Könyvolvasás csecsemőkorban – mik az előnyei?

Könyvolvasás csecsemőkorban - mik az előnyei?
Könyvolvasás csecsemőkorban - mik az előnyei? - pixabay

Egy csecsemő még nagyon sok mindent nem ért, amit csinálsz és azt sem, hogy miért csinálod az adott dolgokat. De a könyvolvasás csecsemőkorban a kisbaba számára egy csodálatos dolog, ami évekig elkísérhet benneteket, mint tevékenység. És ez fontos a baba számára is.

A hangos olvasás:

 • tanít a babádnak a kommunikációról és a beszéd fontosságáról, szépségéről
 • bemutat olyan alap dolgokat, mint a számok, betűk, színek, formák mókás világa
 • építi a hallgatási készségét, javítja a memóriát és a szókincsre is fejlesztőleg hat
 • információkat ad a babának a körülötte lévő világról

Idővel, amikor a babák elérik az egy éves kort, megtanulják az anyanyelvük elsajátításához szükséges hangokat. Minél több történetet olvasol fel a babának hangosan, annál több szót fog hallani és annál jobban megtanulhat ezáltal beszélni.

A szavak hallása segít a szókincs gazdag kiépítésénél a kisbaba agyában. Azok a gyerekek, akikhez a szülei sokat beszéltek csecsemőkorban és sokat olvastak nekik, 2 évesen több szót tudnak, mint azon társaik, akinek nem olvastak fel. És azok a gyerekek, akiknek a korai éveiben felolvastak, nagy valószínűséggel tanulnak meg olvasni a megfelelő időben.

Szépirodalmi könyvek és regények gyerekeknek | Pepita.hu

Amikor olvasol a babádnak:

 • a baba sokféle érzelem és kifejező hang használatát hallhatja – ez támogatja a társadalmi és érzelmi fejlődését
 • ösztönzi a babát, hogy nézzen, mutasson, érintsen és „válaszoljon a kérdésekre” akár rámutatással – ez segíti a gondolkodási készségének fejlődését és a társadalmi fejlődést is egyaránt
 • a baba javítja a beszédkészségét hangok utánzásával
 • képeket ismer fel és szavakat tanul

De talán az a legfontosabb oka annak, hogy miért olvass fel a babádnak az az, hogy kapcsolatot teremthetsz magatok között. A baba kapcsolatot fog teremteni az általa leginkább szeretett dolgokkal, melyek nem mások, mint az édesanyai hang és közelség. Ezen felül megszeretheti majd későbbi éveiben a könyveket is. Az olvasással megmutathatod neki, hogy a ez egy lényeges folyamat. És ha a csecsemőt, gyermeket ez örömmel, izgalommal tölti el, akkor társítani fogja a boldogságot a könyvekkel.

Könyvolvasás csecsemőkorban – különböző életkorok, különböző fokozatok

Ablak, Gyermekek, Évjárat, Lányok, Kislányok, Gyerekek
pixabay

A még egészen kicsike csecsemők nem tudják, mit jelentenek egy könyv képei, de összpontosíthatnak rájuk, különösen az arcokra, az élénk színekre és a különböző mintákra. Ha altatódalokat és mondókákat olvasol vagy énekelsz, ez szórakoztathatja és megnyugtathatja a kicsit.

4-6 hónapos kor között

 • Előfordulhat, hogy babád nagyobb érdeklődést mutat a könyvek iránt. A kicsi megfogja és megtartja a könyveket, vagy rágcsálja, dobálja azokat.
 • Válassz erős, erős színekkel rendelkező, mondókás szöveget tartalmazó vinil- vagy szövetkönyvet.

6-12 hónapos kor között

 • A baba kezdi megérteni, hogy a képek tárgyakat ábrázolnak, és elkezdhet mutatni dolgokra, melyeket érdekesnek vél.
 • Esetenként egész történeteket jobban szeret majd, mint az összes többit.
 • A baba reagálni fog, miközben olvasol, megragadja a könyvet és hangot ad.
 • 12 hónap elteltével a kicsi lapozni fog (a segítségeddel), megsimogatja vagy mutatni kezd egy dologra az oldalon, amire rákérdezel, és megismétli a kiadott hangokat.

Könyvolvasás csecsemőkorban – mikor és hogyan olvassunk?

Abstract, Háttér, Gyermekek, Mese, Oktatás, Területén
pixabay

Ez a legszebb a hangos felolvasásban: nincs szükség különleges képességekre vagy felszerelésre. Csupán rád, a kisbabára és egy könyvre. Olvass fel hangosan néhány percig, ne túl gyakran. Ne aggódj azon, hogy befejeztek-e egy sztorit vagy sem. Fókuszálj arra, amit a baba is szeretettel, érdeklődve hallgat és te is élvezel.

Próbálj minden nap olvasni, például elalvás, szundikálás előtt. A lefekvés előtti olvasás lehetőséget ad nektek, hogy összekapcsolódjatok és relaxáljatok kicsit. Ez a rutin segít majd a baba megnyugtatásában is.

A nap más szakaszaiban is kellemes lehet olvasni. Válassz olyan időpontokat, amikor a baba pelusa tiszta és jóllakott a kicsi. Ilyenkor éber a leginkább. A könyvek jól jöhetnek akkor is, ha várakoztok valamire. Ennek okán nem árt, ha van egy a pelenkás táskában is, hogy az orvosnál ülve vagy a boltban is le tudjátok magatokat foglalni, ha vártok.

MOZGÁS ÉS KOORDINÁCIÓ KISBABÁKNÁL – 8-12 hónapos kor

Íme néhány olvasós tipp:

 • Az ölelés az olvasás közben segít a babának biztonságban, melegségben és kapcsolatban állni veled.
 • Figyelj a hanglejtésedre, hogy érzéseket tudj átadni a tartalommal, emeld a hangod magasabbra vagy alacsonyabbra, ha szükséges, vagy használj különböző hangokat a különböző karakterekhez.
 • Ne aggódj a szöveg pontos követése miatt. Időnként állj meg, és tegyél fel kérdéseket, vagy tegyél észrevételeket a képekhez vagy a szöveghez. („Hol a cica? Ott van! Milyen aranyos fekete cica.”) Lehet, hogy gyermek még nem tud válaszolni, de segít a fejlődésében.
 • Énekelj mondókákat, adj vicces állathangokat – tegyél bármit, ami azt mutatja, hogy az olvasás szórakoztató.
 • A csecsemők szeretik – és tanulnak belőle – ha valami ismétlődik, ezért ne félj attól, hogy ugyanazokat a könyveket olvasod újra és újra. Amikor ezt teszed, ismételd meg minden alkalommal ugyanazon hangsúlyokat, hanglejtéseket, mint egy ismerős dalnál.

Mit olvassunk?

Baba, Olvasható, Játék, Olvasás, Játékok, Bébi Játékok, könyvolvasás csecsemőkorban
pixabay

Mesekönyvek olcsón | Pepita.hu

A csecsemők számára készült könyveknek egyszerű, ismétlődő szövege van és tiszta képekkel rendelkeznek. Életük első néhány hónapjában a babák csak szeretik hallani édesanyjuk hangját. Tehát szinte bármit olvashatsz, énekelhetsz, különösen olyan dalokat, amelyek rímes szöveggel rendelkeznek. Amint a baba egyre jobban érdeklődik majd a dolgok iránt, válassz egyszerű képeket tartalmazó könyveket, színes háttérrel.

Amikor a baba olyan dolgokat kezd el csinálni, mint például ülni a fürdőkádban vagy kézzel enni, például kereshettek egyszerű történeteket a napi rutinokról, például az alvásról vagy a fürdésről. Amikor gyermek elkezd beszélni, válassz olyan könyveket, amelyek lehetővé teszik a babád számára az egyszerű szavak vagy kifejezések megismétlését.

A tükrös és különböző textúrájú (gyűrött, puha, karcos) könyvek szintén kiválóak ebben a korosztályban. Mindezeken felül a vinil- vagy szövetkönyvek mindenhova eljuthatnak – még a kádba is. Bármely korú csecsemő kedveli a fényképalbumokat ismerősök és szeretett emberek képeivel. A csecsemők pedig imádják a mondókákat!

Az egyik legjobb módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kicsi szeretni fogja a könyveket, ha könyvek vannak a ház körül. Amikor a baba elég idős ahhoz, hogy átmászhasson egy kosár játékhoz, és kiválasszon egyet, amit szeret, győződj meg arról, hogy néhány könyv is benne van. A tulajdonotokban lévő könyvek mellett kölcsönözhettek a könyvtárból is. Számos könyvtárban van történet a csecsemők számára is.

VIA

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMesélő hangjegyek – rajzpályázat gyerekeknek
Következő cikkJó oktató – Mitől lesz egy tanár nagyszerű?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .