Kismama jóga, avagy készülj a szülésre!

kismama jóga

A kismama jóga, a jóga speciális ága, mely az első trimeszter relaxációs gyakorlataitól egészen a szülőpozíciós jóga, vajúdásra, szülésre rávezető mozdulataiig, illetve azon túl a gyermekágyig kíséri a kismamákat. Ezt követően az anyukák kisbabáikkal, a baba-mama jóga gyakorlataival folyathatják a már megkezdett utat.

Mi is a jóga?

A jóga szó a szanszkrit eredetű, jelentése: összeköt, egyesít. Jelentése az egyéni lélek és az univerzális lélek egyesítésére utal, de vonatkoztatható a test, lélek, szellem egyesítésére is.  A jóga eredete az Indus- völgyi civilizáció régészeti, művészeti emlékei alapján, minimum ie. 4-5000-re nyúlik vissza.

Koncentráció, figyelem, légzés, belső figyelemmel kísért mozgás, speciális ászanák (gyakorlatok) rendszere, mely a saját belső ritmusunkhoz igazodik, s mellyel mi is bekapcsolódhatunk az univerzális ritmusba, ez a jóga esszenciája.

A kismama jóga

A Birthlight® kismama jóga, amellett, hogy ellazítja a kismamákat, a várandósság alatt felmerülő mozgásszervi tüneteket is kezeli. A jóga hosszú távú program, a várandósság 3 trimeszterében, különböző gyakorlatokkal segíti a kismamákat, az anyukákban zajló, testi-, lelki változásoknak megfelelően.

Ezekben segít a kismama jóga:

  • mozgásszervi panaszok (háti, derék, keresztcsonti panaszok, izomgörcsök, az izomtónus változásai)
  • hasfeszülés
  • visszértágulat, ödéma
  • gyomorégés, hányinger
  • testtudat, testséma zavarok
  • koordinációs problémák
  • egyensúly problémák
  • légszomj; helyes, hatékony légzés megtanulása a várandósság alatt, illetve helyes légzés használata a vajúdás során
  • hangulatingadozások, feszültség, fáradékonyság
  • bizonytalanság a vajúdás, szülés folyamatával kapcsolatban

Kismama jóga – ajánlott gyakorlatok

Első trimeszter (0- 12.hétig)

A magzat megfoganása után a női testben nagy horderejű hormonális és fizikai változások következnek be. A női test felkészül a kisbaba fogadására, gyakoriak a gyomorpanaszok, émelygés, hányinger, hangulatingadozások és a fáradtság. A nő érzékenyebbé, feszültebbé válhat. A zigóta beágyazódik, kialakulnak a magzat méhen belüli fejlődéséhez szükséges magzatburkok, placenta… stb. Ez minden szempontból a várandósság legérzékenyebb időszaka, amikor az anyának sok nyugalomra, pihenésre, támogatásra van szüksége. Ekkor leginkább a jóga nidra, a pihenő testhelyzetek, a légzőgyakorlatok és a lassú, nagy ízületeket átmozgató mozdulatok a célravezetők. Ebben az időszakban tilos a hirtelen, erősen csavaró mozdulatok, hasizomgyakorlatok, haspréssel járó, erős légzések alkalmazása, hisz az akár az épp megtapadó magzat elvesztésével járhat.

 

Második trimeszter (13- 28. hét)

A várandósság harmadik hónapja körül a várandósság első trimeszterének tünetei rendszerint enyhülnek. A kismama közérzete javul, a baba növekedésnek indul, de még nem olyan nagy, hogy nyomja a belső szerveket, gyomrot, rekeszt, amely a várandósság vége felé szembetűnő tüneteket okoz. A leendő anyuka figyelme önmaga és születendő gyermeke felé fordul, szívesen mozog. Ekkor a kismama minden gyakorlatot végezhet már a kismama jóga repertoárjából.

Általában az anyukák szeretik a nyújtásokat (dinamikus és statikus formában egyaránt), a háton fekvő helyzetben végzett gyakorlatok is jól esnek még, el lehet kezdeni az óvatos hasizom gyakorlatokat és intenzívebb mozgásokat (pl. táncos, intenzívebb járógyakorlatokat) is. Természetesen sok függ attól, hogy az anyuka a várandóssága előtt mit és milyen intenzíven sportolt. Mindig azt vesszük figyelembe, mi esik jól az anyukának, a gyakorlatokat mindig folyamatos belső figyelem és külső, szakszerű megsegítés mellett végezzük.

A mamák ekkor már végezhetik a kismama jóga összes légzőgyakorlatát, természetesen a gyors, haspréssel vagy légzésvisszatartással járó légzőgyakorlatok a várandósság egész ideje kerülendők.

Harmadik trimeszter (29-40. hét)

Ekkor a baba növekedése miatt a mozgásszervek, keringési és nyirokrendszer, ill. a belső szervek is nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. Gyakori a gyomorsavtúltengés, légszomj, derék és keresztcsonti fájdalmak, ödémás panaszok léphetnek fel. A háton fekvő helyzet már kényelmetlen és hosszabb ideig való alkalmazása ekkor már nem javasolt. A hosszan kitartott statikus helyzetek, a vénákat megterhelő egy lábon álló, egyensúlyi gyakorlatok, statikus csavarások, fordított testhelyzetek már nem kényelmesek. Ezeket, ha lehet könnyített formában, (pl. a lábat, medencét székkel megtámasztva) végezzük, emellett a vajúdásnál, szülésnél is alkalmazható gyakorlatokra, testhelyzetekre, légzésekre, lazításokra és a magzattal való kapcsolatra helyeződik a hangsúly. Előtérbe kerül a szülőpozíciós jóga.

szülőpozíciós jóga
fotó: Yanalya – freepik.com

A szülőpozíciós jóga

A várandósság harmadik trimeszterétől egyre nagyobb igény mutatkozik a kismamák között, hogy a társukkal együtt vajúdjanak, szüljenek, illetve bevonják férjüket is a szülésre való felkészülésbe. Az apák bevonása a készülődésbe igen fontos, különös tekintettel arra az általános tendenciára, hogy a várandós pár a baba megfoganásától még a szokásosnál is nyüzsgőbb életet él, kevés idejük van egymással, a várandóssággal, a szüléssel és az ezzel együtt járó szülői szerepekkel foglalkozni. A kismamák is gyakran túlterheltek, a 3. trimeszterig dolgoznak. A várandósság alatt felmerülő fizikai és pszichés tünetek mellett gyakoriak a stressz okozta tünetek, fáradékonyság, idegesség, bizonytalanság.

Tapasztalataim szerint ezekre a problémákra is hasznos gyakorlatokat adhat a jóga, emellett megteremtheti a várandós pár számára azt a hiányzó, elmélyülésre és intimitásra szánt időt, amellyel közelebb kerülhetnek egymáshoz, születendő gyermekükhöz, illetve a vajúdás, szülés természetesebb, örömtelibb, békésebb megéléséhez. A jóga segít, hogy az anyák megismerjék valódi igényeiket, megtalálják a számukra legkényelmesebb vajúdási, kitolási testhelyzeteket, biztonságban érezzék magukat.

A biztonságérzet kialakításában segít a megfelelő légzés elsajátítása és begyakorlása, a legkényelmesebb vajúdási testhelyzet megtalálása és természetesen az apák konstruktív jelenléte, mellyel a szülő nőt támogatják és megerősítik. A szülőpozíciós jógaórák felépítése a felmerülő igényeknek megfelelően alakult, egészült ki az évek során.

Ezeket a gyakorlatokat még örömtelibb, elmélyültebb módon tudjuk megtanítani és megéreztetni a várandós párral, ha a szülésfelkészítő gyakorlatokat langyos vízben végezzük, de ez már egy különálló terápiás és mozgásforma (Dolphinbirth), ahol a víz és az itt végzett komplex és speciális gyakorlatok további dimenziókat, lehetőségeket és terápiás, jótékony hatást adnak hozzá a jóga, mozgásos, illetve légzőgyakorlataihoz.

Összefoglalva

A jóga komplex, mozgásos gyakorlatai, légzőgyakorlatai, a mama, ill. a baba igényeihez és ritmusához igazodó felépítése hasznos, örömteli és könnyed mozgásformát nyújt a kismamák számára. Segít, hogy belső figyelemmel kísérve mozdulatainkat, jobban megismerjük testünket, igényeinket, a bennünk lezajló folyamatokat, így a várandósság alatt éppúgy alkalmazhatók e speciális gyakorlatok, mint a vajúdás, szülés során, illetve a szülés utáni regenerációban. Később pedig kiváló közös program kisbabánkkal, mely amellett, hogy segíti a szülés utáni regenerációt segíti babánk mozgásfejlődését is.

Fontos, hogy bármilyen mozgásformát is válassz a várandósság alatt, előtte egyeztess róla az orvosoddal – hiszen, minden babavárás más és más.

fotó: Photoduet – freepik.com

Erről a témáról a Várandósság rovatban olvashatsz többet!

 

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikk3+1 tipp – Szoknya vagy nadrág?
Következő cikkA szív hónapja – veleszületett szívbetegségek