Karácsonyi ajándékok: stresszmentes készülődés

Karácsonyi készülődés

A karácsony központi eleme az ajándék, azonban ne tévesszük össze a szeretet ünnepét a kötelező körajándék napjával. Az ajándék jelentse  azt: gondoltam rád, ismerlek téged, bízom benne, hogy örömet tudok okozni neked. Ha így adjuk át az ajándékunkat, akkor örömet jelent majd nekünk is és a megajándékozottnak is.

Két fontosabb kérdés merül fel az ajándékozással kapcsolatban, ami a családoknak gondot jelenthet karácsony előtt. Az egyik a konkrét ajándék kitalálása, a másik pedig a ráfordított összeg.

Van néhány ötlet, amely talán megkönnyíti az ajándékok kiválasztását. Vegyük számba a karácsony tervezgetésekor a következő szempontokat:

  • Írjunk listát arról, hogy kiknek szeretnénk ajándékot adni.
  • Próbáljuk felmérni, hogy ki minek örülne. Figyeljük az elejtett szavakat, ha meglátunk valahol egy érdekes ötletet, szép tárgyat: jegyzeteljünk, hogy ki ne menjen a fejünkből!
  • Egyeztessünk a családdal, hogy milyen módon ajándékozzuk meg egymást. (Van-e pénzügyi keret, amit nem illik átlépni, szívesebben fogadnak saját készítésű tárgyat, vagy nincs megkötés.)

A kézzel készített ajándékok személyesek, kedvesek és egyediek. Én nagyon javaslom, hogy annak, aki tudja értékelni: próbáljunk ilyet adni. (Természetesen a szabadidőnk vagy a kézügyességünk hiánya azért szabhat korlátokat.) Aki azonban nem tud mit kezdeni egy kézzel készült, bohókás aprósággal, azt ne hozzuk zavarba ilyesmivel. Hiszen az ajándék nem elsősorban rólunk, hanem a megajándékozottról szól. Ha jobban örül egy finom bonbonnak (amit egyébként szintén készíthetünk mi magunk), vagy egy üveg italnak, jó könyvnek: kapjon inkább azt.

Térjünk rá pár szóban az ajándékok anyagi oldalára.

  • A megajándékozottak listáján vezessük, hogy kinek milyen ajándékötlettel készülünk, és arra milyen összeget szánunk.
  • A lista összegeit adjuk össze, és csiszolgassuk addig, amíg biztosan és kényelmesen belefér a család költségvetésébe. Én személy szerint nem javaslom a hitelfelvételt a karácsonyi ajándékok kedvéért. A ajándék értékét nem a kifizetett pénz jelenti, kár volna emiatt eladósodni.
  • Ha nincs előre egyeztetett költségkeret az ajándékokra, akkor is próbáljuk megtippelni, hogy kitől mire számíthatunk, és ne hozzuk sem őt, sem magunkat zavarba túlságosan drága vagy jelentéktelen ajándékkal. Az ajándék értéke azonban nyilván nem a ráfordított pénztől, hanem időtől, figyelemtől, kedvességtől, választástól is függ.
  • Költsünk csak annyit az ajándékokra, amennyit még jó szívvel tudunk adni. Az már túlzás, ha kényelmetlenül érezzük magunkat a túlzott költekezés miatt – hiszen így az ajándékozott is megérezheti a negatív érzéseinket.
  • Minél korábban elkezdjük beszerezni az ajándékokat, annál nyugodtabbak vagyunk karácsony közeledtével. Ne felejtsük el azt sem, hogy ha három-négy hónap költségvetését terhelik az ajándékok, akkor nem kell egy összegben az év végén akkora hiánnyal számolnunk.

Csomagolni márpedig kell. Mindenki jobban örül a becsomagolt ajándéknak. Nem csak azért, mert tovább húzza az ajándék birtokba vételének pillanatát, hiszen a bontogatás rítusával később láthatjuk meg, mit kaptunk, hanem azért is, mert a becsomagolt ajándékkal többet törődött az, aki átadta. A törődés pedig mindenkinek jólesik.

Cikksorozatunk következő részében az adventi koszorúhoz és a kopogtató koszorúhoz adunk ötleteket.

Addig is örömteli készülődést kívánunk!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkTerhességi cukorbetegség: szűrés és kezelés
Következő cikkÚj influenza elleni védőoltás: gyakori kérdések