Nincs is kedvesebb annál, ha saját készítésű ajándékot tudunk adni, pláne ha finom is! Ezzel a néhány, könnyen elkészíthető ötlettel reméljük, segítünk az ünnepi készülődéshez. Jó program egy adventi vasárnap elkészíteni őket közösen a gyerekekkel, mi is így tettük.
Omlós vörösáfonyás-csokis keksz
Igazi omlós, sokáig tárolható keksz-sütemény. Idén a Mikulást is ezek a finom falatok várták az ablakban nálunk.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 evk. kukoricakeményítő
- 7 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 7 dkg fehér és tejcsoki vegyesen
- 7 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 tk. reszelt narancs vagy citromhéj
Elkészítés:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat ( liszt, sütőpor, keményítő) egy tálba. Egy másikba a nedves hozzávalókat habosra keverjük.(cukor, tojás, vaj). Hozzáadjuk az apróra vágott csokidarabkákat, és áfonyát. Néhány mozdulattal átgyúrjuk és 1-2 órát hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A masszából dió nagyságú golyókat gyúrunk, laposra nyomjuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. Melegen puha, ha kihűl keményebb lesz, de omlós marad, több napig tárolható.
Házi mogyorókrém
Csak néhány hozzávaló szükséges, és az elkészítése sem ördöngősség, ellenben nincs tele hozzáadott felesleges dolgokkal, Igazi mogyorókrém, nem Nutella :)))
Hozzávalók:
- 30 dkg csoki (15 dkg ét, – legalább 60% kakótartalmú/15 dkg tej – de ez ízlés szerint változtatható)
- 20 dkg mogyoró
- 3 evk. kakaópor (cukrozatlan)
- 3 evk. kókuszzsír
- 2 dl tej (tejszín)
- 3 evk. cukor Í(kóstoljunk, ízlés szerint lehet több)
- 1 kk. só
Elkészítése:
A mogyoróról, ha szükséges hántoljuk le a héját (serpenyőben zsiradék nélkül átpörköljük, utána konyharuhával ledörzsölhető a héja). Robotgépben kisebb adagokban amennyire lehet, liszt finomságúra aprítjuk. Vízgőz felett, vagy óvatosan mikróban felolvasztjuk a csokoládét. A tejet felmelegítjük – nem forraljuk – hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd a mogyorólisztet, kakaóport, kókuszzsírt, olvasztott csokit. Csomómentesre keverjük, és üvegekbe töltjük. Hűtőben tárolható, szobahőmérsékleten lágyabb.
Narancsos-gyömbéres tökdzsem
Először is szögezzük le, isteni, és különleges is, ragyogó színe mosolyt csal!
Hozzávalók:
- 1 kg főtt vagy sült tökpép
- 2 narancs reszelt héja
- 2 narancs facsart leve
- kb. 2 cm friss reszelt gyömbér
- 1 tasak zselésítő
A tökpürét lábosba öntjük, felmelegítjük. Hozzáadjuk a gyömbért, narancshéjat, narancslevet. Sűrűn kevergetve elfőzzük a levét, amennyire lehet. Hozzáadjuk a zselésítőt, amivel már csak egyszer felforr, levesszük a tűzről. Sterilizált kis üvegekbe töltjük, 1-2 napig dunsztba tesszük.
Klasszikus narancsos trüffel
Egy igazi csoda! Hogy lehet két alapanyagból ilyen fenséges desszertet készíteni! Ízre és látványra is gyönyörű. Szabadon ki lehet élni a kreativitásunk. Egyre figyeljünk a minőségi alapanyagokra! Az ötéves csokifalótól kiérdemelte: „a világ legfinomabb csokija”. Kell ennél több?
Hozzávalók:
- 20 dkg csokoládé (ízlés szerint, de magas a fele legalább legyen magas kakaótartalmú, min 60%)
- 1 dl tejszín
- reszelt narancshéj
- 1 kk. fahéj
- 2-3 dkg mandula
- kakaópor (cukrozatlan)
- 1 evk. kókuszzsír
Elkészítés:
A tejszínbe keverjük el a narancshéjat, fahéjat (vagy más fűszereket), melegítsük fel lábosban, de ne forraljuk. A csokit aprítsuk minél kisebb darabokra. A meleg tejszínnel öntsük le a csokit, adjuk hozzá a kókuszzsírt, és keverjük homogénre. Öntsük tálba, és hűtőbe pihentessük legalább 2 órát. A mandulát aprítsuk tetszőleges darabokra, lehet durvább vagy finomabb. A megdermedt masszából kanállal szedjünk adagot, egy-két gyors mozdulattal formázzuk kis golyóvá. Forgassuk meg tetszőlegesen kakaóporban vagy mandulában. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.