Kiáltvány Orbán Viktorhoz Geréb Ágnesért

faklyas1-300x146.jpg

A Szülők a Szabad Szülésért Egyesület és a Születésház Egyesület fáklyás felvonulást tartott tegnap délután, amely a budapesti Roosevelt térről indult és Semmelweis Ignác tabáni szülőházához érkezett. A békés demonstráción  több ezren vettek részt.

A felvonulást a civilek azért szervezték, mert hétfőn döntött a bíróság Dr. Geréb Ágnes előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról további 60 napra. Így, sajnos, a kettős mércét a kórházi és otthoni esetek megítélésében továbbra is alkalmazzák. Geréb Ágnes az első magyar szülész-nőgyógyász, aki előzetesben van. 2000 és 2009 között 21 877[1] gyermek halt meg a kórházban születettek közül és 1990 és 2008 között 240[2] nő halt meg a szülés közben fellépő komplikációk következtében a kórházakban.

A szülés helyszínének és módjának megválasztása alapvető alkotmányos emberi jog, de e jog gyakorlására ma Magyarországon nincs lehetőség – hangsúlyozta Békés Bence a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület (SZASZ) szóvivője. „Geréb Ágnes börtönben van, a bábáink megfélemlítve ülnek otthon, miközben a Facebook-on már több ezrekhez eljutott az a felhívás, hogy mit tegyünk, ha otthon akarunk szülni. Hogy hívjunk mentőt a kitolási szakban, biztos ami biztos. Ez életveszély. A Magyar Köztársaság nem veszélyeztetheti az otthonszülést választó nők és gyermekeik életét azzal, hogy üldözi a bábákat.” – folytatta a szóvivő.

A séta végállomása azért Semmelweis Ignác háza volt, mert ő Gerébhez hasonlóan szélmalomharcot vívott az akkori hivatalos tudományos világgal, kinevették, megvetették, üldözték, majd elmebetegnek titulálták. Később rehabilitálták, tanait elfogadták, sőt egyetemet neveztek el róla.

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület szóvivője a demonstráción kiáltványt olvasott fel, amelyben kéréssel fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország Miniszterelnökéhez, hogy kormánya sürgősen rendezze az otthonszülés ügyét, és hogy engedjék szabadon Geréb Ágnest, „minden ezredik magyar állampolgár bábáját.”.

„Haragszunk, mert a Magyar Köztársaság igazságszolgáltatási intézményei modernkori boszorkányüldözésben vesznek részt. Ez az ügy a magyar demokrácia szégyenfoltjaként vonul be a történelembe.” – fogalmaz a kiáltvány. – Dühösek vagyunk, bár tudjuk, hogy ez az ügy nem dr. Geréb Ágnes ellen irányul elsősorban, ő csak egy eszköz, amivel kordában akarják tartani azokat a kórházakban dolgozó szakembereket, akik szintén változást akarnak, a szülészeti ellátás reformját követelik, de nem merik hallatni a hangjukat, mert előttük az intő példa, dr. Geréb Ágnes bebörtönzése.”

„Rendet szeretnénk. Éppen úgy, mint a jelenlegi kormány. Ezért kérjük Orbán Viktort, a Magyar Köztársaság miniszterelnökét, Segítsen nekünk, hiszen céljaink egyeznek:

  • Nem tűrjük tovább, hogy a szülés-születés kérdése, ami egy nemzet életében a legfontosabb események egyike, azon múljon, hogy sok milliárdot profitáló szülészeti- és gyógyszeripari lobbi hogyan befolyásolja annak alakulását
  • Nem tűrjük tovább, hogy azok a szakmai csoportok, amelyek orvosi esküjükhöz méltatlanul nem a születendő gyermekek és szülő nők biztonságát tartják elsődlegesnek, hanem minden lehetséges módon akadályozzák a háborítatlan, biztonságos szülés gyakorlatának elterjedését, szégyent hozva ezzel Semmelweis Ignác magyar orvos nevére.
  • Nem tűrjük tovább, hogy meghurcolják, gyalázzák, jogtalan és igazságtalan eljárásoknak vessék alá, majd börtönben alázzák azt a szakembert, akinek több ezer otthonszülő nő köszönheti a háborítatlan szülését, és több százezer kórházban szülő nő köszönheti, hogy ma már evidencia, hogy a gyermekük apja mellettük lehessen a szülésnél[3].”

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkElőzetesben marad Geréb Ágnes
Következő cikkLázcsillapítás gyerekeknél: gyakori kérdések

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..