Terhességi cukorbetegség: szűrés és kezelés

Amikor kiderül, hogy szívünk alatt hordjuk gyermekünk, minden édesanya először nagyon boldog és izgalommal telve tekint élete következő 9 hónapja elé. Aztán jönnek a különböző mumusok, és óhatatlanul beférkőzik ebbe a csodálatos, népi szóval várandósságnak nevezett időszakba az aggodalom.

Kik is ezek a mumusok? Ott van rögtön egy csomó babonás és nem babonás jó tanács a kismamának, hogy mit, mikor és hogyan tegyen, hogy egészséges legyen ő és a baba. Aztán jönnek a komoly mumusok, akiket a kezelő orvosunk hoz elénk: magas vérnyomás, toxémia, túlzott hízás és a fővezér, a cukorbetegség.

A terhességi cukorbetegség, idegen szóval gesztációs diabétesz, a várandósság alatt kialakuló és fennálló betegség, amely rendszerint nem okoz érzékelhető panaszokat. A probléma a 24-28. héten (második trimeszter) diagnosztizálható egy szűrővizsgálattal. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, és a terhesség előtt nem volt magas a vércukorszint, akkor vélhetően terhességi cukorbetegségről van szó. A kezelés történhet pusztán étrendi kezeléssel, más esetekben azonban inzulinos kezelésre is szükség van.

Mely tényezők hajlamosítnak a terhességi cukorbetegség kialakulására?

 • a családban előforduló cukorbetegség, vagyis ha valamelyik családtag cukorbeteg,
 • a kismama saját, az átlagosnál nagyobb születési súlya,
 • amennyiben többedszer szülő nőről van szó, a korábban 4 kg-nál nagyobb születési súlyú gyermek,
 • a fogamzáskor vagy a várandósság alatt fennálló túlsúly,
 • magas vérnyomás, cukorürítés vizeletben (glukozuria)
 • többszörös vetélés, méhen belüli elhalás,
 • magas anyai életkor (35 év feletti várandós édesanya),
 • korábbi terhességben jelentkezett terhességi diabetes.

Mikor és hogyan történik a terhességi cukorbetegség szűrése?

A második harmadban (24-26. hét) valamennyi terhes esetében indokolt elvégezni a szűrővizsgálatot. A rizikócsoportba eső terhesek esetében (lásd a fent felsorolt kockázati tényezőket) a 16-20. hét között indokolt a szűrővizsgálat elvégzése.

A szűrővizsgálat az ún. cukorterheléses vizsgálat (rövidítve OGTT = orális glükóztolerancia teszt). Ilyenkor a vizsgálati nap reggelén két-három deciliternyi, 75 gramm cukrot tartalmazó vizes oldatot kell meginni. Ha a vércukorérték az oldat elfogyasztása után két órával 7,8 mmol/liter felettinek adódik, akkor biztosra vehető a terhességi cukorbetegség jelenléte. 7,4-7,6 mmol/literes határértéknél egy mérés alapján még nem jelenthető ki teljes biztonsággal, hogy terhességi cukorbetegség áll fenn, így a vizsgálatot ezekben az esetekben három-öt hét múlva újra megismétlik. Ilyenkor jön az izgulás és aggódás.

Létezik egy barátságosabb módszer ahol 75g szénhidrátnak megfelelő reggelit kell, hogy elfogyasszon a kismama (ez lehet például 2 kifli és ½ l tej, vagy 1 zsemle, 2 dl tej és 20 dkg alma).

Kezeljük, de hogyan?

A diagnózis felállítását követő első feladat, hogy a kismama megtanulja a diétát. Ehhez szükséges, hogy a szűrést végző védőnő, orvos a kismamát tovább küldje ún.  diabetológiai gondozóba. Ott a diabetológus orvoson kívül a várandós találkozhat dietetikussal is.

Az esetek nagyobb részében elegendő az étrendi kezelés, amelyet a dietetikus tanít meg és annak összeállításában segédkezik. A terhességi cukorbetegségi eseteknek csak kisebb részében válik szükségessé inzulin adása is.

Diétás kezelés

A diagnózis megállapítását követően az anya állapotához és egyéni szükségleteihez igazodó, személyre szabott étrend meghatározása az első feladat. Az étrend mindennapi összeállításához szükséges útmutatásokkal a dietetikus látja el az anyát, aki az orvossal együtt a várandósság időszakában folyamatosan felügyeli az előírtak betartását.

A diéta célja az anya és a magzat számára szükséges energia és tápanyagok biztosítása a normális vércukorszint elérésével, illetve megtartásával, az anyagcsere állapotának egyensúlyban tartásával úgy, hogy az étrend a magzat megfelelő súlygyarapodását és fejlődését biztosítani tudja.

A diéta energiatartalmának testre szabottnak kell lennie, ami függ az életkortól, a testsúlytól, a magasságtól, az anyagcsere állapotától, a fizikai aktivitás mértékétől és a terhesség időszakától. Eszerint normál testsúly esetén általában a napi energiaigény 1800-2500 kcal között ideális. Ha azonban az anyának súlyfeleslege van, akkor kisebb mértékű energia bevitelére lehet szüksége, de az ekkor sem lehet 1500 kcal alatti.

Az optimális étrend alapelvei nagyon hasonlítanak az egészséges táplálkozásra, miszerint az étrend gerincét az értékes gabonafélék, illetve a bőségesen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök alkotják. Ez egészül ki sovány húsfélékkel, hallal, tejtermékekkel, valamint hüvelyesekkel, tojással, olajos magvakkal. Nagy hangsúlyt kell fektetni az étrend megfelelő változatosságára és a kiegyensúlyozott, napi 5-6-szori étkezési ritmus kialakítására. A gyakori étkezéssel mérsékelhető a vércukor-emelkedés.

Egyénre szabottan? Mégis hogyan? Mi kerüljön az étrendbe, az asztalra? Hogyan figyeljünk az élelmiszerek szénhidrát tartalmára? Mik a fogyasztható élelmiszerek? Ezek energia-, szénhidrát-, fehérje- és zsiradéktartalma miért fontos? A diétáról a cikk következő részében adok részletes és gyakorlatias tanácsokat.

Tibay Rózsa dietetikus | Kérdezz-felelek>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Dietetikusnak tanultam de előtte gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam. A főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. 2004-ben elvégeztem Pécsen az egészségtan tanári szakot. Kérdéseiteket táplálék allergiák, egyéb gyermektáplálási kérdésekben várom. Szívesen válaszolok hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdésekre, táplálkozástani szempontból. Elhízott gyerek fogyókúrájával is foglalkozom. Illetve alternatív táplálási módokkal: pl: gyermekkori vegetarianizmus. Fordulhattok hozzám jó evő és rosszevő gyerekekről szóló kérdésekkel.
Előző cikkAlmalekvár variációk ajándékba
Következő cikkKarácsonyi ajándékok: stresszmentes készülődés

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Amúgy nagyon jó a cikk és a témafelvetés, szerintem sokkal többen vagyunk érintettek, mint a “hivatalos” 1-3%, főleg ahogy az anyai átlagéletkor növekszik, én is 40 vagyok.

 2. Muszáj ez a captcha? Írtam egy hosszút, de elszállt miatta, nem jó újraírni.

  Lényege: én is érintett voltam az első terhességemnél (terhelésre 8,5) de semmi személyre szabás (mintaétrendet kisnyugdíjasnak valót kaptam), mondjuk nem szívesen mászkáltam volna diabetológiára, most meg gyerek és munka mellett sztem kivitelezhetőbb az otthoni vércukormérő, egy jó “cukros” szakácskönyv és egy részletes tápanyag-táblázat használata. (a “barátságos” táppénzszabályok mellett sztem hülyeség nem inzulinos GDM miatt táppénzezni). Egyszerre CH-t és energiatartalmat számolni pedig már csak Excelben lehetne, ez megint munka és gyerek mellett kivitelezhetetlen, én se csináltam-csinálom, de a babám 3,300kg lett, éhezési acetonom sose volt, és mindkettőnk cukra hibátlan volt a szülés után. UH és vércukor kontroll, nagyon jó a képzett dietetikusi segítség, csak épp a Mo-i eü rendszer általában nem adja, vagy a szakember GDM-re nem, inkább II. cukorbetegségre van ráállva.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..