Így készülhetsz a szülésre kismama jógával

A kismama jóga egy olyan lehetőséget mutat, mely során sikerül lecsendesítenünk a bennünk dúló gondolathullámokat. Segít tudatosan megfigyelni a saját és a még méhen belüli gyermeked igényeit. Segít elfogadóvá válni a természet erőivel szemben. 

Amikor kiderül, babát várunk, egy olyan mókuskerékbe kerülünk az egészségügyi intézményekben, ahol mindent mérnek, számolnak, latolgatnak. Az ismerőseink is az adatokat kérdezik a babánkról. Az izgalom, a szorongás a fehér ajtó előtt mindannyiunk számára ismert. A csodát, amit az élettől kapunk, beárnyékolja a sok vizsgálat, a megfelelési kényszer. A minket feszegető kérdéséket, a félelmeinket és az apró csodákat nem osztjuk meg rendszerint sem a nőgyógyásszal, sem a védőnővel, hisz mindenhol egy picit „beteganyag” a kismama. Az édesanyánkkal nem mindenkinek szerencsés a kapcsolata, a férjünknek más a szerepe az életünkben, a barátnők rendszerint nem akkor várandósok, amikor mi vagyunk.

kismama jógaIgény van manapság is a női körökre, ahol a hasonló élethelyzetben lévő asszonyok, meghitt, kellemes gyertyafényes „kuckóban”, meghallgatásra, megnyugvásra lelnek. A barátságos, melegséget és békét sugárzó jóga stúdiókban eltöltött idő csak a miénk és csak a testünkben fejlődő kisbabáé lehet.

Ez a másfél óra a napi rohanásban teret nem kapott testérzetek és lelki rezdülések ideje, nem ritka, hogy egy-egy órán a meghatottságtól elpityeredik valamelyik kismama. Találkozunk gyermekünk lelkével, felismerjük és megismerjük egymást.

Vannak, akik az első foglakozásokon még nem élik át a csodát, mert még nem elég nyitottak a testükben folyó változásokra. Még az óramenetre, a gyakorlatok kivitelezésére figyelnek, a gyakorlatok pontosságára koncentrálnak és nem a testük jelzéseire. A várandósság ideje alatt, azonban egyre inkább javasolt figyelmet fordítanunk azokra a jelzésekre, amit a kis pocaklakó oszt meg velünk. A szülés katartikus óráiban pedig elengedhetetlen a testünk szavára figyelni, a természet hangját meghallani.

A várandóság bölcsességet is hoz a nők számára, de ez nem megy máról holnapra. Időt kell hagyni magunknak. Aki mélyre rejtette nőiségét, annak néha lassabban kerülnek napvilágra ezek az érzetek. A kismama jóga képes finoman a felszínre csalogatni a bennünk nyugvó anyai érzéseket. Amikor a zajos, háborgós hétköznapokból belépünk egy – béke szigete- jellegű jóga terembe, becsukjuk magunk mögött az ajtót, onnantól kezdve együtt lebeghetünk a kisbabánkkal egy közös, biztonságos burokban. Ezt a különleges egységet nem tudjuk még otthon sem átélni. Mindig akad valami tennivaló, ami miatt későbbre halasztjuk a saját lelki békénket segítő csendes perceket.

A kismama jóga észrevétlen módon segít a testeddel összehangolódni. Esszenciát kapsz, amit úgy használhatsz a vajúdás és a szülés során, hogy sokszor csak utólag, vagy egyáltalán nem tudatosul benned a segítő, apró bölcsesség. Ne nagy hókusz-pókuszokra várj, az apróságokban rejlik az erő: jógázás közben megfigyelheted és megtanulhatod a tested működését, hogyan dolgozik, és hogyan pihen. Érzékelheted a reakcióit és a korrigálásra való képességét.

jóga terhességA kismama jóga a várandósság 13. hetétől egészen a szülésig javasolt mozgásforma. Légzéssel összekapcsolt, nyújtó-lazító gyakorlatokkal készítjük fel a testet a baba kihordására és a könnyebb szülésre. Gátizom tornával edzettebbé tesszük a baba haladásának útját. Mély relaxációval segítjük a testet és az elmét ellazulni.

Sokkal lágyabb mozgás forma, mint a terhes-torna és teljesen biztonságos a jógában nem jártas várandósoknak is. Mellőzzük a nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatokat, a fordított testhelyzeteket, a magas ismétlés számokat, a homorítást, az erős gerinccsavarásokat. Hangsúlyt kap a csípő átmozgatása, lazítása és a légzés és mozgás szinkronjának kialakítása.

Amikor először találkozom a kismamákkal, egytől egyig azt mondják, hogy a testmozgás élvezetéért jöttek el. De az óra végén igen mély lelki érintettséggel távoznak, elgondolkodóvá válnak. Ritkán van lehetőségünk ilyen mélységekben megmártózni ebben a rohanó, érzéketlen világban, ennyi belső információt kapni önmagunkról és a gyermekünkről.

Harmath Andrea szülésznő, kismama jóga oktató, www.varlakteged.hu | Kérdezd szakértőnket>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

2008 óta tartok kismama és baba-mama jóga órákat, és kismama masszőri tanfolyamot. Szülésfelkészítő tréningeket, babaelsősegély tanfolyamot szervezek és tartok pároknak. Amivel megkereshettek: Várandóság alatti problémák (testi/lelki), kismama masszázs, kismama jóga, vajúdás, szülés kérdései, természetes gyógymódok, újszülött és csecsemőgondozás.
Előző cikkVérzékenyen is vállalhat gyereket
Következő cikkHonnan szerezzünk farsangi jelmezt?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..