Ki lett az Év Védőnője 2012-ben?

„Önmagát becsüli meg az a szakma, mely megbecsüli azon dolgozóit, akik több évtizeden keresztül a védőnő pályát, mint hivatást gyakorolták” – ezt a mottót választották a szervezők a Védőnők Napja rendezvényhez, ahol az Év Védőnője díjakat is átadták. A védőnők 97 éve nyújtanak segítséget a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás alatt, az újszülött fogadásakor, a családi élet kialakításánál.

Jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban. A területi védőnők a várandósok és gyereket nevelők körében, az iskolavédőnők az oktatási intézményekben végzik munkájukat. A kórházi védőnők jellemzően a szülészeteken, újszülött osztályokon dolgoznak, és a várandós, gyermekágyas anyák ellátásában, a szoptatás segítésében, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében, az egészségnevelésben vesznek részt. Az ÁNTSZ szervezetében működő Családvédelmi Szolgálat munkatársai védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek. Feladatuk többek között az oktatási intézményen kívüli
családtervezési ismeretek terjesztése, a nehéz helyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhességmegszakítás előtti és utáni tanácsadás. A működést szakmai felügyeletet ellátó vezető védőnők segítik.

Az Év Védőnője 2012 díj
Az Év Védőnője 2012 díj

A Magyar Védőnők Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, 2011-ben megalapította az Év Védőnője Díjat, melyet a szakmai bírálók mellett neves közéleti szereplőkből álló zsűri és a kismamák szavazata alapján ítélnek oda.

A védőnői munka nem látványos, hisz mindig egy-egy személyre, családra irányul. A beérkezett történetek, jelölések alapján szeretné a MAVE bemutatni azt az áldozatos munkát, amelyet a védőnők – sokszor nehéz körülmények között – végeznek a lakosság egészségének megőrzése érdekében.

A 2012. év díjazottjai:

  • Kistelepülés kategória: Surmanné Nagy Krisztina területi védőnő, Gomba község
  • Kisváros kategória: Baranyai Istvánné területi védőnő, Gyömrő város
  • Nagyváros kategória: Szőkéné Székely Erzsébet területi védőnő, Szolnok város
  • Védőnői tanácsadói közösség: Szekérné Büki Erzsébet, Kulcsárné Mileji Erzsébet, Zalaegerszeg város

2012-ben a Faludi G az Év Védőnője díj tervezője. Az Faludi G ékszermanufaktúrában üvegből készülnek saját tervezésű iparművészeti ékszerek fusing technikával és tradicionális üvegfestéssel. A Faludi G ékszerek középpontjában a nő áll: a lány, az asszony, az anya. A 2012-es Év Védőnője díj, mely egy ezüsttel díszített, kék és zöld színű üvegmedál, az alkotó szándéka szerint a szervezet logójában is szereplő, ölelő, védelmező két kezet szimbolizálja.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..