha valamit nem értesz (amennyiben nem mered megkérdezni az osztály előtt, bátran keresd az oktatót óra után, vagy kérj tőle néhány percet ebédszünetben, ahol felteheted a kérdéseidet)
 • legyél udvarias a felnőttekkel és diáktársaiddal szemben is, bátran használd a kérem és a köszönöm szavakat is
 • légy tisztelettel, ha az oktató vagy egy diáktársad épp előad vagy beszél
 • jelentkezz bekiabálás helyett

Könnyebb lesz neked is és a tanárod számára is, ha nem feleded el az iskolába hétvégéről való visszatérés íratlan szabályait is:

Az iskolás-kor nem egyszerű. Sok az elvárás, még több a feladat, de hidd el, ennek is vége lesz egyszer. Csak kitartás és meglátjátok, elszalad az a néhány év. És még az is lehet, hogy hiányozni is fog…

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkKönyvolvasás csecsemőkorban – mik az előnyei?
Következő cikkZaklattam valakit, hogyan kérjek bocsánatot?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .