Új influenza: tünetek és kezelés

Új influenza: tünetek és kezelés

Az új influenzáról szóló cikksorozatom harmadik részében összefoglalom az új influenza tüneteit, és a betegség kezelését terheseknél, csecsemőknél és kisgyermekeknél. Részletesen írok arról is, mi a teendő, ha megbetegszünk, mikor kell orvoshoz fordulni és milyen tünetek jelentkezésekor kell azonnal mentőt hívni.

Az új influenza tünetei

Az új influenza, H1N1 tünetei megegyeznek a szokványos influenza tüneteivel: először a rossz közérzet jelentkezik, majd magas, 40 fokot megközelítő láz, izomfájdalmak, fejfájás, hidegrázás. A beteg úgy érzi magát, mint akit összetörtek, szédül, látászavarai lehetnek. Mivel az új influenza vírus meg tud telepedni a gyomor nyálkahártyáján is, ezért gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lefolyása 1-4 nap, súlyosabb esetben 7 nap.

Az egyszerű náthától, megfázástól könnyen meg lehet különböztetni az influenzát, mivel a nátha alacsonyabb lázzal jár (37,5-38,5 fok között), és az első 3-6 órában hurutos tünetek is jelentkeznek, azaz tüsszögés, orrfolyás, torokfájás. Egy egyszerű nátha otthon nagyjából 3 nap alatt kikezelhető.

Az új influenza kezelése

Az új influenza kezelése is megegyezik a szokványos influenza kezelésével. A tünetek jelentkezésekor azonnal kezdjük meg a lázcsillapítást és a folyadékpótlást.

Csecsemők, kisgyermekek esetében alkalmazhatjuk a megszokott,bevált lázcsillapítókat. Ezekből legalább egy dobozzal mindig legyen otthon, hiszen ha éjszaka jelentkezik a láz, akkor nehézkes gyorsan gyógyszerhez jutni. Javasolt a rendszeres lázmérést még 24 óráig folytatni azután is, hogy már nincs szükség lázcsillapítóra.

A fokozott folyadékpótlás érdekében a szoptatott csecsemőt kínáljuk gyakrabban anyatejjel, ha nem fogadja el vagy már nem szopik, akkor forralt vízzel, teával itassuk. A nagyobb gyermekeket szintén vízzel, teával, hígított gyümölcslével kínálhatjuk.

Terhesek paracetamol tartalmú lázcsillapítót alkalmazhatnak a terhesség bármely időszakában. Algopyrin, aszpirin a terhesség első két harmadában szintén alkalmazható. Ibuprofen (ibuprophen) tartalmú lázcsillapítók kerülendők, mert a magzatnál rendellenességeket okozhatnak. Érdemes előre konzultálni a nőgyógyászunkkal vagy háziorvosunkkal, hogy milyen lázcsillapítót javasolnak, és beszerezni belőle, hogy szükség esetén legyen otthon.

A lázcsillapítás nem gyógyszeres formái, pl. hűtőfürdő vagy hűtőborogatás magas láz esetén kiegészítő kezelésként javasoltak a gyógyszeres kezelés mellett, önmagukban nem elegendőek.

A lázas csecsemőt, kisgyermeket ill. várandós nőt feltétlenül látnia kell a háziorvosnak, ezekben az esetekben öngyógyításnak nincs helye! A tünetek jelentkezésekor először csillapítsuk a lázat, majd utána értesítsük a háziorvost telefonon, mivel célszerű a háziorvosi vizsgálatot a beteg otthonában elvégezni.

Terhes nőknek az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint javasolt vírusellenes gyógyszer adása is késedelem nélkül, a tünetek jelentkezésekor (lehetőleg 6, de maximum 48 órán belül). Az európai gyógyszerengedélyező hatóság szerint ezek a gyógyszerek alkalmazhatóak az influenza kezelésére várandós nők esetében, továbbá a szoptatás ideje alatt is, mivel a kezeléssel járó előnyök egyértelműen meghaladják annak kockázatát. Alkalmazásukról a háziorvos dönt.

Kórházi kezelést nem igénylő esetben a beteget otthon 7 napra el kell különíteni, és a higiénés rendszabályok fokozott betartása javasolt: rendszeres kézmosás, köhögés, tüsszentés papírzsebkendőbe, szájmaszk viselése.

Új influenza és szoptatás

A szoptatott csecsemők ritkábban és kevésbé betegszenek meg influenzában. Ha a szoptató anya megbetegszik, a szoptatás abbahagyása nem szükséges. Sőt, javasolt a szoptatás folytatása, mivel az anyatejjel jutnak át a csecsemő szervezetébe azok az ellenanyagok, amelyeket az anya szervezete termel az influenza vírus ellen. A személyi higiéné betartása ebben az esetben is fontos, és ügyelni kell, hogy ne köhögjünk, tüsszentsünk a baba arcába. Ez utóbbit szájmaszk viselésével megelőzhetjük.

Új influenza szülés alatt és után

Influenzagyanús szülő nőnél biztosítani kell az elkülönítést a szülőszobán a vajúdás, szülés során, majd a gyermekágyas osztályon is. Méhen belül nem nagy a valószínűsége a baba megfertőződésének, ám szülés közben és az első napokban elkaphatja azt az anyától. Az újszülött fertőzöttségét megszületése után vizsgálják, és ha fertőzött, akkor vírusellenes gyógyszereket kap. Jelenleg azt javasolják, hogy az újszülöttet az édesanyától a vírusellenes terápia 3. napjáig különítsék el. Ha az anya állapota megengedi ezután szoptathat.

Mikor kell mentőt hívni?

Ha jelentkezik bármelyik az alábbi tünetek közül, azonnali orvosi ellátás szükséges! Ha észleljük őket, akkor azonnal az ügyeletet vagy mentőt kell hívni, ne akarjuk magunk kórházba szállítani a beteget. Gyermekek magas lázzal lázgörcs veszélye miatt csak mentővel szállíthatók!

Felnőtteknél, terheseknél:

 • a légzés gyors és felületes,
 • nehezen veszi a levegőt, bőre sápadt vagy kékes színezetű,
 • véres vagy elszíneződött köpet, hányás
 • mellkasi fájdalom
 • megváltozott tudatállapot, a beteg nincs magánál
 • három napon túl fennálló magas láz.

Gyermekeknél:

 • a légzés gyors és felületes,
 • nehezen veszi a levegőt,
 • aluszékony,
 • kékes vagy szürkés a bőrszíne,
 • kevés folyadékot fogyaszt, súlyos vagy hosszasan fennálló hányás,
 • a gyermek ébreszthetetlen, vagy nem reagál ránk,
 • kifejezetten ingerlékeny
fotó: Freepik

Szólj hozzá Te is!