Kismamák a kánikulában – trombózisveszély

trombózisveszély terhesen

Fontos teendője a kismamának nyáron, akár egy hosszabb utazás során, hogy megelőzze a trombózis kialakulását. Odafigyeléssel igen sokat tehetsz. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosának hasznos tanácsai.

Sokan a terhesség alatt is vállalkoznak hosszabb-rövidebb utazásra, és nem riadnak vissza a repülőúttól sem, érdemes azonban körültekintőbben megtervezni az utat, és beavatni elképzeléseidbe a szakorvost is. Azt, hogy magas-e nálad a trombózis kialakulásának rizikója, szakorvosi vizsgálat dönti el. Amennyiben a családodban előfordult már ilyen betegség, laborvizsgálat deríti ki, hogy van-e genetikai hajlamod a vérrögösödére (pl. Leiden mutáció vizsgálata trombóziskészség mérésére).

Ha van ilyen hajlamod, akkor előfordulhat, hogy heparin véralvadásgátló injekciót kell alkalmazni. Amennyiben nincs, akkor is fontos fokozottan ügyelni a megelőzésre – tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Trombózis megelőzése utazáskor

  • Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, mert a repülő levegője szárazabb!
  • Ha visszeres a lábad, viselj kompressziós harisnyát!
  • Ügyelj arra is, hogy kényelmes ruhát válassz az útra: a fehérnemű, a nadrág illetve szoknya legyen kényelmes, ne szorítson sehol!
  • Ha teheted, állj fel és sétálj többször is az utazás során a vonaton vagy a repülőn!

Így nyaralunk mi, kismamaként

Miért előnyös a kompressziós harisnya?

Fontos szerepe van a mélyvénás trombózis megelőzésében a kompressziós harisnyának, különösen azoknál a kismamáknál, akiknél kialakult a visszértágulat, volt már mélyvénás trombózisuk, vagy krónikus vénás keringési elégtelenség miatt rendszeres lábdagadással (ödéma) küszködnek.
A speciális harisnya tartást ad a felületes vénáknak, nem engedi, hogy azok kitáguljanak, valamint a mélyvénák felé segíti a vér áramlását, így megelőzi a vér pangását és a trombózis kialakulását. Emellett természetesen gátolja a láb bedagadását.

Trombózis megelőzés a várandóság alatt

Tanácsok a főorvostól

  • Hőségben nagyobb a folyadékvesztés, ezt pótolni kell.
  • A napszúrás ájulást, hányást okozhat, ráadásul a melegben kitágulnak az erek, pangás alakulhat ki a visszerekben. Tartózkodj árnyékos helyen, különösen 11 és 15 óra között, többször pihenj le!
  • Nem javasolt a magasabb hőfokú termálvizekben történő fürdőzés, mert megnőhet a trombózis lehetősége a visszerek kitágulása miatt, és kialakulatlanak nőgyógyászati fertőzések is.

Véralvadásgátló használata

Előfordulhat, hogy véralvadásgátló injekciót kell alkalmazni a terhesség alatt, enélkül ugyanis nagy eséllyel kialakulnak életveszélyes vérrögök, amelyek nem csak az édesanya, hanem a baba életét is veszélyeztethetik. A heparin-tartalmú injekciók (LMWH) a kumarin származékokkal és a NOAC (új alvadásgátló) tablettákkal szemben teljes biztonsággal használhatóak a terhesség alatt, mivel nem károsítják a magzat fejlődését. A szülés után általában még 6-8 hétig kell szúrnia magát a mamának, a későbbi véralvadásgátló szükségességéről is a szakorvos dönt.

Forrás: tromboziskozpont.hu

Erről a témáról még a Betegségek rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkInsta(nt) gondolatok 6. – Légy pozitív!
Következő cikkMire figyelj, mikor babaruhát vásárolsz?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..