KINCS: a legjobbkor érkeztek a februári plusz juttatások a családoknak

KINCS: a legjobbkor érkeztek a februári plusz juttatások a családoknak
KINCS: a legjobbkor érkeztek a februári plusz juttatások a családoknak

KINCS: A kormány által kifizetett családi adóvisszatérítés, a 13. havi nyugdíj, illetve a fiatalok szja-mentessége jelentős segítséget nyújt a magyaroknak, amely hozzájárul a családok biztonságérzetének megőrzéséhez – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) csütörtökön az MTI-vel.    

A február közepén végzett reprezentatív kutatásukból kiderült, hogy a juttatásoknak köszönhetően nagyjából négy és fél millió ember jutott plusz bevételhez februárban, amit legtöbben a családtagjaikra, otthonukra, napi fogyasztási cikkekre és megtakarításra fordítanak – írták a közleményben.

Férfi pénztárca

A felmérés szerint a társadalom széles rétege, a megkérdezettek háromnegyede egyetért azzal az állítással, hogy az érintettek számára nagyfokú segítséget jelentenek a februári plusz pénzeket biztosító intézkedések. Nagy segítséget jelent az összes válaszadó 78 százaléka szerint a családok adóvisszatérítése, 74 százalék szerint a fiatalok szja-mentessége és 71 százalékuk szerint a 13. havi nyugdíj.

A fiatalok szja-mentessége kapcsán tízből kilenc huszonéves…

…a családok adóvisszatérítése kapcsán tízből 8 gyermeket nevelő ezen a véleményen volt. Ez azt jelenti, hogy a magyarok döntő többsége szerint a kormány intézkedései valós támogatást jelentenek az intézkedésekkel megcélzott csoportok számára – tudatta az intézet.

Jónak lenni jó! – Már több mint 282 millió forint gyűlt össze | Babafalva.hu

Mint írták, a többletként érkező pénzt tízből három válaszadó a családtagjaira, illetve ugyanennyien az otthonukra szeretnék költeni, negyedük napi fogyasztási cikkekre fordítaná és ötödük megtakarít belőle. Nagyjából minden hetedik válaszadó az egészségére is költene, illetve 7-8 százalék körüli azoknak az aránya, akik tartozásaikat rendeznék vagy banki megtakarításba fektetnének, esetleg új gépeket, eszközöket vennének.

A megkérdezettek 4-5 százaléka lakás- vagy autóvásárláshoz, elektronikai eszközök vételéhez, utazáshoz vagy szórakozáshoz használná fel a plusz forrásokat.

A kutatás rámutatott, hogy kisebb különbségek vannak az egyes társadalmi csoportok között aszerint, hogy mire költik a februári juttatásokat. A gyermeket nevelők, a családi adóvisszatérítésében részesülők között vannak legtöbben – 36 százalék -, akik az otthonuk felújítására, fejlesztésére, bútorokra tervezik fordítani a pénzt.

A nyugdíjasok közül legtöbben – 29 százalék – úgy nyilatkoztak, hogy a gyerekekre, az unokákra, családtagokra költenék a 13. havi nyugdíjat.

Ingyenes stockfotó boldogság, cetlik, együtt témában, kincs
pexels

A nyugdíjasok között kétszer többen vannak, akik az egészségükre fordítanák a plusz bevételeket, mint a családosok vagy a fiatalok között, minden ötödik nyugdíjas egészségügyi célokra költene.

KINCS – Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért

A fiatalok harmada napi fogyasztásra és az otthonra költene, ötödük pedig megtakarít. Közöttük kétszer annyian vannak azok, akik elektronikai eszközökre vagy utazásra költenének (9 százalék), mint a családosok és a nyugdíjasok között (4 százalék).

Férfi kiegészítők 1 helyen | Pepita.hu

A családi adóvisszatérítés februárban 1,5 millió szülőt, a 13. havi nyugdíj 2 és fél millió idős embert, míg az szja-mentesség 280 ezer fiatalt érintett, így közel négy és fél millió honfitársunknak jelentenek segítséget a kormány plusz pénzeket biztosító intézkedései – írta az intézet. Hozzátették: ezzel a magyar embereknek lehetőségük nyílik az előrelépésüket szolgáló terveik megvalósítására.

A bizonytalanság, a háborús helyzet pedig még inkább felértékeli a februári juttatásokat, hiszen hozzájárulnak a családok ellenállóképességének fokozásához a válságos időkben. A kormány családokat támogató intézkedései szerepet játszanak abban, hogy Magyarországon a nehézségek ellenére is az emberek biztonságban érezhetik magukat – olvasható a közleményben.

Az országos reprezentatív kutatás 1000 ember telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében 2022. február 16-23. között.

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMárcius 15. – Négynapos programsorozattal várja látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeum
Következő cikkUtálok vizet inni, mivel helyettesíthetem a folyadékbevitel során?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .