Karácsonyi hangulat otthon

karácsonyi hangulat

A legtöbb háztartásban a karácsony ünnepi dekoráció nélkül nem ugyanaz. Az ünnep előtti nagy hajszában segítünk, mire érdemes odafigyelni a lakás díszítése közben, tippeket, ötleteket adunk, hogyan teremtsük meg a karácsonyi hangulatot otthonunkban.

Az első és talán legfontosabb tanács, hogy igyekezzünk a dekorációs elemeket a lakás stílusának megfelelően kiválasztani. Ezen túl figyeljünk arra is, hogy a választott karácsonyi dekoráció színe harmonizáljon a lakás, a szoba eredeti színeivel, különben bármennyit díszitgetünk, nem lesz igazán szép az összhatás. Gyertyát vagy mécsest szinte bárhova elhelyezhetünk, az előbb említetteket figyelembe véve, és persze ügyelve, hogy semmi se gyulladjon meg, vagy legyen kormos. Ha egyforma méretű díszeink vannak – tegyük ki őket egy tálba vagy egy nagyobb üvegvázába. Ha a csatlakozást szépen el tudjuk rejteni, vagy van elemes égősorunk, akkor apró fényeket is közéjük rejthetünk.

Fémből és üvegből hajlított, világító angyalkákat mi magunk is kreálhatunk, ha megtanuljuk a Tiffany készítés technikáját. Hűvös színű, fiatalos, modern lakásba illenek.

A világító házacskák nagyon hangulatosak – akár falut is összerakhatunk belőlük. Ha nem akarunk porcelánházakra költeni, készíthetünk magunknak mézeskalácsból is. Utóbbinak előnye a finom, mézes-fűszeres illat, ami árad belőle, ha mécses ég a belsejében.

A természetes dekorációról se feledkezzünk meg! A narancsba vagy almába fúrt gyertya szépséges és illatos is, gyümölcs aromát áraszt. A gyertyát akár szegfűszeggel is megtűzködhetjük. Igaz, a gyümölcs később már nem lesz elfogyasztható. Ha elég ügyesek vagyunk, és kis lyukkal tudjuk meghámozni a narancsot, akkor az üres héjat is használhatjuk mécses tartónak: mesebeli illat lesz a lakásban tőle.

A karácsonyhoz kapcsolódó figurák is megjelenhetnek a lakásban. Figyeljünk azért arra, hogy maradjanak üres, jól használható felületek is. A gyerekek szobájában azonban nagyon aranyos lehet a rénszarvasok, hóemberek, manók, Mikulások, szánkók vidám kavalkádja.

Az adventi koszorúhoz nem kell feltétlenül ragaszkodni: meghitt, otthonos, esetleg hagyományos lakásokban érdemes kitenni. Helyettesítheti bármilyen asztaldísz. Ugyanez a helyzet a lakásban felállított Betlehemmel: a karácsony keresztény gyökereit ábrázolja nem jelképesen, hanem szó szerint. Ezzel szemben a kopogtatókoszorú szinte bárhova illő karácsony- és vendégváró elem lehet.

Hogy mennyire kell követni az éppen aktuális karácsonyi divatot, az mindig egyéniségtől függ. Aki hagyománykövető, akár apróságokon se változtasson. Megható és szívmelengető mindig ugyanazokat a díszeket látni egyes emberek karácsonyfáján, évről-évre. Lehet, hogy már keressük is a szemünkkel a kis lepattogzott csőrű sárga madarat, vagy a kék gömböt a hóemberrel. Másnál pedig elámulunk a legújabb, legragyogóbb, legvonzóbb és legtökéletesebb divatos fáktól.

Ha apróbb dolgokkal szeretnénk változást elérni, a karácsonyfa karakterén vagy színein nagyon sokat változtat, ha csak a szalag színét is megváltoztatjuk, vagy a korábban boával díszített karácsonyfára idén masnikat vagy angyalhajat teszünk. A másik viszonylag kisebb beruházás, ami alapvetően megváltoztatja a dekoráció hatását: a világítás.

Az ünnepi hangulat megteremtése azért ne menjen a jó kedv rovására! Nem probléma, ha nincs annyi időnk, hogy minden apró részletre ügyeljünk. Mindig azt tartsuk szem előtt, hogy a kreativitás legyőzi a pénz esetleges nem-létét, vagy az időhiányt. A lényeg, hogy élvezzük a díszítés folyamatát is, és a végterméket is!

Sárdi Barbara

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHáziőrizetbe kerülhet Geréb Ágnes
Következő cikkElkészült az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezete

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..