Ombudsman: a kórházban ápolt gyermek után is járjon táppénz!

Szülő a kórházban

Az alapvető jogok biztosa szerint a kórházban ápolt gyermek után is járnia kellene a gyermekápolási táppénznek, illetve amennyiben szükséges és társadalmi igény van rá, indokolt lehet az ezzel kapcsolatos egészségbiztosítási jogszabályok módosítása is.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a gyermek kórházi ápolásának idejére a szülő nem jogosult gyermekápolási táppénzre.

Azok a szülők, akik a gyermekük mellett maradnak a kórházban, jogellenes megoldást találtak: a háziorvosuk saját betegségükre hivatkozva, vagy másik gyermekük jogán írja ki őket táppénzre annak érdekében, hogy ez az időszak a lehető legkevesebb jövedelem-kieséssel járjon, és ne kockáztassák munkahelyüket.

Szülő a kórházbanAz Országos Gyermekegészségügyi Intézet igazgatója hívta fel erre a helyzetre Szabó Máté ombudsman figyelmét. Az alapvető jogok biztosa pedig megállapította, hogy mindez ellentétben áll a jogbiztonság követelményével – olvasható a közleményben.

Szabó Máté rámutatott: a tartósan beteg, és tartósan, vagy időszakosan visszatérően kórházi ellátásra szoruló gyermekek szüleinek korlátozottak, illetve végesek a lehetőségei, hiszen ők hosszabb időre csak a munkahelyük és a család anyagi biztonságának kockáztatásával, vagy táppénzcsalással tudnak a gyermek mellett maradni.

Mint írták: az ombudsman a táppénz bevezetésével kapcsolatban szakmai szervezetek és a szakminisztérium véleményét kérte. Szabó Máté egyetértett a minisztériumnak azzal az érvelésével, amely szerint a folyamatos szülői kapcsolattartásból nem következik olyan állami kötelezettség, amely a szülő számára a gyermek kórházi ellátásának idejére is – benntartózkodása esetén – lehetőséget teremtene táppénz igénylésére.

A biztos azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben erre társadalmi igény van, és rendelkezésére áll a szükséges forrás, indokolt lehet az egészségbiztosítási jogszabályok módosítása és a szülők számára kedvezőbb szabályozás is.

MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..