Zöld karácsony – nem a színe a lényeg! 2. rész

Zöld Karácsony

Zöld karácsony – ez a kifejezés egyre elterjedtebb a világon, nálunk azonban még alig hallani róla. Pedig a zöld karácsony az ünneplésnek és az ünnepi készülődésnek az a módja, ami sok szempontból jó: jó a Földnek, jó a pénztárcádnak – és mindenek előtt az idegeidnek. Miért nem hallunk akkor róla mégsem eleget? Jó kérdés. Mi azonban most megtörjük a csendet. Himer Csilla pénzügyi coach segít ebben.

Zöld karácsony – nem a színe a lényeg! 1. rész

4. Zöld karácsony – és a delegálás

Ha már azt kezdtük el taglalni, hogy nem kell mindent egyedül csinálni, akkor nem hagyhatjuk ki a delegálás témakörét sem.

Delegálni annyit tesz, mint hogy másra is osztok feladatot. Igen, van egy hagyományos munkamegosztás a magyar családokban karácsony táján. Jellemzően apu veszi a fát, be is állítja a talpba, a gyerekek segítenek feldíszíteni, és talán még a sütisütésbe is beszállnak. A többit pedig játszi könnyedséggel – és egy kisebb idegösszeomlás árán – elvégzi anyu. (Ahol nem ez a felállás, ott én kérek elnézést már most, de hát akinek nem inge…)

Én nem tartom földtől elrugaszkodott gondolatnak azt sem, hogy megreformáljuk a karácsonyi családi munkamegosztást. Van, ahol apu például kiválóan ért a sültekhez – akkor nyugodtan készítse el azt ő. (Azt ráadásul előre is meg lehet csinálni egy nappal, mert eláll, és csak melegíteni kell.) Van, ahol a nagyi csinálja a világ legfinomabb ünnepi zserbóját és habcsókját – miért ne hozhatna belőle egy tepsivel az ünnepi asztalra? Van, ahol már elég nagyok a gyerekek, hogy besegítsenek a takarításba stb. Szóval tényleg nem kell abba beleőrülni, hogy ünneplünk.

Ez ugyan inkább idegrendszerkímélő megoldás, de ne mondja senki, hogy nem számít, anyuka milyen idegállapotban kezdi el énekelni Szenteste a „Mennyből az angyal”-t, és hogy tényleg őszintén tud-e örülni az ajándékainak, vagy csak fáradt legyintéssel veszi tudomásul, hogy valaki becsomagolta azt, amit magának vett más nevében…

Zöld karácsony – és az ünnepi díszítés

És ide most mindent beleveszünk, a kopogtató dísztől kezdve a karácsonyfáig.

Nincs zöld karácsony fenyő nélkül! Ha már szó volt a karácsonyfáról, kezdjük ezzel!

Lehet fát venni – de én nem pártolom különösebben. Nálunk már tizenéve műfenyő van – és annyi a dísz rajta, hogy ki sem látszik alóla a fa. A mű meg pláne. Ha még beújítok a kertből egy letört fenyőágat is, akkor még az illat sem hiányzik.

Ha mégis ragaszkodunk az élő fenyőhöz, arra is van megoldás! Ha van kertünk, és benne fenyő, a fát kint is fel lehet díszíteni. Aláírom, ez esős karácsony alkalmával nem túl előnyös, ehhez valóban jobb lett volna, ha Árpád apánk nem a Kárpát-medencét, hanem inkább a vikingek földjét célozza meg.

Viszont még mindig ott van a konténeres-földlabdás fenyő. Amit vagy megveszel – és karácsony után kiülteted a kertedbe (éljen a zoxigén!), vagy kibérled – és karácsony után vissza is viszed ugyanoda, ahonnan bérbe vetted. Fenyő lesz, fenyőillat is, olcsóbban megúszod, mintha fenyőt vennél, és a Földdel is jót tettél. (A fenyővel legalábbis mindenképpen.)

Gyermekbarát karácsonyfa

Díszítés a zöld karácsony nevében

Hogy néz ki egy ilyen dísz?

Sorolom:

  • Vegyük elő a régi díszeket! Akár a dédiét is! Manapság úgyis nagy divat a vintage meg az antik, szerintem ez remekül illene ebbe a vonalba.
  • Vegyünk elő más kallódó holmikat – és készítsünk belőlük díszeket! Így például a nagyi régóta a padláson porosodó horgolásait, csipkéit is meg lehet menteni az enyészettől – és nem is kerülnek a díszek olyan sokba, mint az újak a boltban.
  • Vegyünk elő más kallódó holmikat – és készítsünk belőlük díszeket! 2. rész. Megtaláltad a dédnagyapád ezer éve nem működő zsebóráját? Nagyszerű, szerintem remek karácsonyfa- vagy ablakdísz lehet belőle! Adj bele némi fantáziát, és találj karácsonyi funkciót az eredetileg nem karácsonyi tárgyaknak is! El tudod képzelni, hogy a petróleumlámpa búrájába ha műhót teszel és arra egy elemes LED-égősort, az milyen szép, látványos asztali dísz lehet?

Elegáns karácsonyfadísz saját kezűleg

  • Vegyünk leértékelt holmikat – és készítsünk belőlük díszeket! Ehhez is fantázia kell, mert a leértékeléseken kapható cuccokat hajlamosak vagyunk automatikusan a lim-lom kategóriába sorolni. Pedig némi fantáziával igazi kincsesbányára lelhetsz ilyenkor! (A karácsonyi díszek árának töredékéért.)
  • Várjuk meg a leárazást! Én tavaly konkrétan hülyét kaptam, amikor novemberben megvásároltam a kipurcant égők pótlására az égősort – majd december elején megláttam, hogy ugyanott ugyanazt 30-40%-kal olcsóbban adják… Úgyhogy idén még várok.
  • Ha vásárolunk, akkor vegyünk energiatakarékosat! Karácsonyi égőből vegyünk LED-izzósat, karácsonyi asztali, ajtó- vagy ablakdíszből meg tartósat! Ne legyen egyszer használatos, hadd hozza vissza az árát! (Márcsak ezért sem értem, amikor divatból minden évben másféle színű a karácsonyfa – mert az minden évben szinte kompletten teljes díszcserét jelent.)
  • Ami nem kell, de még működik, adjuk el! Másnak is jól fog jönni az olcsóbb dísz, nekünk meg lesz pénzmagunk az újra – és nem fog olyan sokba kerülni (ha már mindenképpen cserélni akarunk).

+1. Zöld karácsony – jóllakásig

És ha már saját kezűleg sütök-főzök, van itt még valami, amit nem árt figyelembe venni…
…az adagok!

Hidd el, mindenki jól fog lakni anélkül is, hogy egy lakodalmas seregnek főznél! (Vagy hozatnád a kaját, a sütit a nagyikkal.) Karácsonykor általában van többféle kaja, vagyis nem egy étellel kell jóllaknia senkinek – úgyhogy tedd meg a Magad és a környezet, no meg a pénztárcád kedvéért, hogy jóval alultervezed az adagokat, mint amit zsigerből mondanál!

A karácsonyi menünek sem kell egyébként több fogásból állnia, mint egy hétvégi ebédnek. Leves, főétel körettel és édesség – bőven elég, nem kell több!

Ha azonban nem bírsz Magaddal, és mindenképpen ragaszkodsz a nagy adagokhoz, számíts rá, hogy a nyakadon marad. Ilyenkor a legegyszerűbb trükk, amit bevethetsz, hogy szétosztod a rokonság között, és mindenkinek csomagolsz, vigye haza, és egye a halászlevet meg a töltött káposztát még két napig lefagyasztod – és majd márciusban megeszitek. Így legalább nem megy kárba.

Karácsonyi menük – Inspirálódj szakértőinktől!

És van a harmadik, sokkal kreatívabb módszer: a maradékokból valami mást, valami újat alkotsz. Egyre több helyen készül például karácsonyra töltött sült pulyka. És egy pulyka nem kis madár – tuti, hogy még három napig ki fog tartani. Ilyenkor érdemes kicsit elengedni a fantáziát, és a sült pulyka „alkatrészeit” felhasználni másra. Például szendvicsbe. Vagy némi ananásszal és majonézzel hússalátának. Ledarálva mustárral és fűszerekkel pástétomnak kenyérre.

Még a töltött káposztával is lehet egy kicsit kreatívkodni. Az aprókáposztát egy mélyebb (gáz)tepsibe terítem, ráöntök egy adag kifőtt gerslit (árpagyöngyöt), a tetejére terítem a töltésből kicsomagolt darált húst, az egészet meglocsolom (kapros) tojásos tejföllel, és a sütőbe dugva addig sütöm, amíg a tejföl meg nem pirul a tetején. (Kicsit hasonlít a rakott kelhez.)

Szóval kevesebbel és kevesebb félével is jól fog lakni a család. ☺

Kívánok mindenkinek nyugis és békés zöld karácsonyt!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Pénzügyi coach vagyok és imádok tanítani! Ez az én közegem, ez az a „terep”, ahol elemében vagyok, ahol igazán hasznos lehetek – mások számára is. Nem a tudás megosztásának öröme miatt, hanem azért, mert azzal a tudással, a pénzügyi intelligencia fejlesztésével már több száz család életén tudtam érezhetően javítani.
Előző cikkÜnnepre hangolódva – Saját készítésű édességek, akár ajándékba is
Következő cikkFelkészülés a visszatérésre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..