4 tévhit a terhesség alatti hízásról

elhízás terhesen

A várandóssággal kapcsolatban megdöbbentően sok tévhit él a fejekben, és ezek többsége a megfelelő étkezést, és főleg a terhesség alatti hízást érinti. Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségével a ratkotunde.hu most helyreteszi a legtöbbször előkerülő hízási tévhiteket. 

1. tévhit: Kettő helyett enni

Ez a meggyőződés igen régre nyúlik vissza. Azokra a korszakokra, amikor az éhezés gyakori jelenség volt az emberek körében. Ebben a felállásban pedig érthető, hogy a kismamák úgy gondolták, ha volt étel, akkor inkább kettő helyett esznek, így amikor nem lesz, és éheznek, kisebb eséllyel vetélnek majd el.
Napjainkban szerencsére hazánkban jellemzően nem kell az éhezéstől tartania a kismamának, ám még mindig él a beidegződés. Tudományos tény, hogy a kismamának csupán 300 kalóriával kell többet bevinnie a szervezetébe ahhoz, hogy a baba ellátása tökéletes legyen. Nem a mennyiség, hanem a bevitt anyagok minősége a központi kérdés, és a megfelelő minőség biztosítása bizony nem egyszerű feladat!

2. tévhit: Szinte egy dekát sem hízok

Terhesség hízás nélkül nincs! Az azonban nem mindegy, hogy mennyit is hízunk. A baba, a méhszövet megnövekedett mennyisége, a magzatvíz, a placenta (méhlepény)  többletsúlyt jelentenek. Összesen azonban nem kell többre gondolni, mint 7-10 kilogramm. Vagyis a terhesség alatt 20 kilót hízni se nem normális, se nem egészséges. Elfogadható, igen, bár kockázatot jelenet mind a baba, mind a mama szempontjából, a későbbi, szülés utáni alak visszanyeréséről már nem is beszélve.

Terhesség alatti elhízás – a kismamák mumusa

A hízást sok esetben elősegíti a nem jól megválasztott várandósvitamin. A készítmény szedése a szakemberek szerint kifejezetten jó, hiszen jól támogathatják a szervezetet. Azonban a harmadik trimeszterben a B6 vitaminra már nincsen szükség megemelt dózisban – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ebben a fejlődési szakaszban ugyanis az anyag inkább az étvágyat növeli, semmit a baba fejlődését támogatja, így ilyenkor már elhagyható. A várandósvitaminok közül így olyat érdemes keresni, mely a harmadik trimeszterben ezt az anyagot már elhagyja.

3. tévhit: Soha nem lesz a régi az alakom

Az alak visszaszerzése közel sem elhanyagolható kérdés. Nyilván könnyebb a helyzete azoknak, akik a várandósság során nem híztak többet 7-10 kilónál, hiszen a szüléssel ennek majdnem egészétől meg is válnak. Sokat tehetnek alakjuk megtartásáért, és könnyebb visszaszerzéséért a kismamák, ha mozognak, figyelnek étkezésükre, ásványi anyag, nyomelem és vitaminbevitelükre, hiszen így a jelentős hízás elkerülhető.

Mennyit és hogyan mozogjunk terhesség alatt?

4. tévhit: A diéta segít elkerülni a terhességi hízást

A terhesség alatt a diétákkal nagyon óvatosan kell bánni. Ilyenkor diétát csak az orvos beleegyezésével, vagy utasítására folytassunk, hiszen sokat árthatunk vele a babának. Sajnos még a diéta elkerülése mellett sem egyszerű a megfelelő vitamin, nyomelem és tápanyagmennyiség biztosítása a szervezet számára, hát még, ha bizonyos élelmiszereket száműzünk az életünkből. Nem véletlen, hogy a szakemberek javasolják a várandós vitamin szedését. Azok közül is olyan mellett döntsünk, mely szerves kötésű anyagokat tartalmaz, hiszen így azok hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKözösségbe megyünk – avagy a beszoktatás kinek kell, gyerkőcnek vagy szülőnek?
Következő cikkVitaminfeltöltés babáknak