Mennyi idő alatt ürül ki a fogamzásgátló a szervezetből?

fogamzásgátló

A védekezési lehetőségek közül érthető módon a legkedveltebb a fogamzásgátló tabletta. Nem csak egyszerű, hanem gyors is, és az együttlétnél sem kell rá külön figyelmet szentelni. Azonban amikor a családalapítás kerül szóba, sokakban felmerül a kérdés: mégis mennyi idő, amíg kiürül a szervezetből a gyógyszer? A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mennyi az annyi?

A fogamzásgátló gyógyszereket szedő nők többségében bizony megfogalmazódik ez a bizonyos kérdés. A gond nem is ezzel van, hanem azzal, hogy a válaszokat nem jó helyen keresik. A legtöbb esetben az ismerősök adják meg a helyesnek vélt időt, esetleg anyukák, fórumok, más, nem szakértő helyek. Így lehetséges az, hogy a köztudatban akár fél éves ürülési idő is szerepelhet.
A valóság azonban ennél azért jóval biztatóbb. Bár tény, hogy a fogamzásgátlók hormon tartalmú szerek, a folyamatos fejlesztéseknek hála mára csak igen kis mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. A régebbi szerek okozhatják a különböző ismereteket is. A magasabb hormontartalom sem tette kizárttá, hogy a tabletta letétele utáni hónapban bekövetkezzen a terhesség. Sajnos azonban ezek a készítmények még megnövelték a anatómiai rendellenesség kialakulásának esélyét.

5 tévhit a fogamzásgátló tablettákról

Az alacsony hormon tartalmú szerek ezzel szemben már szerencsére semmi ilyen mellékhatással nem rendelkeznek, így a kiürülési idő sem mérvadó már. Technikailag ez azt jelenti, hogy a gyógyszer letétele után már megtörténhet a várva várt fogantatás, mindemellett a gyógyszergyártók a lehető legnagyobb biztonságra törekedve három hónapos gyógyszermentes fogamzásgátlást javasolnak.

Ha nem a gyógyszer, akkor mi hátráltat?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu–nak elmondta, hogy a gond nem a gyógyszer letételével van, hanem azzal, hogy bár valóban alacsony a hormontartalmuk, a szerek mégis befolyásolják a ciklust. Egy terápiás megfontolások alapján még a rendszertelen menzesz beállítására is javasolnak fogamzásgátló tablettát. Igaz, hogy a menzesz a tabletta segítségével szabályos és pontos lesz, de ez nem jelent megoldást.

Sok esetben a gyógyszer ennek a szeretett tulajdonságának „köszönhetően” elfedi a szervezetben jelentkező problémákat, mint amilyen például a PCOS vagy éppen a hormonális eltérések, melyek mindegyike meddőséget kiváltó betegség. A gyógyszerrel azonban ezekre a gondokra nem derül fény. A gyógyszerhatás addigi jótékony hatásának elmúltával az így felszínre kerülő problémák megoldására feltétlen orvosi kivizsgálás és terhességet eredményező terápia bevezetése szükséges akár több társ szakma bevonásával.

A fogamzásgátló gyakran elrejti a PCOS-t

Gyermekvállalás előtt

A fent említett okok miatt a gyermekvállalás elhatározása után érdemes egy átfogó vizsgálaton részt venni, ahol a vérvizsgálat mellett egy nőgyógyászati szűrés is helyet kap. Személy szerint a kismama az életmódjával, és a helyes táplálkozásával tehet legtöbbet a babavárásért. A rendszeres mozgás mindenképpen elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, valamint a tápanyagraktárak feltöltése szükséges a várandósság kialakulásához, és megtartásához. Ennek elősegítése érdekében a szakértők jelentős része egyetért abban, hogy érdemes várandós vitaminnal támogatni a szervezetet. A készítmények közül pedig mindenképpen olyat kell keresni, melyben az anyagok szerves kötéssel szerepelnek, mivel azok felszívódási aránya akár 80% – kal jobb szervetlen kötésű társaikénál!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Családtervezés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA baba játékai – 7-9 hónapos kor
Következő cikkZöld karácsony – nem a színe a lényeg! 1. rész

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..