Zöld karácsony – nem a színe a lényeg! 1. rész

Zöld Karácsony

Zöld karácsony – ez a kifejezés egyre elterjedtebb a világon, nálunk azonban még alig hallani róla. Pedig a zöld karácsony az ünneplésnek és az ünnepi készülődésnek az a módja, ami sok szempontból jó: jó a Földnek, jó a pénztárcádnak – és mindenek előtt az idegeidnek. Miért nem hallunk akkor róla mégsem eleget? Jó kérdés. Mi azonban most megtörjük a csendet. Himer Csilla pénzügyi coach segít ebben.

Zöld karácsony – az meg mi?

A zöld karácsony egy szemléletmód.
Ha nagyon trendin akarok fogalmazni, akkor az ünnepi előkészületek és az ünneplésnek a fenntartható módja.

A fenntarthatóság már sokkal ismertebb fogalom, bár még mindig sokan félreértik, vagy téves elképzeléseik vannak róla. A fenntarthatóság – a hétköznapi ember szintjén – azt a fajta életvitelt jelenti, amelynek során egyensúlyba kerülnek a környezeti, társadalmi és gazdasági előnyök. Vagyis egyformán jó embernek, természetnek – és a pénztárcának.

Innen jön a zöld karácsony is: zöld, mert minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva ünnepeljük Jézus születését – azaz minél kevesebb új energiát felhasználva, és minél kevesebb szennyező anyagot kibocsátva. Ezt pedig talán már nem kell magyarázni, miért jó a természetnek, az embereknek, na és a gazdaságnak is – meg úgy az egyes ember pénztárcájának is.

OK, a zöld karácsony jó mindenkinek, és még gazdaságos is. De hogyan lehet megvalósítani?

Zöld karácsony – hogyan csináljam?

1. Zöld karácsony „hadművelet”

Először is: készíts tervet!
De komolyan. Lehet, hogy ez elsőre túlzásnak tűnhet, mert gyakorlatilag kisebb „haditerv” lesz ez, mire elkészülsz vele.

Miért kell a terv?
Azért, mert elsőre kelleni fog egy amolyan sorvezető, hogy tudd, és valóban tudatosan tudd, mit mikor és hogyan csinálj. Mégpedig azért, hogy ne a szokásaid szerint cselekedj.

Az egész „haditerv” legfőbb oka, hogy hajlamosak vagyunk a legtöbb cselekedetünket rutinból elvégezni. Márpedig a jelenlegi szokásaink jellemzően nem a fenntarthatóságról szólnak – hanem a kényelemről. (Vagy a „mert megérdemlem” effektusról. Erről később még lesz szó.) Vagyis addig, amíg nem alakulnak ki az új, fenntartható, „zöld” szokásaink, addig jó, ha van valami a kezünkben, ami keretek között tartja a cselekvéseinket, és mindig visszaterel a helyes irányba.

Karácsonyi barátság

2. Zöld karácsony – saját kezűleg

Nem, itt nemcsak arra gondolok, hogy mi az az ajándék, amit sk. tudok kivitelezni, bár az sem rossz gondolat. Hanem az is, hogy képes vagyok-e magam elmenni a közeli boltig bevásárolni (esetleg bringával), vagy ehhez a benzinfaló autómat veszem igénybe (ami, ugye, nemcsak környezetszennyező, de pénzbe is kerül).

Vagy hogy megveszem-e készen az ünnepi sütiket, vagy megcsinálom én. Számomra például nagy meglepetés volt három éve, amikor életemben először kelt kalácsot készítettem, és az árammal együtt (villanytűzhelyem van) kiszámoltam, mibe is került egy 70 dkg-s kalács elkészítése. A boltban fél kilós volt a legnagyobb kapható kiszerelés, de még a diszkontáruházban kapható olcsóbb verzió is majdnem háromszor(!) annyiba került, mint az, amit én sütöttem. (OK, munkadíjat nem számoltam, de az volt benne a legkevesebb, amíg összegyúrtam, meg megformáztam a cuccot. A kelesztés és a sütés alatt úgyis mással voltam elfoglalva.)

Karácsonyi sütemények első kézből!

3. Zöld karácsony – és az összefogás

Van az az eset, amikor jobb, ha nem akarok mindent egyedül csinálni. Ennek két útja van. Az egyik az összefogás.

Az összefogás egyik szép példája, hogy közösen rendelünk ajándékot. (Nem, nem ugyanazt, csak ugyanarról a helyről, ugyanattól a cégtől.) Ilyenkor ugyanis sok haszna lehet a közösen megrendelt, de külön ajándékozott tárgyaknak:

  • egy valaki neve alatt fut a rendelés – ez emeli a kosárértéket, ami valószínűleg karácsony táján nagyobb kedvezményre is jogosít, vagyis spóroltunk
  • lehet, hogy így elérjük az ingyenes szállítási értéket is – vagyis újra spóroltunk
  • senkinek sem kell rohangásznia az ajándékok után – vagyis az idegeinknek is jót tesz, kíméli az egyetlen olyan erőforrásunkat, amelyik sosem termelődik újra: az időnket
  • kérjétek szállítási pontra a kézbesítést! – így sok más csomaggal együtt csak egy helyre kell elmennie a csomagszállítónak, ami megint csak környezetkímélő. Ráadásul a legtöbb átvételi pont valami forgalmas, gyakran látogatott helyen van, mint pl. benzinkút, hipermarket stb., ahová amúgy is mennél – azaz megint csak időt, benzint, és ezzel környezetet és pénzt kímélsz.
  • a nagyobb mennyiségre már lehet alkudni is – jó, nem valószínű, hogy a webáruházakban, de például a fenyőfavásárban könnyen elképzelhető. Ha megveszed a fákat Magatoknak és a nagyszülőknek is, az máris három fa – ami nem általános vásárlási tétel.

https://babafalva.hu/zold-karacsony-2-resz/

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Pénzügyi coach vagyok és imádok tanítani! Ez az én közegem, ez az a „terep”, ahol elemében vagyok, ahol igazán hasznos lehetek – mások számára is. Nem a tudás megosztásának öröme miatt, hanem azért, mert azzal a tudással, a pénzügyi intelligencia fejlesztésével már több száz család életén tudtam érezhetően javítani.
Előző cikkMennyi idő alatt ürül ki a fogamzásgátló a szervezetből?
Következő cikkHiggyünk-e a Mikulásban?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..