Okostelefonos madárhatározó

Okostelefonos madárhatározó

Végre itt a tavasz, nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak. A gyerekek szeretik nézni a madarakat, és meg is kérdezik, hogy milyen madár, az. És ilyenkor a kínos hallgatás vagy nem tudom, helyett van segítség. Így mindenki tanul: a szülő is és a gyerek is.

Összesen 367 madárfajt tartalmaz az okostelefonos Madárhatározó alkalmazás új verziója – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület által készített, Android és iOS rendszeren futó mobiltelefonos alkalmazásban így már megtalálható a túlnyomó többsége a Magyarországon valaha is megfigyelt, összesen 417 madárfajnak.

 madárhatározóA Madárhatározó első, Magyarország leggyakoribb 157 madárfaját tartalmazó verziója 2016 tavaszán jelent meg. Eddig több mint 77 ezren töltötték le és mintegy 32 ezren ma is aktívan használják. Az alkalmazással a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadásával lehet szűrni a lehetséges találatok között.

Az egyes fajok adatlapján a határozást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti. Emellett megtalálható a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább lehet lépni az MME internetes oldalára (mme.hu), ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési és állományadatokat, képeket és videókat lehet böngészni.

Védjük a fecskéket!

A most megjelent új verzió 210 fajjal bővült, csak azok maradtak ki, amelyeknek az elmúlt 200 évben egy vagy csak néhány észlelése volt Magyarországon. A madárfajok meghatározását új funkció is segíti, a találati listában a madarak gyakoriság szerint jelennek meg, továbbá az adott évszakra nem jellemző fajokat külön jelzi az alkalmazás.
Az alkalmazás 157 fajos alapverziója továbbra is ingyenesen elérhető, a most elkészült új változat az MME tagjainak ingyenes, míg másoknak 1090 forintért tölthető le. Az alkalmazásból származó bevételt a meglévő madár-, kétéltű- és hüllőhatározók fejlesztésére és új alkalmazások (például emlőshatározó) készítésére fordítja a két egyesület – olvasható a közleményben.

Ezt az ikont keresd az alkalmazások között

Letöltéshez kattints a megfelelő ikonra!

Az alkalmazás teljes leírását >>IDE<< kattintva olvashatják el.

Erről a témáról még az Ökoszemlélet rovatunkban olvashatsz többet!
 

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkA fogamzásgátló sokszor elfedi a problémákat
Következő cikkA jövőnk a gyerekszobákban dől el