
A hozzátáplálás kezdetekor a baba egyik első étele a krumplipüré, mivel ez a zöldségféle szinte soha sem vált ki allergiás reakciót. Azonban ha azt mondjuk, hogy krumpli, ez alatt számtalan különböző burgonyafélét is érthetünk!
Féléves korban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges megfelelő enzimeket. Egyik ilyen kedvelt kezdő étel hazánkban a krumpli, amelyről nem is gondolnánk, milyen sokszínű lehet.
„Csicsóka, batáta, burgonya, perui lila burgonya, hópehely burgonya, sárga saláta burgonya – sorolja a különböző krumplifajtákat Molnár Eszter a Nekedterem ügyvezető igazgatója. – Ezek a burgonyafélék nem feltétlenül kaphatók egy helyen, sokszor igen hosszas keresgélés után tudunk csak rájuk bukkanni, ezért gondoltunk arra, hogy összegyűjtjük a magyar kistermelők burgonyáinak legjavát (és házhoz szállítjuk!).”
Az édesburgonya néven is ismert batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A vitamin, B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása. Erősíti az immunrendszert és tökéletes alap arra, hogy az anyatej után burgonyapürét készítsünk belőle kisgyermekünk számára.
Ha ehhez már hozzászokott a kicsi, akkor szépen sorjában hozzá lehet keverni a püréhez az újonnan bevezetni kívánt zöldségeket, majd szépen lassan a csirkehúst is. Ha kezdetben még összekeverjük a pürét az anyatejjel, vagy tápszerrel, akkor még könnyebb lesz az átállás, hiszen ismerős ízek fognak keveredni, az amúgy is édeskés és a babák számára izgalmas, narancssárga színű batátával.
A csicsókával is ugyanez a helyzet, hiszen íze édeskés és fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.
Édesburgonyás receptek a Nekedterem.hu ajánlásával:
Pépesített almafőzelék, burgonyával. (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 db közepes batáta, 2 db szép piros alma.
Elkészítés: A batátát felkockázzuk, és puhára pároljuk. Fontos hogy ne főzzük együtt a krumplit az almával, mert nem fog megpuhulni. A kis kockákra vágott és kimagozott almákat külön edényben feltesszük főni. A végén az almát és a burgonyát átpasszírozzuk, és felengedjük az alma főzőlevével.
Csirkehús püré, batátával (6-7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 2 db csirkecomb, 2 db batáta
Elkészítés: A csirkecombot kicsontozzuk, a bőrét lehúzzuk, és kis kockára vágjuk, majd feltesszük főni. A burgonyát is felkockázzuk, és ezt is feltesszük főni egy másik lábosban. Amikor a csirke már jól megfőtt, egy darálón ledaráljuk, és a villával összetört burgonyával együtt adjuk a babának.
En mindig egyutt fozom a batatat az almaval, es gyorsan megpuhul. Honnan ez az info, hogy nem?
A mi kislányunk is ordit utánna mire rájöttem hogy éhes marad egyenlőre töle 🙁
Sziasztok! Abban tud nekem valaki segíteni, hogy mi lehet az édeskrumpliban, amitől a babámnak görcsös hasfájása van?
2szer adtam neki eddig (mert először nem tudtam hogy attól van baja) de üvöltve sírt utána mindkétszer fél napot,úgy fájt a hasa.
Szia,
nem tudom, viszont a sárga húsú, sárga héjú fajtától a húgom kisfia hány, a lila/bordó héjú, fehér húsú fajtától nem, azt szereti. Az nem is olyan édes.
Szóval valami lehet a sárga változatban.
A hajnalkafélék között is vannak mérgezőek, és bár a batátát nagyon régóta fogyasztják, a mi évhajlatunk alatt csak most kezd terjedni, hogy már nálunk is termeszthető. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a mi, európai emberek emésztőrendszere nincs rá felkészülve.
Kérem, hogy a Molnár Esztertől idézett szöveghez fűzzenek megjegyzést, mert lényeges! A csicsóka és a batáta (édesburgonya) NEM BURGONYAFÉLÉK, nincsenek rokonságban. Mindkettőt nyugodtabb szívvel adnám babáknak, mint a burgonyaféléket, mivel a krumplival ellentétben a csicsókában és a batátában (legjobb tudomásom szerint) nincs mérgező anyag (viszont van sok jó hatású).
A burgonyafélék mérgező solanint tartalmaznak, ami károsítja a beleket. Elsősorban a zöld és csírázó részek tartalmazzák, de sok van a héj alatt is. Kis mennyiségben a meghámozott burgonyában is van. Ezért mondják, hogy a bezöldült és csírázó krumpli nem ehető, és ezért haltak meg sokan még annak idején, amikor a krumpli megjelent Európában, és azt hitték, hogy a föld feletti zöld részeit kell megenni.
A krumplikban a solanin szintje nagymértékben függ a fajtától, de az adott évi terméstől is, a csapadékmennyiségtől, talajtól, stb.
Fontos tudni, hogy a paprika, a paradicsom és a padlizsán is rokonok a krumplival, ezek zöld (ill. éretlen) részei is kerülendők!