A fogamzásgátló sokszor elfedi a problémákat

fogamzásgátló

A fogamzásgátló az egyik leghatékonyabb, és legkényelmesebb módja a családtervezésnek. Sajnos azonban sok olyan hatása is van, amikről nem igazán tudunk, és amikkel nem árt számolni. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Fogamzásgátlót mindenkinek?

Nagyon sokszor láthatjuk, hogy különböző dolgok miatt adnak az orvosok fogamzásgátlót, sokszor előzetes felmérés nélkül. Ez az oka a nemrég történt tragikus halálesetnek is, ahol a fogamzásgátló egy genetikai hajlam megléte miatt halálos tüdőembóliát váltott ki.
De nem kell ennyire drasztikus következményekig elmenni.

A rendszertelen vagy túlságosan erőteljes görcsökkel járó menzesz „beállítására” is gyakran ehhez a szerhez nyúlnak a szakemberek. Ez azonban nem jó, hiszen ezzel csak elfedik a bajt. Ezek a tabletták hormontartalmuk révén képesek normalizálni a ciklust, de itt meg kell jegyezni, hogy ekkor nem normál vérzésről beszélünk. A fogamzásgátló mellett úgynevezett megvonásos vérzés jelentkezik, ami messze nem ugyan az, mint a normál társa. A hormontartalom révén beállított „álciklus” sajnos elfedi azokat a gondokat is, amik miatt az eredeti, normál vérzés nem volt megfelelő. Így lehetséges az, hogy egy PCOS, vagy egy progeszteronhiány hiába van meg esetleg évekig, ne adj’ Isten évtizedekig, csak akkor szerzünk róluk tudomást, amikor családot szeretnénk alapítani.

Panaszok a fogamzásgátló abbahagyása után

Mit lehet tenni?

Egy pubertáló lánynál teljesen normális a rendszertelen ciklus. Egy felnőtt nőnél azonban nem. A háttérben állhatnak betegségek, hormonális problémák, de egyszerűen arról is lehet szó, hogy nem megfelelő a tápanyagbevitel. Innen egyenesen következik, hogy a megfelelő tápanyagbevitellel nem csak a vérzés normalizálható, hanem a családalapítás is lényegesen megkönnyíthető.

A fogamzásgátlónak pedig itt van szerepe, hiszen akkor érdemes használni azt, ha a cél az, hogy a családalapítást elhalasszuk egy olyan nő esetében, akinek a teste a baba kihordását képes felvállalni, és a várandósság alatt is problémamentesen gondoskodni a babáról. Ilyenkor valóban hasznos a családtervezés segítése.

5 tévhit a fogamzásgátló tablettákról

Ha már szeretném, de nem jön…

Ha a baj már megvan, vagyis a fogamzásgátlót elhagyva sem akar összejönni a baba, akkor mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség. Emellett érdemes megtámogatni a szervezet saját gyógyító funkcióit, és helyreállító folyamatait is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.
A megfelelő tápanyagellátottság, és a test tápanyagraktárainak feltöltése optimalizálja a szervezet működését, és segít legyőzni azokat a betegségeket is, melyekhez orvosi segítségre is szükségünk lesz. A babavárás, illetve a sikeres foganás egyik alapfeltétele, hogy a test megfelelően felkészülhessen. Nem csoda, hogy a szakemberek jelentős többsége javasolja, hogy szedjünk várandós vitamint.

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok képesek felkészíteni a testet arra a kihívásra, amit egy várandósság háromszor három hónapja jelent. a trimeszterek eltérő szükségleteit a legtökéletesebben kielégítve érhető el hogy a babavárás a lehető legzökkenőmentesebb legyen, így a készítmény kiválasztásánál is fontos a megfelelő tagoltság figyelembe vétele.

forrás: ratkotunde.hu
fotó: Freepik

Erről a témáról még a Családtervezés rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkokoscimke.hu – Mi van az élelmiszercímkén?
Következő cikkOkostelefonos madárhatározó

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..