Kismama vitamin a stressz ellen is

kismamavitamin stressz ellen

A stressz valószínűleg az a veszélyfaktor, amit gyakorlatilag lehetetlen kiiktatni az életünkből, bármennyire is szeretnénk. Hiszen a legtöbben nem engedhetik meg magunknak, hogy a terhességük alatt ne dolgozzanak, és a munkahelyi stressz olyan természetes velejárója a mindennapoknak, mint amennyire a reggeli öltözködés. Ráadásul akkor sem kerül közelebb a teljes nyugalomhoz, ha a munkájával is fel tud hagyni a várandósság idejére. Hiszen az otthoni ügyek, és a babavárással felmerülő kérdések is mind–mind stressz faktorként jelentkeznek. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Védekezés a stressz ellen várandósság idején?

Mivel azt igencsak nehézkesen tudja betartani az ember, hogy ne idegeskedjen, így valószínűleg nem az a megoldás a stressz kikerülésére, hogy buddhista nyugalommal tekint a világra. Természetesen mindent meg kell próbálni, de a nyugtalanság egy önmagát is gerjesztő folyamat. A stressz hatására a test több magnéziumot, kalciumot, és lényegesen több vitamint igényel, mint nyugalmi helyzetben. A megnövekedett igényeit pedig egy ideig a raktárakból fedezi, ám ha már azok is kiürültek, akkor a stressz tünetei – vagyis a fáradékonyság, ingerlékenység, stb. – erősebben jelentkeznek.

Amikor a nő várandós, akkor a vitamin és ásványi anyag szükséglete megnövekszik, hiszen a születendő babájának fejlődése is ezektől az anyagoktól függ. Így a terhes nők esetében a stressz komoly rizikófaktorként is jelentkezhet a magzat megmaradása szempontjából, hiszen hazánkban ma, a szomorú statisztikák alapján minden negyedik terhesség vetéléssel végződik.

A stressz veszélyei a kismamákra

A kismamákra a stressz élettani hatásai az igazán veszélyesek. A megemelkedő vérnyomás és a szorongás a magzatnak sem tesz jót, de talán ez még a kisebbik gond. A stressznek ugyanis oxidatív hatásai is vannak, vagyis kémiai „rombolást” visz véghez a szervezetben. Ez érintheti a szívműködést, az inzulintermelést, és egy sor endokrinológiai folyamatot is. Sajnos a stressz világszinten jelent hatalmas problémát, és az sem segít, hogy a kismamák viszonylag keveset tudnak a várandósság mikéntjéről, a lehetséges komplikációkról, veszélyekről, illetve arról, hogy ők maguk mit is tehetnek a nyugodt babavárás érdekében.

Az anyai stressz hatása a magzatra

Tégy a stressz ellen!

A stressz ellen nem csak a rendszeres mozgással, és – várandósság esetén különösen – a kiváltó okok minimalizálásával tehet. Ma már a piacon igencsak széles választékban találhatóak olyan várandós vitaminok, melyek segíthetnek kivédeni ezeket a hatásokat. Azonban itt sem mindegy, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Érdemes figyelni arra, hogy az ásványi anyagaik könnyen felszívódó, citrát vagy glükonát formában legyenek jelen a készítményben.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy fontos tisztázni, hogy a szabad gyökök képződése nem ördögtől való! Az egészség megőrzéséhez, és a test megfelelő működéséhez elengedhetetlenek, vagyis a cél nem a felszámolásuk. Az említett anyagokat az úgynevezett antioxidánsok kötik meg, semlegesítik, hogy a megfelelő egyensúlyt fent lehessen tartani, a gond akkor van, amikor ez a kényes mérleg elbillen. Várandósság alatt az oxigénigény is megnő, így fokozódik a reaktív oxigén szabadgyökök képződése.

Komoly kihívást jelent maga a szülés, de a babatervezéssel járó stressz is, illetve a magzat is sok környezeti tényezővel találkozik, mely szabadgyökök képződéséhez vezet.
Ma már tudjuk, hogy az antioxidánsok nem mindenhatóak, és a kontrollálatlan adagolások sok esetben többet árt, mint használ.

Nem mindegy, hogy mit tartalmaz egy várandós vitamin

Az A -, E -, vagy éppen a C – vitamin jótékony hatásáról nem is érdemes vitatkozni, de ez a tétel is inkább abban az esetben állja meg a helyét, ha biológiailag aktív formában jutunk hozzá. A megnövekedett igények kielégítésekor – mint amilyen a várandósság is -, ennek megfelelően, olyan készítményt kell keresni, melyben a felhasznált anyagok biológiailag aktív formában vannak jelen, mindemellett pedig nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a megfelelő mozgás fontosságáról sem!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÓvodába megy Charlotte hercegnő
Következő cikkHogyan előzhetjük meg a felfázást?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..