
Gyümölcslevek, kakaó és tea – a megszokott, kedvelt italok ünnepi változatai. Karácsonyi hangulatot varázsolhatunk velük a reggelihez, vagy fűszeres finomságokkal kedveskedhetünk a csemetéknek a karácsonyi étkezéseknél. A receptek négy bögrényi italt jelentenek.
Narancsos-fahéjas kakaó
Négy bögrényi forró csokoládéhoz való kakaóport keverjünk el egy fél narancs reszelt héjával és egy fél deci hideg tejjel. A többi tejet forraljuk fel, dobjunk bele két fahéjrudat, és adjuk hozzá a csokoládés-narancsos-tejes keveréket. Főzzük össze, és leszűrve, forrón fogyaszthatjuk.
Narancsos-fahéjas tea
Egyszerű szálas fekete teából tegyünk a literes teáskannába négy teáskanállal, tegyük mellé két narancs lereszelt héját és kifacsart levét, és tördeljünk bele egy fahéjrudat. Öntsük fel lobogó vízzel, majd négy perc múlva szűrőn át kiönthetjük a poharakba. Ízesítsük mézzel.
Karácsonyi narancslé
Öntsünk egy liternyi narancslevet (legjobb a valóban frissen facsartból, de természetesen készülhet finom dobozosból is) egy kancsóba, és tegyünk bele két rúd összetört fahéjat, meg három szem összezúzott szegfűszeget és két-három kandírozott gyömbért. Egy éjszakán át hűtsük őket együtt, majd másnap leszűrve kiönthetjük.
Fűszeres szederital
Egy doboz szeder ivólébe tegyünk mélyhűtött szederből öt-hat szemet, két rúd tört fahéjat és egy kikapart vaníliarudat, és egy csepp őrölt szerecsendiót, és csorgassunk bele két kanál mézet. Egy éjszakát hagyjuk a hűtőben, majd leszűrve öntsük poharakba.
Fahéjas almalé
A jó minőségű, dobozos almaléhez egy egész narancs kifacsart leve és és egy éjszakára vele együtt álló két fahéjrúd kerül a kancsóba. Másnap reggel csak a fahéjrudakat kell kihalászni a gyümölcsléből.
Tojáslikőr gyerekeknek (alkoholmentes tojáslikőr)
Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!
Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez.
Keverjük simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzzük öt percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük bele a vaníliáscukrot is és jól keverjük el. Ezután hűtsük le.
Szervírozzuk melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegyük a masszát turmixgépbe és adjunk hozzá egy csésze tört jeget. Mixeljük habosra, a tetejét díszítsük szerecsendióval.