Ünnepi bevásárlás buktatók nélkül

bevásárló központ karácsonyi díszben

Az ünnepek minden családnál az extra kiadások időszakát jelentik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a lehetőségeinknél jóval többet költeni ajándékokra, finom ételekre, dekorációra. A csillogó-villogó kirakatok, a reklámok, akciók mind-mind azért vannak, hogy minél több pénz vándoroljon a mi zsebünkből a kereskedőkhöz.

Persze ezek a praktikák nem csak erre az időszakra jellemzőek, de ilyenkor fokozottan vetik be őket, mert mindenhol az év végi bevásárlások különleges forgalomnövekedéssel kecsegtetnek.

Ennek apropóján szeretném felhívni a figyelmüket a nagyanyáinknál már bevált módszerre, a háztartási kiadások feljegyzésére. Ez jó eszköz arra, hogy a bevételeket és a kiadásokat megpróbáljuk összhangba hozni, és hogy a kiadások tervezhetőek legyenek.

Először is különítsük el az állandó kiadásoknak megfelelő összeget (rezsi, hiteltörlesztések, óvodai, iskolai, munkahelyi állandó kiadások, étkezési-, utazási költségek, hosszú távú célokra félreteendő összegek, szórakozás stb., kinek-kinek életviteléhez mérten) és a maradék használható fel a különleges kiadásokra. Majd minden családban van ma már internet. A számítógép nagyon hasznos segítség ennek a nyilvántartására. Akár magunk szerkesztünk táblázatot, akár a különböző programok kínálta lehetőség közül választunk, mindegy, a fontos az, hogy rendszeresen vezessük a táblázatunkat. Sokan meg fognak döbbenni, mennyi pénz megy el számolatlanul egy-egy nap, sőt, biztos lesznek olyanok is, akik nem is fognak tudni az elején minden kiadásról számot adni maguknak néhanap.

Általában azt javasolják, ha nem akar valaki sokat költeni egy heti vagy havi nagy bevásárlásnál, írjon listát, és csak azt vegye meg, ami azon szerepel. Ez a megoldás most karácsonykor is megfelel a kiadások mérséklésére. Szívből javaslom, hogy az ajándékok megvételét ne hagyják az utolsó pillanatra, hanem már év közben gondoljanak az év végére. Kisebb megterhelést jelent (nem csak fizikailag, de anyagilag is), ha elosztva, hosszabb idő alatt gyűjtjük össze szeretteinknek a meglepetéseket. Ehhez is alkalmas egy előre elkészített ajándéklista, amihez próbáljuk meg tartani is magunkat.

Mindig megdöbbenek a hitelek felvételére csábító ajándékozást ajánló reklámokon. Ha most annyit költ ajándékra, aminek a költségét több évig nyögi majd, jövőre, és azután mit fog csinálni?

Sajnos, egy időben sok vásárláshoz ajándékba is adták a hitelkártyákat, amivel a nagyobb kiadásokat próbálták meg elősegíteni, amire nem futotta volna azonnal sokak jövedelméből. A hitelpiac változásai, a rossz vagy teljesen elmaradt tájékoztatás azonban sokakat kilátástalan helyzetbe hozott a vásárlási hiteleik miatt. Azt ugyanis sokszor nem mondták el, hogy az igaz, hogy egy ideig ingyen kapják a hitelt a vásárlásaikhoz, de ha határidőre nem fizetik azt vissza, egy olyan lavinát indítanak el, amit csak nagyon nehezen lehet megállítani. Ha a határidőn belül nem töltik vissza a hitelkeretüket, visszamenőleg indul a kamatszámítás, méghozzá nem kis kamattal. Sok-sok kisnyugdíjas, és nagycsaládos nyögi annak az egyszeri néhány tízezer forintos kiadásának mára több százezer forintra duzzadt hitelét, amit akár a tavalyi karácsonykor költött el meggondolatlanul, tudatlanul.

Mint már oly sokszor, most is kérek mindenkit, hogy egy-egy nagyobb kiadásba ne ugorjanak bele egy eladó csábítása, vagy egy akció hirdetése miatt. Mindenki képes felmérni, körülbelül mekkora kiadást tud gond nélkül megfinanszírozni. Az ezt jelentősen meghaladó beruházásokat tervezzék meg, a felajánlott kölcsön feltételeit alaposan nézzék meg, gondolják végig, tudják-e okosan felhasználni azt. Ha nincs akkora jövedelmük, hogy a következő bevételből vissza tudják fizetni a hitelkártyával elkölteni szándékozott összeget, inkább várjanak, és spóroljanak arra a célra néhány hónapig, amikor a saját anyagi eszközeikkel már gond nélkül meg tudják vásárolni azt a hőn áhított dolgot.

A Karácsony a szeretet ünnepe, amit nem csak értékes tárgyakkal lehet kifejezni, hanem törődéssel, a másikra való odafigyeléssel, a családok összetartásával. Papa, mama, nagyszülők vonják bele amennyire lehet a gyerekeket már az advent idején az előkészületekbe, pl. a sütemény készítésbe, lakás díszítésbe, játsszanak ilyenkor sokat együtt a gyerekekkel, vagy sétáljanak, szánkózzanak együtt. Meséljenek a kicsiknek a saját gyerekkorukról, az akkori ünnepekről. Hálásak lesznek érte, ha majd felnőnek, és lesz egy jó minta előttük, hogy hogy ünnepeljék majd ők a saját családjukkal szeretetben, békében ezeket a meghitt napokat.

Kívánok mindenkinek szép Ünnepet!

Mészáros Stefánia pénzügyi tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÚj influenza: tünetek és kezelés
Következő cikkKarácsonyi italok gyerekeknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..