Óvodai házirend … minek is?

óvodai házirend

Őszintén! Kezeket fel! ☺ Hány szülő olvasta el alaposan gyermeke intézményének házirendjét? Egyáltalán mire jó a házirend? Barát, vagy ellenség? Segít, vagy korlátoz? Ezt szeretném körbejárni néhány mondatban. Egy biztos: érdemes legalább átfutni, hogy alaposabb képet kapjunk a választott óvodáról.

Hogyan alkalmazkodjunk szülőként az óvoda házirendjéhez?

Mikor a szülőként óvodát választasz, érdemes az intézmény honlapján bele-bele olvasgatni az alapdokumentumokba, hogy nem tartalmaznak-e olyat, amivel nehezen tudsz azonosulni, mert bizony az kötelező érvényű lesz rátok nézve is onnantól kezdve, hogy az adott köznevelési intézményben megkezdődik a gyermeked jogviszonya.

Ezek az alapdokumentumok (pl. Pedagógiai Program, Házirend) nem ellenségek. Azt szolgálják, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott nevelése érdekében hatékonyan tudjanak az intézményben dolgozók (pl. óvodapedagógusok) együttműködni a családokkal.

A szülőknek is segítség, hisz kereteket adnak a jogokra és kötelességekre nézve mindkét fél számára. Segít eligazodni és beilleszkedni ebbe az új közösségbe, ami jó esetben évekig is tart, és akár szoros barátságok kialakulását is eredményezheti mind a gyermekek, mind a szülők részéről.

Amit tudnod kell az óvodai beiratkozásról

Bátran lehet az intézmény vezetőjéhez fordulni, és a Házirendre hivatkozni, ha úgy érzed, hogy az abban foglaltak nem teljesülnek, vagy sérülnek, továbbá az óvodában dolgozók is felhívhatják a szülő figyelmét, ha netán valamit véletlenül mulasztott (például igazolást hozni fertőző betegség után).

A házirend azt segíti elő, hogy a különböző családokból érkező gyermekek az együttnevelés során egészségesen és kiegyensúlyozottan fejlődhessenek testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt.

Ha úgy érzed, hogy bizonyos pontjai esetleg elavultak, ezt nyugodtan jelezd az ott dolgozóknak, vagy a Szülői Tanács (más neve is lehet, például Szülői Munkaközösség) képviselőjének, hiszen ezt a dokumentumot is rendszeresen felül kell vizsgálni, és az abban foglaltakat, továbbá a módosításokat többek között a szülők beleegyezésével lehet ismét kötelező érvényűvé tenni.

Párbeszéd szívtől-szívig – integrált nevelés az óvodában

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Húsz éve vagyok pedagógus. Egyetlen dolgot igyekszem minden döntésemkor szem előtt tartani: a gyermekek érdekét. Bármilyen ovis kérdésre szívesen és őszintén válaszolok, még akkor is, ha ezzel nem ’nyerem meg’ a népszerűségi versenyt. :-)
Előző cikkLehetek még boldog egy válás után?
Következő cikkÜnnepre hangolódva – Saját készítésű édességek, akár ajándékba is